Delitev del
Veliko je tem o tem, da moški bolj malo pripomorejo v gospodinjstvu.
Pa me zanima, če je pri vas tudi tako?
Kako si delite tisti dela, ki nimate otrok in tisti, ki jih imate?
Kdo kuha, pere, čisti, … in vse ostalo kar je potrebno naredit v stanvaonjeu, hiši, okrog hiše.
Kuhate samo ženske ali tudi moški? Pomivate samo ženske ali tudi moški?…
Če me ni doma, je mož kuhal, za otroke poskrbel oz. naredil vse, kar je potrebno – nimamo nobenih varušk ali gospodinjskih pomočnic ali mame/tašče.
Če sem doma, pa jaz prevzamem ta del opravil, s tem, da vsaj nekoliko časa nameni otrokom – igra, ali pa vsaj komanda, kaj in kako mi morajo pomagati pri hišnih opravilih. Včasih pa še vseeno pomaga kuhat, če jaz naprimer otroka spravljam spat ali grem z njim na sprehod ali se kako drugače mu posvečam …
Jaz bi tudi kakega takega.
Pri nas je bilo tako, da je mama naredila vse, oče pa je trdil, da je to babje delo in poležavala tisti čas, ko je mama delala. Nič ji ni hotel pomagat, za vse je bila sama. POtem pa se je ločila, ko ji je bilo dovolj vsega.
Jaz tudi nočem takega, da bi samo poležaval, namesto kaj pomagal. Samo ne vem, kolegice vse govorijo kako morajo same kuhat, čistit, kako moški ne pomagajo pri takem delu.
Na tem primeru se vidi, kako družinski vzorci vplivajo na nas. V sebi nosiš to prepričanje in posledično dobivaš le takšne, ki ustrezajo tem vzorcem.
Seveda ni dovolj le trditi, da takega nočemo. Potrebno je delati na sebi. Si postaviti meje, ne dovoliti, da se počutiš izkoriščano in se naučiti prepoznati moške, ki so pripravljeni pomagati.
jaz skrbim za vsa popravila v in na hiši.
skrbim za kurjavo,torej posekam drevesa,razžagam,razcepim.
Kurim (kuri se 7 mesecev) 2 peči,čistik, odnašam pepel..
kidam sneg-skrbim za to, da je ob 5.30 spluženo,prekidano 100 metrov do glavne ceste in dvorišče iz garaže.
Sprehajam psa.
Kosim travo 3000m2.
Prekopavam vrt 500m2.
sadim,sejem,pobiram pridelke.
Skrbim za sadovnjak 500m2-obrezujem,pobiram,čkropim…
skrbim za 100 trt-podobno kot sadovnjak.
Strižem živo mejo-zdrobim vse vejevje.
Skrbim za kompost.
Joj, ni da ni.
Za vikend vedno jaz kuham.
Ko dobimo obiske vedno jaz kuham (ker žena zna kuhat samo mineštre pa makarone.
Skrbim za 2 avtomobila.
in še polno drobnarij…..
kwa čmo takle mamo ,.
Saj nisem začuden..Res pa pogosto berem, kako ženske pišejo, da so za vse same.
Kakšna je pa splošna statistika, pa bi ženske bolj vedele povedati.
Klasična delitev dela je še precej zasidrana v naših prepričanjih. Če ženska meni, da so gospodinjska dela njena pristojnost, potem moški del pomoči dojema, kot pomoč ženski pri njenih opravilih.
Klasična delitev dela je še precej zasidrana v naših prepričanjih. Če ženska meni, da so gospodinjska dela njena pristojnost, potem moški del pomoči dojema, kot pomoč ženski pri njenih opravilih.[/quote]
No… pravzaprav nisem pričakovala takšne pojasnitve. 🙂
Klasična delitev dela je še precej zasidrana v naših prepričanjih. Če ženska meni, da so gospodinjska dela njena pristojnost, potem moški del pomoči dojema, kot pomoč ženski pri njenih opravilih.[/quote]
No… pravzaprav nisem pričakovala takšne pojasnitve. :)[/quote]
Zakaj bi ženska verjela, menila da so gospodinjska opravila zgolj njena pristojnost? No, ali katera verjame v to, ali funkcionira po tej definiciji? Nikakor ne bi rekla, da gre za to, da se ženski daje pomoč, ker če tvorita dva skupno gospodinjstvo potem je prav, da vsak nekaj naredi zaradi potreb samega gospodinjstva ne zgolj iz solidarnosti, pomoči – mar je res le v ospredju to, kdo komu pri čem pomaga ne pa rezultat kar mora biti narejeno? Potem pa nič čudnega, da si greste na jetra in se večina zvez tretira le kot izmenjava storitev, dobrin 😀
Jaz osebno si delitev dela predstavljam takole.
