Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Delo na črno?

Delo na črno?

Mene pa zanima, tiste, ki upate na novo zaposlitev, koliko časa ste pri bodočem delodajalcu delale brez pogodbe, preden je vse uredil za zaposlitev? Mene zdaj že malo skrbi. Dogovor je bil, da začnem že delati, vmes pa delodajalec poskrbi na zavodu vse potrebno, gre namreč za usposabljanje na delu. zdaj pa je minil že cel teden, pa nič. Pričakuje pa se od mene, da naj bi kar hodila delat in to brez evidence, po 10 ur na dan. Potem pa sem zvedela, da itak mora oddati na zavodu še ponudbo za usposabljanje, potem šele sledi podpis pogodbe in šele nato jo naj bi tudi jaz podpisala. Kaj mi svetujete? Naj hodim delat oz. sama se nagibam počakati pogodbo. Imate kaj izkušenj okoli tega?

Gre za usposabljanje na delovnem mestu?

Delodajalec se mora prijaviti na razpis in če je izbran, podpisati pogodbo. Šele potem ima pravico do izbire delavca, ki ga bo vzel na usposabljanje. Ta delavec potem podpiše pogodbo z zavodom in z delodajalcem.
Delodajalec potem prijavi delavca v zdr.zavarovanje in posreduje prijavo na zavod.

Skratka, preden delavec sploh začne z delom, je kar nekaj papirologije in jaz bi delodajalca kar direktno vprašala, kako daleč je s papirji in da enostavno ne moreš in ne smeš delati brez pogodbe.

Točno zato gre. To sem ga vprašala danes in izvedela, da misli šele danes vložiti prijavo na razpis. potem pa sem pogledala na strani zavoda in videla, da to ni talo malo papirjev in da jaz trenutno delam na črno. Sicer mi je potem zagotovil, da me v vsakem primeru misli zaposliti, če ne tako pa drugače. Ampak brez pogodbe pač ne bi več delala, ker še za ta teden ne vem, če bom dobila kje obračunano.

Ali se vpisuješ ko prideš v službo? Če ja, potem si že redno zaposlena, če ne dobiš druge službe, ker če se je delodajalec strinjal, da ti delaš, potem se smatra, da si tam zaposlena. Zahtevaj čim prej pogodbo pa kakršna koli že bo, potem pa boš videla kako naprej.

Povej mu, da ne boš delala na črno. In naj te pokliče, ko bo zrihtal papirje.

Evidenco ur si delam sama. Oz. si sama zapisujem prihod in odhod.

Isto sem jaz delala cel mesec ZASTONJ z izgovorom, da je potrebno še to in še ono, pa ta papir, pa ono izobraževanje. Nisem mela enga papirja, da dejansko delam tam. Kot hudič sem se bala tega, da priskaklja en inšpektor.
Na koncu mi je bilo pa rečeno, da so se odločil, da ne bodo na novo zaposlovali. Ja, itak, jest budala sem pa gurala po 8-10 ur, da sem papirje dala v red. Šlo se je samo zato, da so bli v zaostanku in so rabli enga, da pošlihta papirje. Jaz pa z dooolgim nosom, na koncu z živci še hvala nisem dobila, kaj še le kaj plačano (ne prevoza, ne malice, ne ur).

Mi je pa žal, da si nisem sama doma natipkala eno kvazi pogodbo in jo tam poštemplala.

Prvo naj te prijavijo, pol pa naprej delaj.

Evidenco ur si delam sama. Oz. si sama zapisujem prihod in odhod.[/quote]

To ne pomeni nič, če ni dokaza. Lahko reče, da te ni bilo. No, jaz ne bi hotela delati na črno, saj lahko, da delaš zastonj. Ali pa bi zahtevala plačilo vsak dan posebej. 🙂 (upam, da me ne bodo preveč napadali, ha ha).
Dejstvo je, da pošteni delodajalci ne delajo tako. Tudi mene bodo zaposlili prek programa zaposli me, pa bom šla delat takoj, ko bodo urejeni vsi papirji, pa tudi pogodba bo dan prej podpisana, kot tudi zdravniški narejen. Čaka pa se mesec in pol, prej malce več. Mi ni problem, saj vem, da bo služba vsaj za leto dni.:)
Bodi manj zaupljiva, saj resnično lahko delaš brez plačila. In ni garancije, da te res zaposli.
upam, da se vse razreši dobro zate.

