Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Delavec ima organiziran prevoz na delo, pa se vozi sam in želi seveda plačan prevoz…

Delavec ima organiziran prevoz na delo, pa se vozi sam in želi seveda plačan prevoz…

Smo v gradbenem podjetju.

Imamo službeni kombi. Namenjen je za vožnjo 3.delavcev na gradbišče cca 40km stran..

2 delavca se peljeta, tretji pa se vozi s svojim avtom in želi povrnitev stroškov.
ZAKAJ? Ker je z vsemi skregan in ker želi s plačanim prevozom odplačati avto, ki si ga je ravnokar kupil… vrednost cca 500 eur…

kako ravnati v tem primeru??

lp

Če je prevoz organiziran, mu ne pripada povračilo za vožnjo z lastnim vozilom.

Se strinjam.

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Najbrž imate tudi v nekem pravilniku ali pogodbi napisano kako je s povračilom stroškov na delo in iz dela. Če je tam šlampasto napisano nimaš kaj veliko naredit.
Sicer je pa to razmišljanje malo “mimo”-če bi meni rekel da želi s plačanim prevozom odplačati avto – ej, bi mu take povedala…
Predvidevam da je to en mlajši tip, zgoraj razumem da si je kupil avto za 500 eur – tak’le pa meni že ne bi pameti solil.
Rekla bi mu:”Glej, naša firma je organizirala prevoz na delo zaradi tega, da si ne povečujemo stroškov, če pa bi ti rad s tem zaslužil, moraš iti pa za taksista…”

Če bi vsak počel, kakor se mu sprdne…
Ni šans, da se mu plača. Pa četudi, uporaba lastnega avta mora biti vnaprej odobrena (pisno) s strani kompetentnega nadrejenega, ker to potegne za sabo potni nalog, pa zavarovanje, pa …

lahko se vozi s svojim avtm, ti pa mu vrneš toliko ( 1/3) kot sicer stane ta prevoz, ki ga imaš organiziranega za te delavce.

pri nas imamo organizirano malico, pa je ne jejo vsi delavci. eni zato, ker jim ne paše, drugi zato, ker imajo svojo od doma, tretji pa enkrat jo, drugič ne. ve se koliko malica stane po zakonu in toliko potem tisti, ki je ne jejo dobijo. pika. nikogar ne moreš prisilit da uporablja tisto, kar ti hočeš, da uporablja. jaz se tdi en bi vozila na delo z organiziranim prevozom, ker imam še spotoma kake svoje opravke in mi je organiziran prevoz povsem odveč.

Nekaj me zanima; ali se delavec na gradbišče pelje od doma ali pride prvo v podjetje, od koder se gre potem na gradbišče?

Kakorkoli,

Po Kolektivni pogodbi gradbenih dejavnosti (Ur. l. RS št. 100/05) je delavec upravičen do povračila stroškov prevoza na delo in z dela za dneve prisotnosti na delu od kraja prebivališča do kraja opravljanja dela, če je to oddaljeno najmanj 1 km od delavčevega običajnega prebivališča. Kraj prebivališča in običajno prebivališče se določi v pogodbi o zaposlitvi oziroma v skladu z Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih odhodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (Ur. l. RS št. 142/04 in 60/05).
Če delodajalec organizira in zagotovi prevoz na delo v celoti ali samo delno od sedeža delodajalca do kraja in mesta opravljanja dela, ni dolžan plačati povračila stroškov za prevoz delavcu za tisti del prevoza, ki ga zagotovi in organizira delodajalec.

napačna razlaga
če imaš organizirano malico, ti ni treba izplačevati povračila stroškov za malico, razen, če delavec prinese zdravniško potrdilo, da mu malica v menzi ne ustreza.

isto velja za prevoz. če organiziraš prevoz, pa se delavec vozi s svojim avtom, nosi stroške sam. ti imaš itak že v osnovi stroške z organiziranim prevozom, a pol bi pa še dodatno plačevala delavcu? sorry, no go

ja no … če meni ne paše jest meso oz. sem vegetarijanka ne bom prinesla od zdravnika potrdila, da ne smem jest mesa, ker je to moja osebna odločitev. in me nihče ne sme silit v mesno malico. je tako?

