delam v tujini, davki v Sloveniji?
Delam v tujini in sicer sem dobila redno sluzbo, najprej pogodbo za 1 leto. V drugo drzavo sem se tudi preselila, a se vedno sem prijavljena v Sloveniji in nisem prijavljena v tujini na zacasnem bivaliscu (problemi z najmodajalcem, ker ne pusti prijave).
V letu 2010 sem delala 6 mesecev. Kako to prijavim v Sloveniji? Ali bo potrebno placati kaksno razliko v obdavcitvi? Vsi davki, pokojnina, prispevki so placani v tujini.
Hvala za pomoc.
Nisem davčni svetovalec, vendar imam nekaj izkušenj s tem.
Še vedno si rezident Slovenije, dokler ne urediš spremembe na davčni upravi v Sloveniji.
To pomeni, da si zavezanka za plačilo dohodnine v Sloveniji, ne glede na to, kje denar zaslužiš (načelo svetovnega dohodka)
Če so davki (dohodnina) v državi kjer delaš nižji kot v Sloveniji, boš plačala razliko med davkom, ki si ga že plačala v tujini in davkom, ki bi ga plačala v Sloveniji. To moraš dokazat s konkretnimi dokumenti.
Če dobiš papir, da nisi več rezident Slovenije, potem plačuješ davke samo v tujini. Mislim, da je pomembno stalno bivališče in več kot 180 dni na leto bivanja v tujini.
Priporočam, da si prebereš poglavje v zakonu o dohodnini, ki govori o tem.
Slovenija ima z več državami podpisan sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja, zato je lahko v tvojem konkretnem primeru tudi malo drugače. V kateri državi delaš?
Citiram za vas pomembne 4., 5., 6. in 7. člen Zdoh-2:
4. člen
(zavezanec za dohodnino)
Zavezanec in zavezanka za dohodnino (v nadaljnjem besedilu: zavezanec) je fizična oseba.
5. člen
(obseg davčne obveznosti)
(1) Rezident in rezidentka (v nadaljnjem besedilu: rezident) je zavezan za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki imajo vir v Republiki Sloveniji (v nadaljnjem besedilu: Slovenija) in od vseh dohodkov, ki imajo vir izven Slovenije.
(2) Nerezident in nerezidentka (v nadaljnjem besedilu: nerezident) je zavezan za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji.
1. Rezidentstvo
6. člen
(rezident)
Zavezanec je rezident Slovenije v kateremkoli času v davčnem letu, če v tem času izpolnjuje katerega od naslednjih pogojev:
1. ima uradno prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji;
2. biva izven Slovenije zaradi zaposlitve v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji Republike Slovenije ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji, kot javni uslužbenec z diplomatskim ali konzularnim statusom, ali je zakonec ali vzdrževani družinski član takega javnega uslužbenca in prebiva s to osebo;
3. je bil rezident Slovenije v kateremkoli obdobju preteklega ali tekočega leta in biva izven Slovenije zaradi zaposlitve:
a) v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji Republike Slovenije ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji, kot javni uslužbenec v tehnični ali administrativni funkciji, brez diplomatskega ali konzularnega statusa;
b) kot javni uslužbenec ali funkcionar v državnem organu ali organu lokalne skupnosti, in sicer v državi, ki na podlagi vzajemnosti takega uslužbenca ne šteje za svojega rezidenta;
c) kot uslužbenec v institucijah Evropskih skupnosti, Evropski centralni banki, Evropskem monetarnem institutu ali Evropski investicijski banki, ali je zakonec, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti, ali vzdrževan otrok takega uslužbenca in prebiva s to osebo;
4. ima svoje običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, ali
5. je v kateremkoli času v davčnem letu prisoten v Sloveniji skupno več kot 183 dni.
7. člen
(nerezident)
(1) Ne glede na 6. člen tega zakona, je zavezanec nerezident, če izpolnjuje katerega od naslednjih pogojev:
1. opravlja delo kot oseba z diplomatskim ali konzularnim statusom v Sloveniji v diplomatskem predstavništvu, konzulatu ali mednarodni misiji skupine tujih držav ali tuje države, ali je zakonec ali vzdrževani družinski član take osebe in prebiva s to osebo, če ni slovenski državljan;
2. bi postal rezident samo zaradi opravljanja dela kot funkcionar, strokovnjak ali uslužbenec mednarodne organizacije, če ni slovenski državljan;
3. bi postal rezident samo zaradi zaposlitve:
a) v diplomatskem predstavništvu, konzulatu ali mednarodni misiji tuje države v Sloveniji kot javni uslužbenec v tehnični ali administrativni funkciji brez diplomatskega ali konzularnega statusa in ni slovenski državljan;
b) kot uslužbenec tuje države v Sloveniji v funkciji, ki ni diplomatska, konzularna ali mednarodna, pod pogojem, da ta tuja država na podlagi vzajemnosti podobnega uslužbenca Republike Slovenije ne šteje za svojega rezidenta;
c) kot uslužbenec v institucijah Evropskih skupnosti, Evropski centralni banki, Evropskem monetarnem institutu ali Evropski investicijski banki, v Sloveniji;
4. je fizična oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
a) bo bivala v Sloveniji izključno zaradi zaposlitve kot tuj strokovnjak za dela, za katera v Sloveniji ni dovolj ustreznega kadra,
b) ni bila rezident v kateremkoli času petih let pred prihodom v Slovenijo,
c) ni lastnik nepremičnine v Sloveniji, in
d) bo bivala v Sloveniji skupno manj kot 365 dni v dveh zaporednih davčnih letih;
5. je fizična oseba, ki biva v Sloveniji izključno zaradi študija ali zdravljenja.
(2) O izpolnjevanju pogojev iz 4. točke prvega odstavka tega člena odloči pristojni davčni organ in o tem osebi izda pisno potrdilo.
Pozdravljeni!!!
Imam eno težavo katere ne znam sam rešiti oz se ne vem na koga prav obrniti …..
Že dve desetletji sem zaposlen v tujini(Avstrija)in pred tem nisem imel zaposlitve v Sloveniji,ko so v letu 2008-2009 ostali dobivali dopise o plačilo davka ga jaz nisem dobil,po razlagi saj v Sloveniji nisem imel zaposlitve.Ampak problem se je pojavil sedaj ko sem želel vložiti vlogo za potne stroške in so mi v Avstriji zahtevali potrdilo o neprijemanju dohodka v Sloveniji,katerega mi žal niso mogli izdati saj nisem oddal davčne napovedi.
Kaj storiti v takem primeru ali oddati samoprijavo ali je možna kakšna druga pot,prosim za pomoč
lp
M
Glede upostevanja placanega davka v tujini je pa se en hec, namrec od drzave do drzave je odvisno, koliko davka ti sploh upostevajo, stevilka se nahaja v mednarodni pogodbi med drzavama. Mors pogledat za vsako posebej. Meni se je zgodilo, da sem padla zaradi enega samega dohodka v Nemciji v visji razred in sem morala doplacati dohodnine pri nas ogromno, v Nemciji pa se pol toliko kot pri nas. Na koncu sem prejela 48 procentov bruto zneska.
Forum je zaprt za komentiranje.