Tudi jaz sem mesec in pol delala na črno, preden so uredili dokumentacijo. V kadrovski je potem dejala, da ona že ne bi delala brez pogodbe in seveda mi niso plačali, ker naj ne bi imeli osnove za izplačilo. Je pa res, da so mi na ta račun dali višjo postavko in sem tako dobila tisti mesec in pol “noter”.

Hvala vsem za odgovor in pomoč. Sem sicer danes zelo žalostna in razočarana, zaradi poteka tega mojega zaposlovanja. Odločila sem se, da počakam na pogodbo. Delodajalcu sem prijazno povedala, da sem mu šla na roko ta teden, da pa za naprej pričakujem pogodbo, pa kakršnokoli že. Tako da je zmenjeno, da bo poskrbel za to. Nimam pa dobrega občutka. Jutri pa je nov dan in zopet v borbo za službo. Vseeno pa vsem, ki ste mi svetovale, hvala.

jaz bi pa poklicala inšpektorja za delo in mu objasnila, da delam tam na črno.

A najhuje bo šele če sprejmemo zakon o malem delu, ker bo potem še več podobnih situacij. Vsi bodo primorani delati na črno, ker nihče ne bo hotel biti mali delavec.

ne razumem, a vsi, ki pravite, da so vas prinesli okoli z delom brez pogodbe, ste pa to kar sprejeli? in se bojite inšpektorja? pa kdo se ga ma za bati, vi ali delodajalec? ko bi vsaj prišel, bi si vsaj zagarantirali pogodbo za nedoločen čas!

Ne zanašajte se preveč na inšpekcijo, če bi oni bili tako učinkoviti do zdaj, danes mi nebi imeli takšno situacijo kot jo imamo. Verjemite da so ozko povezani z delodajalci, tako da če te delodajalec drži na črno sigurno mu ne bodo storili nič hudega, tisti ki niso povezani znjimi te ne bodo držali na črno več kot 3 dneva.
Moraš biti previdna in poskrbeti za sebe čim bolje.
Pa veliko sreče.

Žal se ne morem strinjati z vami. Delovna inšpekcija v Sloveniji je obup in velikokrat gredo bolj na roko delodajalcu kot zaposlenem, zaposlenega znajo še dodatno potlačiti in mu naložiti penalije, ker tudi on ni spoštoval zakonodajo… primer, ki ga osebno poznam, pa se ne tiče mene, ampak ob vsej zgodbi in epilogu, se človek vpraša v kakšni državi živimo… žalostno, ampak sama na delovno inšpekcijo ne dam veliko, ker so prezasičeni z vsem in premalo efektivni, plus tega, da veze naredijo svoje in nekateri delodajalci so zaščiteni bolj kot indijske krave…

Oseba “hhhji”, v vsej pravni možnosti je prav, da ti najpre delodajalec naj zagotovi s pogodbo o zaposlitivi z nastopom dela ter s pripadajočimi členi, kaj ti pripada, kjer piše tudi nastop dela. Če vam tega ne zagotovi, ne hodite zastonj delati. Ker je takšnih primerov veliko ali ogromno in na ta račun so izkoriščani delavci, delodajalci pa “obogateni”, ker jim ni potrebno plačati in takšne delavce držijo z grožnjami, da bodite tiho in vam dodatno še povedo, da ste lahko srečni, da imate službo. Nato vidiš po medijih, ko razkrivajo, kar se dejansko dogaja, da pa želijo na račun prav delavcev bojkotirati državo z neplačevanjem davkov – ja kako, če jih niti delavcem ne, ki naj bi bili pri njih zaposleni.

Če sem lahko tako malo humorna na račun politike, odprem s.p., d.o.o., in nudim dobro plačano delo za delo okrog hiše. Ker mi je zmanjkalo denarja zato, ker sem ga zapravila za svoje sebične namene, kjer nisem pogledala okrog sebe, da nekdo zame dela in bi mu morala zato ponuditi tudi osebni dohodek, saj je delo opravljal ali namesto mene ali pa v pomoč meni. In bom pač tako rekla, da ti ne morem izplačati. Ker sem vse zase zapravila, imam prazen račun ali ga prenesem nekam in smo tu, kjer nastane luknja.
Ta primer je bil malček pošaljen, kako se pač dela.