ne vem kako si eni delodajalci privoščijo (ali privoščite), da določite km ki jih boste delavcu plačali, čeprav sami veste, da stanuje dlje. primer: delavec se vozi iz ribnice v ljubljano, kar je več kot 30 km. ampak firma mu plača samo 30 km, več pa ne, čeprav ga je sama zaposlila in že ob zaposlitvi vedela, kje je doma. delavec je seveda pristal, ker je vesel, da je službo dobil. pa je korektno od podjetja, da tako ravna?

ti mešaš cel kup stvari.
prevoz na delo se plača od kraja prebivališča, ne od tam, kjer bi si firma izmislila, da se plača.

za malico pa bi si po tvoje vsak delavec sam rad zmišljeval, kaj bi? malica je na razpolago, kdor tiste noče jesti, naj si plača svojo.

Seveda te ne sme nihče silit, le plačat dodatno ti pa tudi ni dolžan (ključna beseda), lahko pa ti, če želi (in nekje se tako da zmenit, povečini ne).
Jaz sem na istem (brez malice in brez denarja zanjo) že 11 let (2 podjetji), ker v prvem tiste menzine svinjarije pač nisem želela jesti, v tem drugem mi je pa malica (to so malice za prave fizikalce) ob 9ih zjutraj absolutno prezgodaj. Nimam pravice “ugovora”, ne jaz, ne nihče drug.

Glede korektnosti pa tu ni govora. Govorimo o zakonski podlagi, z zakonom določenih obveznostih. In če obstaja javni prevoz (četudi s katastrofalnimi povezavami), potem še do kilometrine kot take nisi upravičen, le povrnitev stroškov javnega prevoza. Napačna razlaga ima v celoti prav.

potem pa en vem v kakšnih podjetjih delate, da so tako nečloveška in nerealna. jaz sem doslej delala v samih takih, kjer so delali ljudje, ne hladnokrvni prasci. moje sožalje. 🙂

pri nas dobijo delavci na koncu leta še razliko do polnega povračila malice, kar znese kar nekaj denarja. dobijo tudi plačano kilometrino, čeprav obstaja avtobus med krajema, za katerega vsi vemo, da ga nihče ne more koristit, ker ne vozi redno. ja, lepo je delati v podjetju, kjer vlada zdrava pamet. 🙂

povezave med kraji z avtobusi,..vlaki,.. niso enake organiziranemu prevozu delavcev s službenim vozilom,… ,ki se vozijo delati na gradbišče.

vsaj mislim, da ni

že, ampak če obstaja povezava podjetje povrne delavcu stroške prevoza v višini mesečne delavske vozovnice. pri nas povrnemo v kilometrini, ker ni mogoče, da bi delavec začel delati ob 7 uri, prvi avtobus pa pelje tam mimo ob 8 in nekaj minut.

Vse lepo in prav, vendar močno mešate stvari.

Razlika do polnega povračila malice je samo neobdavčena božičnica ali pa 13.plača.
Malo vas nagradijo, če pa bi vam izplačali to kot 13.plačo, pa bi vi imeli višjo osnovo za pokojnino ali za bolniške.. bi pa moralo podjetje plačati prispevki in tudi vi dohodnino, s poračunom prehrane pa se vsemu temu izognejo.

Kilometrina se vrača vedno, če ni prevoza, ki bi ga podjetje samo organiziralo za svoje delavce. Ni pomembno, kake so povezave in na kak način se delavec pripelje, povrnjena mora biti karta javnega prevoza (če seveda ni prevoza podjetja!).

In prevoz na delo/iz dela se obravnava drugače kot pa prevoz delavcev na gradbišče, tam je sližbena pot. Kilometrina se vrača v drugačnem % in se popolnoma nič ne vrača, če podjetje organizira prevoz.

