Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dedovanje

Dedovanje

Mama, vdova, se je odločila, da bo razdelila premoženje med dva sina. Prvemu sinu je namenila stanovanje še v času svojega življenja, drugi sin naj bi z oporoko podedoval hišo, zemljo in še preostalo premoženje. Premoženje je cca 2x več vredno kot stanovanje za prvega sina. Mama želi, da se prvi sin pisno odpove dedovanju, ker je že dobil stanovanje. To je le-ta tudi pripravljen storiti v korist brata. Zanima ga, če brat prej umre kot mama, v tem primeru se on ne bi odpovedal dediščini v korist bratovim dedičem (ima 2 otroka). Ali lahko prekliče to svojo odpoved dedovanja v korist brata ali ko se enkrat odpove dedovanju po mami, je to nepreklicno?

Spoštovani,

Odpovedi neuvedenemu dedovanju ni mogoče preklicati, niti je ni mogoče skleniti na način kot bi želeli vi (bistvo sporazuma med prednikom in potomcem o odpovedi dediščini, ki bi šla potomcu po prednikovi smrti je v prvi vrsti v potomčevem razpolaganju s pričakovano dediščino).

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani!

Zanima me ali je možno dedovati po nekdanjem možu.
Z njim sem bila 10 let poročena in imama 2 otroka. Pred mnogimi leti sma se ločila, nato je on živel v izvenpartnerski zvezi, s svojo partnerko, sedaj pa je umrl.
Ker sem slišala, da sem upravičena do dela njegove pokojnine, me zanima kako je s tem?
Ali sem upravičena do česa ali ne?

Hvala

Lep pozdrav.

Spoštovani,

bivši partnerji do dedovanja niso upravičeni.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni, mene pa zanima v kolikšnem času me mora sestra izplačati ,če ji prepustim nepremičnino in kdo to zračuna ali na sodišču ali me med sabo ? L.P.

Spoštovani,

v primeru, da boste sklepali dedni dogovor lahko sami določite tako rok izplačila kot vrednost. Predlagamo vam, da za določitev vrednosti angažirate sodnega cenilca. Sodišče v zapuščinskem postopku vrednosti ne bo ugotavljalo.

S spoštovanjem!

Umrla mi je zunajzakonska partnerica, ki ima otroke iz prejšnjega zakona. Premoženje (stanovanjska hiša in zemljišče) sva imela v lasti vsak polovico. Zanima me:
1. Kakšna je moja pravica do bivanja v stanovanjski hiši do moje smrti?
2. Odplačujem še preostanek stanovanjskega kredita za obnovo hiše. Kako je s tem kreditom pri dedovanju in ali ostane dolg po dedovanju samo meni?

Spoštovani,

udeleženi boste tudi pri dedovanju druge polovice hiše, ki je pripadala vaši zunajzakonski partnerici. V tem deležu boste imeli pravico tudi bivati, saj boste lastnik tega dela hiše. Pri tem predlagamo, da se natančno dogovorite katere dele boste uporabljali, kolikor nimate interesa otrok izplačati.

Če je več dedičev, so ti nerazdelno odgovorni za zapustnikove dolgove, in sicer vsak do višine vrednosti svojega dednega deleža, ne glede na to, ali je delitev dediščine že izvršena ali ne. Vsekakor pa prelagamo, da se ta kredit na sodišču posebej izpostavi.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close