V teoriji:
Kuhanje 50:50 (jaz bi tu za sebe dal kar 80:20 ker rad kuham pa sem komaj moški v 20tih :P)
Pospravljanje 40:60 (sesanje, brisanje prahu, pomivanje, brisanje posode ipd.)
Likanje, pranje, obešanje perila 0:100(Ž)
Zunanja opravila 90(M):10 (teh 10 so morda kakšna lažja opravila in morda zalivanje ipd.)
Notranja tehnična opravila 100(M):0 (moški mora znat in želet porihtat vsako malo bolj tehnično opravilo kot so določena dela z elektriko, vodovodarska dela (čiščenje vodnega kamna iz pipe)
Opravila povezana z avtomobilom: 95:5 (kdaj pa kdaj pa lahko tudi ženska natanka in opere avtomobil ane? Še najbolše da ko ga pere je poletje in mora biti pomankljivo oblečena 😉 )
Pač jaz osebno si predstavljam da ženska naj dela večino lahkih opravil, moški pa VSA težja opravila, jaz nikoli nebi dovolil moji punci da bi štihala, nosla vreče cementa, brisala PRAH na visokih položajih, popravljala ELEKTRIČNO napeljavo, nosla težke zadeve ali prestavljala objekte
Po drugi strani pa pričakujem od ženske da bo želela oprat moje obleke, jih obesit, zlikat, da bo želela pomest, pomit posodo in jo tudi sama pobrisat večinokrat, da bo želela pomivat po tleh če bo potrebno in da bo znala tudi skuhat kaj več kot je instant juha in makaraoni ali špageti 😀
Morda pa sem samo čuden 😛
To, da moški doma poležavajo, medtem ko ženske garajo, je čista izmišljotina, ki se folklorno prenaša iz generacije v generacijo. Jaz nobenega takega dedca ne poznam. Je pa vedno več žensk, ki nesramno in neosnovano kritizirajo moške. In take seveda ne prenesejo kritike na svoj račun. Si takoj sovražnik žensk, če se braniš in kaj nazaj rečeš. Samokritika je pa pri današnjih emancipirankah sploh neznan eksotičen pojem. Že od malih nog jih pitajo z doktrino o moškem nekoristnežu in ko je to enkrat ponotranjeno, bo moški vedno deležen samo kritik in bog ne daj kake pohvale. Vsak njegov prispevek bo omalovaževan ali celo spregledan, njena žrtev pa poudarjena do katastrofičnih razsežnosti. Si kdo predstavlja, kako bi morale šele naše prednice jamrat, ki so bile obkrožene s kupom otrok in vse v gospodinjstvu delati res ročno brez strojev? Ne pa te, ki so danes vse nesrečne, ker morajo nametat cunje v stroj in ga vklopit. ta vloga izčrpane gospodinje je tako potencirana, da je prav absurdno. Moški bo pa takoj največji lenuh, ko se malo butne dol na kavč, medtem ko ona briše mizo. To mu bo takoj zamerila. Da je pa on pospravil garažo, medtem ko je ona fantazirala med gledanjem mehiške nadaljevanke, je pa seveda ostalo spregledano. Je bila preveč zatopljena v solzave scene na ekranu, da bi kaj takega registrirala.
No… pravzaprav nisem pričakovala takšne pojasnitve. :)[/quote]
Zakaj bi ženska verjela, menila da so gospodinjska opravila zgolj njena pristojnost? No, ali katera verjame v to, ali funkcionira po tej definiciji? Nikakor ne bi rekla, da gre za to, da se ženski daje pomoč, ker če tvorita dva skupno gospodinjstvo potem je prav, da vsak nekaj naredi zaradi potreb samega gospodinjstva ne zgolj iz solidarnosti, pomoči – mar je res le v ospredju to, kdo komu pri čem pomaga ne pa rezultat kar mora biti narejeno? Potem pa nič čudnega, da si greste na jetra in se večina zvez tretira le kot izmenjava storitev, dobrin :D[/quote]
No, sem mislila, da sem z zgonjim komentarjem dala jasno vedeti, da pri nas ne delimo dela glede na spol. Le na to, kaj kdo raje ali manj raje naredi in glede na to, kaj je kdo sposoben opraviti. Torej mi je sploh debata o ženskih/moških opravilih povsem mimo.