Samo podjetje pa si ne more kar samo namišljevati, kaj bo in česa ne, vse je predpisano v zakonih.
Ne tega, da nekomu ne bo vračalo prevoza in prehrane – je dolžno po ZDR in je iztožljivo, ne tega, da ob organizirani prehrani nekomu (ker mu pač malica ni všeč) nakazuje prehrano ali pa ob organiziranem prevozu nekomu plača kilometrino – ni davčno priznan odhodek po ZDDPO.

Barca: z vsem spoštovanjem, ne delaš samo ti v kadrovski (če delaš) in ne bereš samo ti zakonov. sem delala v kadrovski več kot tri leta in vem, da obstaja polno enih lukenj, ki omogočajo prilagajanje. če obstaja javni prevoz lahko delodajalec plača delavcu samo prevoz v znesku te mesečen vozovnice. mi smo zapisali, da je ta prevoz nemogoč in ga delavec nikakor ne more uporabljati ter mu plačali kilometrino, ki je bistveno višja od mesečen karte. s tem zneskom nismo mašili plače, je bilo na plačilni listi.

kot drugo … delavec je lahko prijavljen drugjje kot resnično živi in s tem dviguješ uradno plačo. to je menda jasno a ne. 🙂

kot tretje .. 13. plača je eno, božičnica drugo, to pa, da da firma na koncu leta delavcem tisti del malice, ki ga je v bistvu sama privarčevala, ker je med letom organizirala malico ter dosegla boljšo ceno, pa je povsem nekaj tretjega. tega denarja firmi ni treba dajat nazaj.to je menda jasno.

še kar se tiče prevozov na gradbišče: mal naj si katera od vas pogleda s kakimi prevoznimi sredstvi prevažajo delavce, pa vam bo takoj jasno, da so to na pol uničeni kombiji, v katerih se človek ne more privezat in počutut varno. da ne govorim o tem, da marsikak kombi nima ogrevanja, da se vrata pri katerem komaj za silo zaprejo, itd. jaz se s takim prevoznim sredstvom nikoli ne bi peljala nikamor.

jaz delam v taki firmi, kjer mi že med letom izplačujejo polno malico:), ni mi treba nanjo čakat do konca leta, božičnico pa ravno tako dobim.

je pa razlika, ali delaš v podjetju s petnajstimi zaposlenimi, ali v podjetju s tisoč zaposlenimi. v zadnjem si delavci enostavno ne morejo zmišljevat – eden bi tako malico, eden drugačno, eden bi se vozil sam, drugi bi imel službeni kombi. firma nabavi kombi, ga plača, ravno tako plačuje zanj bencin, servise itd itd itd, a potem bi morala pa še delavcu dodatno plačat kilometrino, ker si je gospod izmislil, da mu sodelavca nista všeč? za službene poti

nemebasat no.

misliš, da gospa iz uvoda dela v firmi s 1000 zaposlenimi? potem ne bi s kombijem vozila 3 delavce, ampak bi bil kombi poln oz. bi bila dva ali trije.

v velikih firmah imajo tovarniško menzo z tremi, štirimi različnimi malicami in še kombinacijami povrh. v firmi s 15 zaposlenimi pa delodajalec lahko delavce abonira v lokalno gostilno, kjer so samo delavske malice 8pomeni kalorične in primerne za fizično delo), uprava pa bo jedla kaj …. pice? 🙂

Ja, delno imaš prav, a še vedno… Zakon predpisuje minimalno obveznost, podjetje pa lahko po želji seveda nudi več oziroma večje ugodnosti (dolžno pa ni), tako da za to ne rabiš “lukenj”. Tudi sama sem pred 10 leti začela delati v podjetju, ker je bila organizirana malica, a če nisi jedel si dobil znesek v denarju; pa strošek prevoza na delo je bil pogosto dogovorjen “s kilometrino” in ne javnim prevozom; ko sem šla na službeno pot sem lahko izbirala med lastnim prevozom (in dobila povrnjeno kilometrino) ali službenim vozilom … V nekaj letih se je vse spremenilo. Malica le organizirana, stroki prevoza na delo le javni prevoz (seveda so izjeme, kjer prevoza ni ali pač bi trajalao predolgo – vse natančno zapisano), na službene poti striktno in brez pardona s službenimi vozili, razen če jih “zmanjka”. Tako je to in še bolj bodo podjetja zategovala pri stroških. Drugje tako ne morejo ali ne znajo. In glede na “temo”, jih v teh parih stvareh podpiram v celoti.

