Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dedovano, podarjeno predmet delitve ob ločitvi

Dedovano, podarjeno predmet delitve ob ločitvi

Pozdravljeni!

Zanima me sledeče. Pred petimi leti sta moja starša meni in moji takratni ženi z izročilno pogodbo izročila nepremičnino vsakemu do 1/2. Po dveh letih sva se ločila in jaz sem se umaknil iz hiše, kmalu potem si je bivša žena prilastila celotno hišo in zamenjala ključavnico z izgovorom da sem prenehal izvajati posest?!
Pri premoženjski ločitvi, katero je vložila ona, hiše sploh ni vključila. Zahtevala je da ji povrnem kredit zopet do 1/2, svojega večjega pa sem moral odplačati sam. Sedaj me zanima, če lahko zahtevam uporabnino oz najemnino za svoj del stanovanja, ker ga ne morem uporabljati? Ali lahko jaz izničim delež ki ga je podedovala od mojih staršev? Ali ji moram za ta delež še kaj plačati, glede na to da sva že razdelila skupno premoženje? Ali ta delež pripada meni ali mojih staršem? Kaj pa če moji starši izničijo celotno pogodbo? Kaj je potem z denarjem ki sem ga vložil v nepremičnino?

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

premoženje, ki sta ga zakonca/zunajzakonska partnerja pridobila z delom (tudi, če je bilo pridobljeno s kreditom) v času trajanja zakonke zveze/zz skupnosti, je skupno premoženje. Zahtevek za delitev/ugotovitev skupnega premoženja ne zastara.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

za odgovor na vaše vprašanje je potreben vpogled v listine. Predlagamo vam, da se čimprej odpravite k odvetniku po lastni izbiri.
Vsekakor je namreč potrebno razmisliti o preklicu oziroma razveljavitvi izročilne pogodbe.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni

Z ženo sva v zakonski zvezi 7 let. Ženini starši so ji z darilno pogodbo pred 3emi leti podarili celo hišo. Imava dva otroka. Žena ima enega brata. Vsa ta leta z ženo vlagava v adaptacijo hiše. Vložki so nekako sorazmerni obema plačama. Posebnih dokazil o tem ali sem nekatero zadevo plačal jaz ali ona nisva zbirala, ker niti ne ločujeva denar na moj in njen ampak gre vse iz skupnega budžeta. V ZK je kot edeini lastnik vpisana žena. Zanima me predvsem kakšna je situacija v primeru ženine smrti? Bi dedovali jaz in otroka v enakem deležu (torej po tretjinah) ali so do deležev upravičeni tudi starši (ki so še živi) ali tudi brat? Je možno da z otroki ostanemo brez vsega, ker gre za darilo?
Bi bilo smiselno, da preneseva polovico hiše na mene? V primeru ločitve se ta prenos razveljavi?

Hvala za odgovore.

LP

Spoštovani!

Pokojnikovo zapuščino dedujejo pred vsemi njegovi otroci in njegov zakonec po enakih delih. Če zapustnik nima otrok (vendar v vašem primeru ni tako), potem dedujejo zapustnikovi starši in zakonec po enakih delih.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close