Defragmentacija in “chkdsk”
Pozdravljeni PC magi in ostali…
Doma imam PC z ene 60 GB placa, profi slo XP-ji, ter dvema sinkoma, ki navedeno sproti uničujeta in filata z novimi in novimi igricami.
Pa mi starejši tako en dan pojamra, da pa ena od njih počasi dela, pa se ustavi ipd…(SIMCITY…neki pokrajine in mesta sestavljaš, nalagala se je kot bogo leto dolgo…) vse je legalno, vse igrice, vse.
In sem šel malo spucat ven nepotrebne stvari in sem hotel še defragmentacijo opravit. Here is the problem…
Že dooooolgo časa pred tem se mi je začelo na pCju ob vsakem vžigu zaganjat neka….disc check-ing varianta…nekako v stilu…moder ekran in tista DOS pisava, napiše, da je datotečni sistem ne vem kako že…NTCF al neki takega…pa piše, checking system on “D”…if you want to stop, press any key, but its strongly recomended, that you continue…to traja 10 sec in PC se pol normalno zažene…..
No in včeraj pri tej defragmentaciji, mi ponudi najprej disk C, nato pa še D.
Upalim na C, pa me najprej opozori, da je na C-ju samo še 10% placa in da defragmentacija rabi 15% placa in ali želim nadaljevati?
Sem kliknu da, pa počakal, da je napravu.
Ko sem pa hotel it defragmentirat še “D”, pa me opozorilno okno opozori na nekaj takega kot da ne more to napravit, ker je za “D” načrtovan “chkdsk” in da naj zaženem “chkdsk /f” ???!?!?!!?
Okej….grem na “zaženi” omenjeno prepišem, odpre se tisto črno DOS okno in mi sporoči, da ne more zagnati tega, ker to uporablja en drug proces in da če želim, da se nosilec preveri ob naslednjem zagonu?
Če dam da, mi ob vkopu preveri še “C” in ne sam “D”; pa še reštarta se vmes med obema, če dam ne, pa se nič ne zgodi, se štarta kot prej z preverjanjem D-ja.
Šta sada?
Če dam tisti kurčevi chkdsk.exe iz system-a32 v koš, se ne zgodi nič.
Zanima me, kaj to sploh je in čemu služi in kako omenjenega hudiča pripravit na to…če že nečemu služi, da mi ne bi služil vsakič ko prižgem PC?
In seveda kako uspešno nadaljevat defragmentacijo na D?
Se opravičujem za dolžino in če bo kdo tako prijazen z odgovorom, naj proba čimbolj po kmečko, pu damače.
Hvala in LP.
Saško
Defragmentacija in chkdsk oz preverjanje pravilnosti datotečnega sistema sta 2 različni zadevi. Chkdsk preveri ali je struktura datotečnega sistema pravilna in se zažene, če windowsi niso bili pravilno zaustavljeni(shutdown in cela ta kolobocija). Pri nepravilni zaustavitvi se lahko zgodi, da se pač zapisi v datotečnem sistemu ne zapišejo do konca, zato jih polkna vedno po takem neuspelem shutdownu preverijo.
Defragmentacija pa je postopek, ko razdeljene(razdrobljene) datoteke sistem “sestavi” skupaj, kar pomeni, da se ena datoteka na disku nahaja zaporedno skupaj in ni razmetana po celem disku. Tu včasih zaradi tega, ker disku datoteke ni potrebno iskati po disku in se premikati na različna mesta, res dobimo malo hitrejši sistem.
Jaz bi na tvojem mestu prekopiral nekaj stvari iz cja na d, da dobiš tistih 15% prostora, da se defragmentacija uspešno zaključi, nato izvedel tisti chkdsk na d-ju. Če pa chkdsk zbrišeš, nisi naredil nič, saj je to sistemska datoteka, ki se bo vedno pojavila nazaj.
Ali je D disk sformatiran na FAT32? (preveri v Moj računalnik, ali piše tisti “NTFC” (greza NTFS) ali fat 32?
Potem imaš več možnosti: greš vse skup delat v varnem načinu (pred zagonom sistema tolčeš po F8) ali pa nabaviš nekje štartno disketo za W98 in poskusiš kar iz dosa.
Vem, da ima prav, a ima tudi Maja.
Namreč…meni se VEDNO (vsakič ko prižgem PC, vsako uro, vsak dan, na ponedeljek ali ramadan) ob vklopu pojavi moder ekran in disc checking na D)
Nikoli ne vprašam po njem in nočem da se prižge, a ga “izklopit” ne znam.
