Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis dekanja / dekanka

dekanja / dekanka

Spoštovani, po SP je edina možnost ženske oblike dekana – dekanka. Kaj menite o dekanji oz. menite, da jo lahko v tekstu uporabim? Hvala. Lp, Nina

Zanimivo, tudi jaz sem že večkrat opazila zapis dekanja, nikoli pa nisem preverjala, kaj navaja SP. Je pa zanimivo, da sem na Googlu precej več zadetkov dobila za dekanjo kot za dekanko. Raba očitno vodi bolj v rabo besede dekanja kot dekanka, toda SP narekuje zapis dekanka.

Hmmm, kaj storiti? Moram reči, da bi se odločila za dekanjo, bi pa naročniku lekture omenila nasprotje med rabo in pravopisom. Tako da, če želi nekdo striktno ostati pri pravilu, prav, sicer pa je raba očitnejša.

Mimogrede, dekanka je tudi vrsta hruške. Zelo debele hruške. 🙂 Tako pravi slovar.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Po analogiji župan – županja, tudi dekanja – pa SP gor al’ dol.

Županka. 😀

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

a ne me hecat

Po analogiji profesor – profesorica pa županica in dekanica :))
Dekanica mi niti ne zveni slabo.

Ja, dekanica je pa čist fajn.
Županica pa tako na župco vleče. 😀

SSKJ ima pravzaprav dekanica, dekanko pa le kot hruško. Torej je dilema dekanica ali dekanja, pri čemer dekanje v slovarju ni. Se pa že na široko uporablja.

New Report

Close