degradacija
Živjo,
zanima me ali te lahko iz vodstvenega delovnega mesta premestijo na strokovno delovno mesto, če ne obstaja poslovni razlog, razlog nesposobnosti ali krivde.
Predvidevam, da bi plača ostala ista, prav tako naloge in stopnja izobrazbe potrebna za to delovno mesto (vendar ne vem še za gotovo!).
Nazadnje, ko sem se posvetovala z odvetnico je rekla, da me lahko delodajalec kadarkoli, brez posebnega razloga degradira, ob spremembi sistematizacije, kjer se prikaže uknitev delovnega mesta. V takem primeru, če ne podpišem pogodbe, ostane brez vseh pravic in sem avtomatsko odpuščena.
Nisem si mislila, da je to mogoče, če ne obstajajo razlogi za redno odpoved pogodbe.
Sem zelo zmedena, zdaj, mi lahko pomogoče kdo pomaga razjasniti to zmedo ali me vsaj usmeri na pravo osebo?
Hvala!
Pozdravljeni,
strinjam se z odgovorom Vaše odvetnice. Skladno z načelom pridobljenih pravic bi osnovna plača ostala ista.
Razmerje med Vami in delodajalcem nastane šele na podlagi podpisa nove pogodbe. Če le-te ne podpišete, zato ker se z njo ne strinjate novo razmerje sploh ne nastane.
Kakšno osebo prosim iščete oziroma z vprašanji na plan ?
Hvala in lep pozdrav,
Daša Modic Gorjup
Če je bilo uradniško delovno mesto, te ne morejo premestiti na strokovno delovno mesto.
“Javni uslužbenec je lahko premeščen na drugo delovno mesto zaradi delovnih potreb (brez soglasja) ali s soglasjem in na lastno željo. Premestitev je lahko začasna za največ dve leti ali trajna. Soglasje oziroma premestitev na lastno željo se izkazuje s podpisom aneksa k pogodbi o zaposlitvi, če pa javni uslužbenec ne soglaša, pa predstojnik izda sklep.
Premestitev je mogoča samo na ustrezno delovno mesto, za katero javni uslužbenec izpolnjuje predpisane pogoje in je sposoben opravljati dela na delovnem mestu, kamor je premeščen. Uradnika je mogoče trajno premestiti le na uradniško delovno mesto, ki se lahko opravlja v nazivu, ki ga ima uradnik (iste stopnje), razen če je premestitev izvedena iz razloga nesposobnosti ali iz poslovnega razloga. Izjemoma, če s tem soglaša, pa je uradnik lahko tudi premeščen na strokovno tehnično delo, vendar največ za dve leti. Pri tem uradnik zadrži naziv, čas pa se mu všteva v napredovalno obdobje.”
Forum je zaprt za komentiranje.