Disk pa bi defragmentiral v upanju, da bo potem malo ali kolikor toliko kakšna stvar boljša, ne zaradi ne vem česa…pa tudi pravijo da ga je dobro tu in tam. Pa me klinc ne pusti, ker da moram zagnat unchkdsk, ki se pa itak sam zaganja brez mene vprašat.
Hud Saško :))))
Ampak sej pravim.
Bom probal še kej, da te dve nepovezane stvari tudi v resnici ločim.
Zdej so se združle proti meni, pih!
Hja, hmmmm….zaprem programe, potem pa kliknem na gumbek start, nato unega “shutdown”, al je po naše…ugasni…in potem od treh možnosti, izberem tisto, kjer pravi ugasni.
Če pa napiše, da so v ta pc prijavljeni tudi drugi in da z ugašanjem lahko izgubijo kak podatek ob morebinem nekokončanem delu…rečem vseeno da.
Prijavljeni so pa mulci, ki so….še preden jih je ati dal spat nažigali kake igrice. Jim ne teče noben program razen to, da niso odjavljeni.
Zna pa bit, da je njega dni, kateri od njiju to po domače…na gumb na kišti, ampak sedaj so že dolgo naučeni kao pravilnega rituala mlinčka, čeking pa še vedno čekira.
Bi zastopu po nepravilni zaustavitvi, ampak vedno?
Hvala za trud.
Saško.
Jaz ob ponavljajočih modrih ekranih ali kakim podobnim s…enostavno sformatiram disk. Enkrat je bil en šit tako tečen, da se je zadeva ponovila. Potem sem naložil Linux in pustil, da je sam naredil večino stvari, tako sem povozil vse kar je bilo pred tem na disku. Nekje sem prebral, da namreč pametno napisan virus ob čekiranju diska pokaže kluster kot nezapisljiv in se potem sistem tega dela diska izogiba, baraba te pa vedno znova zeza. In po moji kmečki logiki, če nekaj sistem ne vidi (Linux,NT in FAT32 se pa med sabo vsi ne vidijo, pač povozijo tistega” ne bodi ga treba”. Lahko pa poenostavite in z neta snamete Killdisk programček, ki gre na eno boot disketo in ko ga zaženeš povozi vse kar je na disku. Na tak disk potem na novo narediš particije pa format , sistem gor in , če je disk OK bo nekaj časa mir. Pa kak Nod ali kak drug čuvaj pred virusi si naložite že pred prvim priklopom na internet.
Morda ni prav ampak jaz to tako naredim in zaenkrat dela.
lp
Amilo ne smeš pozabit, da sta chkdsk in v prejšnjih verzijah scandisk prav tako na modrem ozadju in zato pač moder zaslon ne pomeni vedno križev in težav. Glede virusov, ki naj bi se pisali na kao bad sektor pa tole: datoteko iz bad sektorja vseeno lahko zbrišeš, ker ti dejansko zbrišeš zapis iz alokacijske tabele, ki kaže na ta sektor in ne sektorja samega, tako da tu ne bi smel bit problem.
Sasko poskusi naslednje.
Pojdi na Start, Run in vtipkaj cmd. Nato vtipkaj :
fsutil dirty query c: in
fsutil dirty query d:
Za d ti bo verjetno povedal : Volume – d: is Dirty
Ker je M$ tukaj stvar precej zabluzil in tega Dirty flaga ne moreš odstranit (razen s chkdik, ki pa se ti zacikla ali pa z low level formatom), je edina varjanta ta, da pač sistemu dopoveš, naj d diska pač ne pregleduje. To narediš tako, da v tisto dosovo okno, ki si ga že prej odprl vtipkaš tole:
chkntfs /x d:
Tako ti pogona d ne bo preverjal, kar sicer ni najbolje, je pa rešitev, dokler ne sformatiraš diska.
Ne, nic od tega dvojega nimam.
T’kole bom naredu…
Tvoj post pred tem vzamem za suho zlato, ker je res…moder ekran ne pomeni vedno krizev in tezav, naj se klinc preverja ce je tako.
Dokler se vedno 10 sec in nic ne podaljsuje ta rok ali poslabsuje karkol drugega, nej ostane, ce menis da je pametno da D preveri.
Ce bi se situacija poslabsevala, bom pac dal novo temo in post sem gor.
Sej ste zlati, pa se kej se clovek nauci in izve s to potjo.
Hvala lepa Hmmm in ostalim tudi.
S.
Forum je zaprt za komentiranje.