Likanje in pranje se strinjam, da 100%, ker jaz sploh ne likam recimo. V pralni stroj pa tudi ni težko zmetat perila.
Zunanja opravila. Kaj točno si to mislil? Si pisal za stanovanje, kjer zunanjega dela v bistvu ni, za hišo z vrtom – kaj točno, ker za kmetijo očitno nisi pisal.
Notranja tehnična opravila – kolikrat letno pa to moški naredi?
95% M – kaj točno pa moški naredi glede teh 95%? Dvomim, da kaj. Si ne predstavljam, da bi se jaz vozila, potem pa bi nekdo drug šel tankat in pa prat avto. Ostalo pa dvomim, da moški kaj naredijo. Kolikor vem tudi moški peljejo avto k vulkanizerju, perejo doma ga prej ženske kot moški, ti ga raje pelejjo v pralnico, tekočino naliješ ko je treba, ne čakaš na usmiljenje nekoga drugega… tako, da tu bi rekla, da je teh 95% pesek v oči.
In potem še naprej glede vreč cementa – to jih vsak dan prenašaš pa vsak dan popravljaš električno napeljavo?
Če dovolj slabo popravljaš, potem je tud to možno. Žakle pa mogoče prelaga namesto obiska v fitnes. :))
Saj to je problem.
ti bi kar nekaj pričakoval.
Pa saj to ni mama hotel.
Sicer odvisno, kje stanuješ. V bloku, če ni veliko stanovanje, se ga hitro pospravi, zunanjih opravil ni, z avtomobilom nimaš nobenega dela, ker ga ponavadi rihta mehanika, razen, če si v delo šteješ to, da pelješ avto tja, notranja tehnična opravila so parkrat na leto, če so, težkih opravil praktično nimaš, razen če zidaš bajto.
Ni problem samo delitve opravil. Problem je v pričakovanju. Jaz bi od čistilke pričakovala, da mi bo pospravila stanovanje. S svojim partnerjem bi se pa dogovarjala, kaj bo kdo naredil. Ker odnos temelji na komunikaciji, če bo temeljil na pričakovanjih in neizrečenem, ja potem pa vemo, kaj se bo zgodilo.
Ja tale Matkič, rabi eno služkinjo. Na prvi vtis, ko prebereš, bi človek rekel, da moškemu pripada levji delež dela. Potem pa bereš, da piše o cementu pa avtu in tako naprej. No, če zidaš hišo je mogoče drugače, ampak po izkušnjah sodeč, pri zidanju sodelujeta oba, tudi pri nošnji težkih bremen. Imam izkušnje. In vem, da pri takih opravilih ženske ne stopijo na stran, razen, če gre za kake bogate, kjer dobijo delavce, jih plačajo, lastniki pa pridejo le pogledat kako raste hiška.
Naj ugibamo zanj ali je samski ali v vezi? Ni treba, ziher je samski :).
Če prebereš njegov seznam kaj je moško in kaj žensko delo, ugotoviš, da bi le pri kuhanju pomagal. Za pomivanje posode bi verjetno že napisal, da je 80% za žensko :).
Kaj drugega pa očitno ne počne, torej lahko domnevam, da živi v hotelu mama.
Daj beri za sabo, kaj imaš zasidrano v prepričanjih:
[/quote]
Nimam izkušenj s kompliciranimi ženskami. 🙂
Likam res ne…Pere pralni stroj in v njega zmetat cote res ni nič takega..Obeša pa tisti, ki ima čas…In pri meni je to nekje po-pol.
Jaz pa ne.
Obleke si dam sam prat..Pomivam posodo večinoma sam….Pa tudi skuham večinoma sam..Pa nisem zahteven, pa čeprav je to samo zelje in krompir. 🙂
Seveda pa to ne pomeni, da podpiram ali bi podpiral neko leno žensko. Ampak izhajam iz tega, da bi naj vsak po svojih močeh in zmožnostih prispeval svoj delež k skupnemu zadovoljstvu.
Forum je zaprt za komentiranje.