Sama temu ne bi zaupala (moje mnenje), kajti, če vam tega ne more urediti, niti s pogodbo, ker s pogodobo že nastane tudi odvajanje prispevkov, kar se prikaže pri naslednji plači, lahko vi delate cel mesec, pa prvi mesec ne boste dobila plače ali vam bo morda prikazano, da je bilo vse ok, potem boste pa na istem, kot so bili mnogi, o čemer se je slišalo iz reale.

Sama vem, da če bi me enkrat nasral, me ne bi nikdar več. Ko bi kje drugje začel poslovati ali pa bi še druge ljudi skušal nalimati na limanice. Ker bi ga zvohala. Pametno so storile tiste firme, ki so na svojih straneh objavile neplačnike firm, kjer so nato vsi po črti odpovedovali, nato so začeli plačevati za opravljeno delo. Samo, kaj to pomaga delavcu. Nekateri pa niti tega niso, kar je jasno iz reale, ki je razvidna vsem državljanom na očeh.

Oseba hhhj, če vam do sedaj tega ni zagotovil, pustite delo in če niste edina, naj se to ve, da ne bodo še drugi ljudje nasedli, da boste delali, brez vsega plačila, torej zastonj. Če pa rada delate, samo zato, da delate, pa čeprav za to niste nagrajena s plačilom osebnega dohodka, ne vem, kaj vam svetovati – to je vaša odločitev.

Menim pa, da če je bil dogovor z vami o nastopu dela z določenim dnem, da bi moral to malček pospešiti ali celo že urediti, ko ste prvi dan prestopila njegov prag.

Da povem še, zakaj, mi ta vaša varianta vašega delodajalca smrdi. Zato, ker obstajajo možnosti, da se kje zaplete.
Moj primer je verjetno malenkost v primerjavi z vašim, vendar, ko sem menjala službo iz stare v novo, je bilo plačevanje prispevkov in kar spada zraven vse ok. A ko sem se v novi službi zaposlila, so me obvestili, da naj sama poravnam prvi obrok zavarovanja, ker …ampak, je bilo potem urejeno. V vašem primeru pa ne bi zaupala situaciji.

Da pa ne boste prehitro sprejemala odločitev, nič ni narobe, če lepo prijazno, diplomatsko vprašate, kako kaj napreduje njegov odgovor vam, kar vam je povedal. Ali se urejajo stvari glede vas ali ne. Ko boš čas plačila, vam bo nato povsem jasno. Lahko vztrajate tudi do takrat.
Kljub temu, kakor sem zgoraj povedala, bi verjetno počakala do prvega izplačila, pogledala plačilno listo in pred tem pričakovala pogodbo o zaposlitvi ali jo pričakovala vsaj na tisti dan izplačila OD.

Res pa lahko podam tu sedaj polno iztočnic, kako bi odreagirala in kaj storila, vendar dokler nisem prav v situaciji, lahko navedem samo kakšne primere, ki morda kaj pripomorejo.

Sama vem, da sem dovolj pogonska, da mu ne bi dala dihati zaradi papirjev. Saj veš, ribe so spolzke.

Kaj če bi šli mi vsi ljudje malo urejati policijsko delo na terenu, brez da bi imeli kakšno pravno podlago? Se mi zdi, da ne bi bilo ok. Zato je prav, da imaš papirje, ki te zavezujejo k dolžnostim in obveznostim, kot delodajalca obratno do tebe.

http://www.inoxandrej.com

Naročil sem ograjo,jo prvo plačal polovico avansa in nato smo se dogovorili za rok 14 dni. Minilo je 2 meseca ko sta prišla dva otroka in mi to sramoto od ograje zmontirala. Ostalo sem plačal a ko sem videl kaj sta naredila sem zahteval popravilo. Še sedaj ko je od dogodka minilo 30 dni ni ne duha ne sluha. Vse kar mi je ostalo je slaba ograja ki je pokazala prve znake rje saj je material najslabše kvalitete,zvari so vidni,…in res je slabo narejeno. Kaj mi sedaj ostane? Novega mojstra moram najti ta kos železa pa ciganom!

