Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Delitev hiše

Delitev hiše

S sestro bova po smrti staršev dedovali hišo. Sestra se je iz hiše izselila pred leti, sama pa sem ostala v njej, jo po malem obnavljala, pred parimi leti pa sem jo temeljito obnovila in si v nadstropju in mansardi uredila stanovanje za svojo družino, visoko pritličje in polklet pa še vedno koristijo starši.
Zdaj sestra kupuje stanovanje in prav se mi zdi, da ji ob tem z izplačilom njenega deleža hise pomagam. Sem pa v dilemi, koliko ji izplačati, saj je hiša sedaj bistveno več vredna, kot je bila pred obnovo, ki sem jo financirala sama.
Naj dava ocenit hišo in potem od cene odštejem svoj vložek in dobljeno vrednost deliva z dva? Ali naj pogledam tržno vrednost pred obnovo in ji izplačam delež po tej ceni? Sestra pravi, da bi bilo fer, da ji jaz kupim stanovanje za njeno družino, saj bo meni ostala cela hiša, meni pa se to zdi le malo preveč denarja, saj sem že v obnovo vložila skoraj za eno stanovanje.
Kako ste vi delili hiše? Kakšne izkušnje, nasvet?

Hiša se oceni po stanju kakršna je bila na dan smrti zapustnice in po cenah na današnji dan – tržna vrednost je danes zagotovo večja, ker rastejo cene neprem., brez ali z vlaganji, res pa je, da tudi ne povsod.

Na srečo še nihče ni umrl, tako da malo težko določiva kak datum, razen datuma začetka obnove.
Še to bi morala povedati, da sva s sestro tudi delni lastnici hiše, večji delež imajo v lasti seveda starši. Večino časa od odselitve sestre, smo polkletne prostore tudi oddajali, sestra ni nikoli nič dobila od teh najemnin. Zdaj mi tudi to naprej meče.
Pa saj drugače se razumeva in bi ji res rada pravično izplačala njen delež, se mi zdi pa njen predlog o nakupu 3 sobnega stanovanja le malo preveč.

Potem je najbolj pravično da ji izplačaš tolikšno vrednost hiše kot je bila pred obnovo!Če ste dajali v najem sta verjetno starša dobila ta denar?Če si bila tudi ti delažna najemnin potem pa res še malo zraven pristavi!Saj veš pri denarju se vse začne in vse konča!Tudi če nebi zdaj kupavala svojega stanovanja,bi ji pa potem morala izplačat,ampak potem čez npr.10 let bi bila lahko hiša vredna 5000 e več ali pa 30.000 več!Potem bi te verjetn še bol “motilo”da bi ji morala izplačati večji delež kot sicer pa čeprav ona v hišo dejansko ni vložila nič!Da ji kupiš neko 3 ss je pa mal prehuda,razen v primeru da je hiša-oz.polovica vredna veliko več!Najbolje cenilca,naj oceni koliko je vredna,potem pa razmisli in skupaj dol vsest!
Srečno

Sestra ti lahko proda svoj delež hiše. Za tisto, kar je od strašev, pa ne more ničesar zahtevati. Saj ni njeno, no.

Nikoli se ne ve, kdo bo prej umrl. Tako da trgovati z nekimi dednimi deleži po ljudeh, ki še živijo, je res čisto mimo. Ti dedni deleži v tem trenutku ne obstajajo in ni rečeno, da kdaj bodo. Konec koncev tudi ti lahko umreš prva v vaši družini.

Pa vam želim, da še vsi dolgo živite.

Na to niti pomislila nisem. Če pa pomislim, da lahko jaz ali sestra umreva pred starši, bo še toliko bolje, da jo izplačam čimprej. Obe imava otroke, tako da tudi, če naju ne bo, dediči bodo. Da bi pa svojim otrokom puščala obveznost za izplačilo sestre, mi pa ni.

Tvoja sestra je malo požrešna, samo to bom reko ali pa ji matematika dela velike težave.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Upam, da približno veš, koliko si vložila svojega denarja v hišo. Zelo težko je danes ocenjevati vrednost pred nekaj leti, torej pred obnovo, ker so se cene po skoraj vsej Sloveniji hudo zvišale.
Vsedita se in se pomenita. Skoraj dvomim, da bi bil njen delež pri hiši vreden za trisobno stanovanje, upoštevaj tudi, da tako, kot ti je že napisala merenge, delita nekaj, kar sploh še ni vajino. Ne pozabi, da bo tisto, kar je od staršev, po njihovi smrti od obeh. Tako da ji ta trenutek dejansko lahko samo odkupiš njen delež in to je to.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close