ja, gospa dela v mali firmi, ker mora tri delavce prepeljat na gradbišče. in v mali firmi si še težje privošči tako razmetavanje denarja, da bi plačevala službeni kombi, službeni bencin hkrati pa še kilometrino zaposlenemu, ki se noče vozit zraven drugih dveh, ker mu gresta na živce. če bi bil tvoj denar in tvoja firma, bi verjetno tudi dvakrat premislila, preden bi ga vrgla skozi okno.

kako pa je v velikih firmah, mi pa ni treba razlagat. v enih imajo menze z več malicami, v drugih razdelilno kuhinjo z eno samo malico, eni hodijo po gostilnah…. kakorkoli že- za nekaj se pač odločiš. najlažje je itak izplačat denar, če imaš malo ljudi. če imaš pa 100 zaposlenih ali več, se ti pa dosti bolj izplača organizirat malico.
ampak malica tu v tej temi ni vprašanje. vprašanje je, ali je delavec dolžen delavcu izplačat kilometrino, če mu drugače organizira prevoz.

petnajst ljudi ti je povedalo, da tega ni treba-

luknja je, ko ti da uradno minimalca, potem pa obračuna prevoz v kilometrih, u dogovor pa je, da je v tej kilometrini prevoz samo znesek za delavsko mesečno, ostalo pa je “dodatna plača”. to sem mislila kot luknjo.

Katarina, v Uredbi o povračili stroškov jasno piše, kdaj se sme delavcu plačati kilometrino za prevoz na delo in ne karte javnega prevoza in če se to lahko dokaže, sme dobiti kilometrino.
Ki pa je drugačna kot pa za službene poti.

Prav tako v Uredbi jasno piše, da se stroški prevoza vračajo od običajnega prebivališča, torej od koder se delavec dejansko vozi in ni pomembno, kje ima prijavljeno bivališče.
In za izjavo, ki ti jo delavec podpiše, od kod se vozi, tudi kazensko odgovarja.

Pa še to – ob organizirani prehrani vam bo davčni inšpektor vrgel iz stroškov poračun prehrane in bo sledila kazen + doplačilo davka iz dohodka, delavcem pa bodo to prekvalificirali v druge prejemke in bodo morali sami doplačati prispevke in dohodnino.
Pa tudi če stroške prehrane izplačujete (ni organizirana), smete konec leta le pod posebnimi pogoji narediti poračun (vpliv na likvidnost…).
Poglej mnenja Min.za finance!

Barca: vem vem, obstajajo drugi načini kako delavce plačat oz. nagradit. V končni fazi je pomemben denar in zadovoljstvo delavce, da se ob tem le ne prikrajša cesarja.

mimogrede: jaz sem s.p. in si kot edini zaposleni seveda izplačam vse možne stroške, nagrade in še kaj. :)))

Potem pa še nikoli nisi imela obiska davčne, kajti vse odhodke je potrebno kar lepo opredeliti in med odhodke spadajo samo tisti, ki so resnično povezani s tvojim s.p. Ne vem pa katere nagrade si lahko izplačaš, saj kot s.p. nimaš ne plače, ne moreš deliti dohodka. Iz tvojih odgovorov sklepam, da ti ni vse kristalno jasno. Sama dokaj dobro vem kako to poteka, ker je mož s.p. že 18 let.

Glede odgovorov pa so barcini pravi. Do prevoza ni upravičen, če je organiziran prevoz delodajalca.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close