Andrej Škorjanec s.p.,ti meni in v naši vasi ne boš več montiral inox ograj!!!

ostanejo vam jamčevalni zahtevki za stvarne napake…v končni fazi odpoved pogodbe, povračilo kupnine in morebitne škode.

-Če je inox ograja potem ne more rjavet!
-Zvari so vedno vidni pri varjenju inoxa in so lahko celo lepotne narave.
Torej kaj konkretno je narobe pri vaši ograji?????
ll, J.t.(nisem od inoxandreja 🙂 )

Pridobi si čimveč podatkov o delu, ki ga opravljaš, če delaš na računalniku dokazni material ne bi smel biti problem, poslikaj delovno okolje, zapisuj si ure.. Če pa le predolgo trajalo, delodajalca opomni oziroma opomni na delovno inšpekcijo.

Tudi sama sem delala tri tedne brez pogodbe, na koncu pa so mi upoštevali tudi tiste dni, za katere sem bila dogovorjen, da delam kao brezplačno

jost-tttt

inox ali nerjaveče železo se deli na več kvalitet in tista osnovna ima majhno vsebnost inoxa in zato lahko rja že ob majhni vlagi. Kvazimojstri kot so razni inoxandreji in podobni debilkoti uporabljajo najcenejše materiale kar sem sam ugotovil in zato tudi dobijo stranke. Inox ograje,notranje ograje,…vse najboljša cena…ja pa ja. Kje pa je kvaliteta??? Takšni naredijo da zgleda nekako za silo ko pa to malo bolje pogledaš pa ugotoviš da ni vredno NIČ!!!!

In da ti odgovorim kaj je narobe pri moji ograji- staro ki sem jo plačal inoxandreju.com sem vrgel v smeti in pač sem zgubil določeno cifro denarja. Novo so mi naredili pravi mojsti,plačal sem 20% več in ograja ima videz,kvaliteto,…medtem ko” stara” je bila slabo montirana,videz zvarov nikakor ni bil lepotni ampak dejansko se je videlo da je možakar prvič držal mašino za švasanje v rokah,na 2 delih se je zibala zaradi slabe montaže,… skratka inox andrej in podobni pri meni NIKOLI VEČ!!!!!

Ti pa ga lepo pokliči in probaj sam-saj ima “garancijo” ki velja dokler ne poravnaš računa. izvoli naslov:
Telefon: 070 732 977
E-pošta: info@inoxandrej.com
Izdelava ograj, nadstreškov, vrat, kuhinjske opreme, konstrukcij in ostalih izdelkov iz inoxa.
Delamo na območju občin Celje, Štore, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Podčetrtek, Rogatec, Kozje, Dobje, Bistrica ob Sotli, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Poljčane in okolica.

Izdelava predmetov iz nerjavečega jekla, Inox Andrej, Andrej Škorjanec s.p.
Cankarjeva ulica 13, 3240 Šmarje pri Jelšah

pa javi čez kaki mesec in ti bom dal naslov pravih mojstov-malo dražji a kvalitetni!!!!

Lp Janez

no pol pa če je tako slabo narejeno kot pravite g.janez,potem pa povejte s kje ste pa bomo prišli pogledat.kakšne otročje bedarije tle gor pišete,vidim da nimate kaj bol pametnega za počet.

andrej škorjanec s.p.

PRIČAKUJEM VAŠ KLIC!!!!!!G.JANEZ

Inox andrej…sicer nimam navade pisat po internetu a tukaj
bo izjema. porazno slaba kvaliteta,montaža dolgotrajna in polna popravil,videz…kot da bi
Savinja to ubogo ograjo skupaj navlekla!

Denarja ne vracate in to kar ste meni naredili ni vredno…NIĆ!!!!!

Inox andrej…sicer nimam navade pisat po internetu a tukaj
bo izjema. porazno slaba kvaliteta,montaža dolgotrajna in polna popravil,videz…kot da bi
Savinja to ubogo ograjo skupaj navlekla!

Denarja ne vracate in to kar ste meni naredili ni vredno…NIĆ!!!!!

IZDELAVA PREDMETOV IZ NERJAVEČEGA JEKLA INOX ANDREJ, ANDREJ ŠKORJANEC, S.P.,

3 mesce čakanja in na koncu rezultat: majava notranja ograja, cena pa krepko preplačana!

Inox Andrej nikoli več pri meni ne boš delal!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close