Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Deljenje dveh besed

Deljenje dveh besed

Prosim za pomoč glede deljenja dveh besed:
povpre-čje
nose-čnost
Ju lahko delimo na ta način ali ne? V pravopisu piše, da je dovoljeno deljenje besede maj-čken, pa naj se sliši še tako čudno in nelogično, torej bi moralo biti dopustno tudi deljenje obeh navedenih besed.
Kdor mi bo znal odgovoriti, se mu najlepše zahvaljujem.

Glede na SP 602, 603, 604 ju lahko, saj sta sklopa -ČJE in -ČNOST izgovorljiva. Drugače pa je npr. z besedo majhen: če bi jo delili MA – JHEN, J-ja nikakor ne moremo ustrezno izgovoriti: bodisi je nemi bodisi pridobi ob sebi polglasnik, tako da se sliši jəhen.

K.

IMHO je SP glede deljenja zelo nedosleden, površen, da ne rečem šalabajzerski. V osnovni šoli so nas učili deliti bolj logično, kot pa zdaj predpisuje oz. NE predpisuje SP. Kar vse je prav in dovoljeno in izgovorljivo.

Po mojem znanju:
no-seč-nost
pov-preč-je

Če pogledamo posamezne zloge, bi lahko vsak od njih bil tudi samostojna beseda z nekim pomenom.

Tudi meni se zdi deljenje v SP zelo nedorečeno – vedno me je motilo, da je merilo za deljenje izgovorljivost sklopa, to je vendar relativno.
Bob, tudi jaz bi obe besedi delila tako, kot predlagaš, a težava je v tem, da ju je nekdo drugi drugače, zato sem v dilemi.
Kerstin, hvala za pomoč!

New Report

Close