Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika dekoracija s smetano – kako?

dekoracija s smetano – kako?

Pozdravljene,
Do sedaj sem samo prebirala vaše poste in se učila ter zbirala pogum,… in sedaj sem se odločila, da spečem torto (en čisto enostaven recept za začetek!)!!! Vendar moram torto okrasiti s stepeno sladko smetano! Tu pa nastane problem – kako (kaj dodati -kremfix?/koliko) stepsti smatano (in katero priporočate), da ne bo “stekla” z torte in kako (s čim) jo nanesti na torto, da bo lepo gladka??!!
Pa še nekaj, kako ob straneh nanesti čokoladne ostruške (mrvice)? A to do strani “namečete” na torto ali…..?????
Upam, da ne sprašujem čistih neumnosti, ampak rada bi lepo okrasila torto (da bo moj prvi poskus uspel in da bom še kdaj upala kaj speči, ha,ha,ha,…)!
Hvala vam že v naprej za vaše odgovore in uspešno peko vsem!!!!

Jaz osebno stepem sladko smetano Ljubljanskih mlekarn, brez dodatkov in ni težav pri nanosu ali pa da bi hotela teči…….kako nanesti ostružke čokolade, v roko torto (na krožniku ) pa malce postrani obrnem in s pomočjo druge roke (vržemo) gor. Pa previdno, potem obrišem rob krožnika in …….

Jaz najraje delam z rastlinskimi smetanami… Če smetani potem dodam še kakšno tekočino (npr. zmleto sadje), potem uporabim tisto smetano, ki je v modro-zeleni embalaži (pomurske mlekarne). Če pa s smetano torto okrašujem, pa tisto v roza-embalaži (italijanska?), ker se manj trdo stepe. Smetano ne stepi čisto na trdo, ker se sicer “lomi”, ampak toliko, da je še gladka.

Kar se strani tiče, pa imam tako tehniko (je sicer zelo veliko pocanja, samo mi je pač tako najlažje)… Čokolado dam na žlico in žlico vlečem ob strani oz. ob robu navzgor (spodaj imam nastavljeno lopatico… no, precej pocanja je :). Še najlažje pustiš robove samo namazane s smetano (v tem primeru nanesi več smetane na robove in gladko razmaži z jedilnim nožem).

Hvala obema za pomoč – ampak Mishika ali se smetana ne bo stopila, če je ne stepem na trdo in “stekla” z torte?!

No, na trdo že… Samo ne pretrdo – še posebej rastinske smetane se stepajo čisto na trdo, tako da potem smetane ne moreš mazati, ker se kar “lomi”.

Najrajši delam z mešanico rastlinske in alpske smetane. Približno pol-pol; lahko je tudi manj rastlinske. Taka mešanica je ravno prav sladka, lepo se stepe, se ne posuši preveč (kot sama rastlinska), ne teče (kot sama navadna smetana)…

Stepeno smetano dam ponavadi v plastično vrečko (za zamrzovanje), odrežem vogalček, in to je to – imam vrečko za dekoracijo. Res, da na tak način vzorci niso nazobčani, je pa vseeno tisoč in ena možnost za črke, kupčke, vzorce… Če pa rabim nazobčano, potem najprej odrežem vogalček na vrečki, skozi vtaknem nazobčan nastavek (ostanki od raznih dekoracijskih kompletov) in potem naložim not smetano.

Za potresanje po robovih pa jaz tudi torto nagnem – in delam za vsak slučaj nad pomivalnim koritom… 🙂

Jaz sem torte vedno delala z alpsko smetano Pomurskih mlekarn (modre barve). Vedno se super naredi, mažem pa jaz torto s plastično lopatko ali pa velikim nožem. Pazite le, da boste imeli dovolj smetane, da boste namazali dovolj debelo in torta bo zagotovo lepa. Za premaz torte vedno porabim 0,5 l smetane.
Lep dan!

Vladka

Tudi jaz najraje uporabljam rastlinsko smetano. Če delam razne rožice, listke ipd. vzamem vrečko za špricanje, ki ima več nastavkov. Včasih pa smetano na debelo namažem in kar z vilicami delam razne šare po njej. Prav lepo izgleda. Kar se tiče pa posipanja okrog torte, pa tudi mene muči in ni nikoli tako kot pri kupljeni. Se pač temu izognem.

Torto premažem s smetano, okraske pa nikoli ne delam iz smetane ampak zmešam skupaj sladkor v prahu, malo limoninega soka in malo beljaka. To je, če želim vzorec bele barve, ki pride res do izraza na čokoladnem zgornjem delu (ob strani pa smetana). In potem to na roko zmešam – ampak kar nekaj časa mešam! Raje naredim bolj gosto in tako kot Jožica, vzamem eno navadno vrečko. Vso zmes zbašem v en vogal in naredim čisto majhno luknjico in potem lahko po mili volji ustvarjaš. Bolj gosto naredim zato, ker se masa pod prsti zmehča. Tako je delala moja stara mama, mojstrica tort. Kako je pa čokoladne ostruške nanašala? Zmešala jih je s čisto malo mletih orehov, da se niso zapocali med sabo, torto je dala na pladenj (z večjim robom okoli torte), na rob mize (da je torta gledala malo čez), v levi je imela zvrhano žlico ostruškov, v desni pa nož, s katerim nanašala. Ni je motilo, če so ostruški padali tudi dol, okoli torte. Te je ostranila.

Alpska smetana rata puter (na rumeno potegne in “pade” dol), če preveč mešaš. Jaz imam rada trdo stepeno smetano a se vedno bojim, da se mi bo to zgodilo.

Poskusi enkrat z alpsko smetano Pomurskih mlekarn. Meni se res nikoli ni “pokvarila”.
Lep dan!

Vladka

meni pa je bila kombinacije kisle in rastlinske smetane zelo všeč, mishika, zelo mazava je bila.
T.

Aha – se strinjam. Pa zelo okusna – ni tako sladka kot sama smetana, a ne.

Ostružki na rob torte?

Hmm, prava umetnost, bi rekla in asociacija na zidarje…zakaj? Ker (povedano po domače) izgleda, kot bi s “špohtlom gor na steno metali malto”…malo za hec, malo zares…:)))

Ja, pa res, zdaj ko si omenila. V dveh besedah si povedala bistvo.

mene pa zanima kako okrasiš torto z sladko smetano in daš čez njo kokos? a lepo pride?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close