Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija defrag => štek štek strašni štek :)

defrag => štek štek strašni štek :)

torej, zadeva je taka, imam šest diskov, skupno 760gb placa, en maxtor,tri WD in dva IBM.

anyway, gajba je solidna(p4 2,4ghz, radeon 9800, 512ddr..), vse lepo delal, nakar sem pa (kreten) spustil čez en program fast defrag… od takrat naprej mi nekam dolg nalaga igre, npr da pride not, pa vmes ko gres iz sobe v sobo.

pa me zanima, a je to zaradi tega? ker sem potem spustil še defrag od Win Xp, speed disk od nortona, pa je isto. ostalo vse lepo dela, sam to nekaj serje, kak HalfLife2 pa strategije, prej tega ni bilo.

kak nasvet? premišljujem da bi dal restore MBR, samo nevem če je to nujno potrebno.

hvala

Poizkusi odstranit igre in jih ponovno namestit

Pa so vsi programi/igre, ki se počasi nalagajo na istem disku? Lahko, da ima disk kake probleme – bad sektorje, ipd. Ker ko si defrag delal, če je bilo to na kakem low-levelu, ti je lahko kaj po kakih čudnih sektorjih zložilo (takih, ki se slabo berejo).

Kaj imaš v logih? Probaj testirat disk za bad sketorje. Kaj ti javlja S.M.A.R.T.?

LP

nč ni najdl, pa sm dal advanced test-e.
maxtor je razdeljen na c(10gb) in d (110gb), pol pa se en wd 120gb, na c je sistem in programi, d igre itd, na unem wd pa razni image za spile itd.
na ostalih so druge stvari, samo filmi, muska itd.

saj pravim, vse uredu, samo nalaga mi nekam dolgo kak špil, še posebej če je image. c je biu že dvakrat formatiran in na novo postavljen.

tak da nevem kaj ga jebe. samo un program mi je vse spremenil, kao da bo hitrejš, še cluster size mi je spreminjal, VSE.
počasi mi gre to že na živce in imam v bližnji prihodnosti v mislih kak low level format, ali pa postavt vse diske z 1 => 0, in obnovit kodo za boot record.

bi bilo to sploh pragmatično?

Pa si vse diske tako defragal ali samo nekatere?

Ker tam ko imaš image CD-jev, ne vem zakaj bi tam defrag delal, ker navadno fragmentacija ni problem pri manjšem številu zelo velikih datotek, ki se ne spreminjajo, pa če disk ni čisto zafilan… navaden defrag od MS enkrat letno, pa je.

Če ti je ta program cluster size spreminjal, pa še kake druge parametre, je vzok zelo verjetno v tem. Teh orodij sicer ne poznam, vem pa nekaj malega o teoriji datotečnih sistemov in čisto možno je, da si dal kako optimizacijo delat (verjetno si samo “yes” stiskal), kar se ti pozna v poslabšanih performancah sistema.
Probaj še enkrat s tistim programom, pa si daj optimizacijo za velike datoteke (večji cluster size).

Kot primer in ilustracija, nekateri datotečni sistemi so dobri za veliko število malih – kratkih datotek, in imajo v takem okolju, res dobre performanse, medtem ko če na istem sistemu hranimo maloštevilne velike datoteke (recimo podatkovne baze) je degradacija v performancah kar občutna. Seveda velja tudi obratno, da datotečni sistemi, kjer hranimo maloštevilne velike datoteke morajo biti optimizirani za tako delovanje (včasih, stanja danes ne spremljam več, so resne podatkovne baze želele met kar kos neformatiranega diska, t.i. raw filesystem, da je RDBMS kar sama skrbela za dostope do diska).

Bom malo pameten ,pa bom spet rekel, da mi ne bo nikoli jasno, zakaj je toliko ljudi nagnjenih k temu, da popravlja nekaj kaj sploh ni pokvarjeno, in to na tako nesrečen način, da dejansko zaje..jo zadevo.

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close