Delitev premozenja
Pozdravljeni,
S bivsim partnerjem sva zivela v izvenzakonski skupnosti 7 let, rodil se nama je tudi sin.
Skupaj sva kupila stanovanje in ga napisala samo na njegovo ime. Pri nakupu stanovanja so nama pomagali moji starsi, ki so vzeli kredit. Ko sva se razsla, ni niti hotel slisati, da bi se karkoli od premozenja delilo. Jaz v tem stanovanju nisem imela nikoli prijavljenega stalnega bivalisca, ampak samo obcasno zacasno.
Zanima me, ali lahko kakor koli dosezem, da bi se premozenje delilo in kdaj zadeva zastara?
Zahvaljujem se vam za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani!
Stvarnopravni zahtevek za delitev skupne lastnine ne zastara.
V skladu z Zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je premoženje, ki ga zakonca oziroma zunajzakonska partnerja pridobita z delom v času trajanja zakonske zveze oziroma zunajzakonske skupnosti skupno premoženje obeh partnerjev. Šteje se, da je delež obeh enak, dovoljeno pa je dokazovati nasprotno. Zakon ne določa minimalnega časa, ki mora preteči, da lahko določeno življenjsko skupnost opredelimo kot zunajzakonsko skupnost. Ali gre za zunajzakonsko skupnost v smislu 12. člena Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (v nadaljevanju ZZZDR) se presoja v vsakem posameznem primeru glede na vse okoliščine in intenzivnost konkretnega odnosa. Za pravno priznanje zunajzakonske skupnosti morajo biti po določbi 12. člena ZZZDR izpolnjeni trije pogoji. Med partnerjema mora obstajati življenjska skupnost, ta skupnost mora trajati dalj časa, podane pa ne smejo biti okoliščine, zaradi katerih bi bila morebitna zunajzakonska skupnost med partnerjema neveljavna. Dokazovati boste torej morali tudi dejstvo, da sta živela skupaj v navedenem stanovanju kar lahko storite npr. z izjavami prič.
Glede na to, da se vaš partner ni pripravljen pogovarjati, predlagamo, da na krajevno pristojno sodišče (po prebivališču tožene stranke) vložite tožbo na ugotovitev skupnega premoženja, pridobljenega v času trajanja zakonske zveze in določitev vašega deleža na njem – predlagamo vam, da si zaradi kompleksnosti zadeve in zahtevnosti za to poiščete pomoč odvetnika po vaši izbiri.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.