DELAVNIK
V kolektivni pogodbi in tudi prijavljeni smo za polni delavni čas. 40 ur/teden. Naš delavni teden ni običajno od pon – pet ampak od pon – nede. Čez teden delamo po 6 ur (drugače ni mogoče) ter sobota in še kakšna nedelja.
Do sedaj ni bilo nobenih problemov, kar se tiče opravljenih ur ob koncu leta, sedaj pa po neki novi logiki nam bolniško, praznike, dopust obračunavajo po 6 in ne več 8 ur, tako kot je pri 40 urnem delavniku/teden običajno.
Zanima ma ali je to po zakonu normalno/dopustno, ker sedaj nam mankajo ure ob koncu leta. In kaj se zgodi če sem cel mesec na bolniški ali dopustu – imam minus ure, al kako?
Hvala za vaše odgovore
pozdravljena,
ure odsotnosti se vodijo enako, kot ure prisotnosti. Bistven je torej plan – razpored dela, ki mora biti delavcu znan vnaprej. Če bi npr. jutri morala delati 6 ur, pa zaradi bolezni ne boš v službi, bo na urah to prikazano kot 6 ur odsotnosti zaradi bolezni. Enako bi bilo, če bi jutri morala delati 10 ur, potem bi tvoja odsotnost bila toliko ur, kot jih si dolžna delati. enako je tudi pri drugih odsotnostih. Plan ur pa mora biti sestavljen tako, da delavec v enem mesecu naredi 174 ur, oz. v letu 2088 ur. Ure v plus in v minus se lahko med letom prenašajo iz meseca v mesec, verjetno imate kakšen notranji akt, ki to ureja. Konec leta pa mora biti “počiščen” in pri pravilnem planiranju ne sme biti niti minusa niti plusa.
Lep dan
Hvala za odgovor
Počiščenost konec leta ni možna, ker nam ni omogočeno delati več kolikor delamo. Po tej logiki, če sem jaz cel mesec na dopustu in imam vpisane ure tako kot bi morala delati nikakor ne pridem na potrebnih št. ur v tem mesecu. Kar ni logike. Če sem jaz zaposlena 40 ur/teden in mi ni omogočeno prinašati “manjko ur” in po tem takem nimam enakih pravic (dolžnosti očitno imam) zakaj naj bom konec leta oškodovana in dajat dopust za manjko ur, če jih je in kolikor jih je. Ni logično, da si naj jaz vpisujem ure tako kot delamo, če smo prijavljene drugače kot delamo.
Notranjega akta, ki bi to urejal pač ni.
Še enkrat hvala za odgovor
Ce prav razumem, delate pon-pet po 6 ur, kar znese 30 ur, sobota 6 ur in v nedeljo 4 ure, le tako naberete dovolj tedenskih ur za 40 urni tednik.
Dopust vam pripada v višini 4 tednov, kar znaša 4 x 7 dni.
Tudi odsotnost in bolniška se štejeta v dnevih, je pač 3 dni odsotnosti 18 ur in ne 24, kot bi bilo pri delavniku 5 x 8 ur.
Zaposlitev za poln delovni čas pa obsega od 36 do 40 ur tedensko.
Forum je zaprt za komentiranje.