Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Dedovanje

Dedovanje

Pozdravljeni!
A mi kdo lahko pomaga napisati izjavo,kjer se odpovedujem dediščini v korist materi?
Hvala in lep večer.

Nič ne rabiš napisati. Samo pri notarju poveš pa je.

Lahko poveš na zapuščinski obravnavi pa bo zadostovalo.

Samo ni mi jasno, zakaj bi se odpovedovala. Tisto premoženje, ki naj bi sedaj pripadlo tebi bodo po mamini smrti dedovali še tvoji bratje in sestre…

kako pa veš, da ni edinka?
ponavadi se v takih primerih ljudje odpovedujejo dediščini v korist staršem. ni pa to v nobenem primeru najboljša ideja, to pa je tudi res. v najslabšem primeru lahko mati zapusti vse nekomu tretjemu, tebi pa preostane samo nujni delež.

Saj mi ne moremo vedeti. Nekateri se dediščini odpovedo tudi zato, ker jim potem ni potrebno poplačati dolgov zapustnika.

Jaz sem se enkrat odpovedala dediščini po eni teti. predvsem zato, ker zapuščine itak ni bilo veliko in ker se mi je zdelo bolj prav, da dedujejo tisti njeni nečaki,s katerimi je živela v skupnem gospodinjstvu in so precej skrbeli zanjo. sem pa takrat vprašala na sodišče in so mi rekli, naj jim kar pošljem dopis po navadni pošti. In nisem nič hodila k notarju in si delala stroškov. Se mi pa seveda zdi, da bi bilo bolj prav, da se zahteva ali ustna izjava na sodišču ali notarsko overjena, ker sicer lahko prihaja do zlorab. Vprašaj na sodišču, kjer je razpisana zapuščinska obravnava.

Jožica Novak, rojena tega in tega v tem in tem kraju, stanujoča (vpiši stalno bivališče), št,. osebne izkaznice …, EMŠO …, se v svojem imenu in v imenu svojih potomcev nepreklicno odpovedujem dedovanju po pokojni mami (vpiši njene podatke).

datum

podpis

Nekaj v tem stilu sem poslala, če je pa to prav, pa ne vem.

Seveda pa dobro premisli svoje razloge, zakaj bi se temu dedovanju odpovedala.

Mi smo naredili takole (in je zadostovalo za sodišče v Kočevju).
Izjavo sem poslala na sodišče (nič overjeno) in se razprave nisem udeležila. Vse je bilo ok. Če želiš podpis overiti, pa bo ceneje na UE kot pri notarju.

Naslov sodišča
opravilna številka (dobiš v vabilu na razpravo)

Tvoj naslov

IZJAVA

Podpisana xxxx, rojena xxxx, stanujoča xxxx, sem dedič po dne xxx umrli xxxxx (ime in naslov umrle osebe).

Izjavljam, da sprejemam dediščino in se ji istočasno odpovedujem v korist xxxx (ime in naslov osebe), roj. xxxx.

datum, podpis

Premisli še enkrat.
Tudi če se ne odpoveš dediščini lahko mami do njene smrti prepustiš v uživanje kar je tvoje.
Kajti sicer lahko po mamini smrti ostaneš brez vsega. Lahko se znova poroči, lahko komu drugemu podari……

Hvala za nasvete.Dedovala bi po starem atu(ki ga spolh nisem poznala) in ker je njegov sin (moj oče) umrl dedujemo moja mama in njeni otroci.Ker se nam otrokom zdi to neumno bomo vsi dali svoje deleže mami.Da pa ne boste mislili da smo neumni naj vas potolažim da smo vsi dobro premislili.Zanimivo kako hitro nekateri začnejo deliti nasvete za katere jih nihče ne prosi.Pa ne bodite užaljeni toda malo poglejte poste (pa ne samo mojega).Malo konkretnih odgovorov na vprašanja.Mene je samo zanimala izjava,ne pa če se bom kesala ker bom ob denar (mimogrede znesek je 30 EUR).Še enkrat hvala vsem za odgovore pa brez zamere.Lep pozdrav.

Zdej ko si to pojasnila, se mi še bolj zdi neumno, da bi se dedovanju odpovedala v korist mame. Pravzaprav ona edina od vas NI BILA v nobenem sorodu z umrlim. Niti ni k tem premoženju karkoli prispevala. Sicer pa če bi bila želja umrlega, da deduje njegova snaha, bi to lahko napisal v oporoki, ampak tega NI naredil.
Kot je zgoraj karolina napisala, tudi če se ne odpoveš, lahko mami omogočiš uživanje. Ker vas je več, je možnost, da mama nekoč vse zapusti nekomu drugemu toliko večja.

Pozdravljeni

Mi smo imeli isti primer pa smo tri punce, in se nismo odpovedale dedovanju. Mamici smo enostavno razložile da kar je naše je tudi njeno in je ne bomo v ničemer prikrajšale, še naprej uživa dobrine brez naših oporekanj, čeprav sva se dve že odselili.

in ko bo mamica umrla se boste zravsale za dediščino… jaz sem se ločila ravno od bivšega moža iz tega razloga, ker so njegove sestre po smrti prikorakale v hišo, mož pa se ni znal braniti pred njimi. Kar naenkrat je bilo vse njihobo, a vlagale v hišo niso ničesar, mi pa smo tam živeli. So rekle enako kot vi, ko je bila mamca še živa. Čaka vas v življenju še veliko ravsa, na zdravje:-)

Enostavno se na zapuščini odpovejte svojemu deležu v korist mama. Katera bo pa potem kasneje lahko s tem premoženjem upravljala. S tega vidika lahko tudi še enkrat dedujete. V kolikor je to neka alternativa. Drugače pa je bolje, da sprejmete svoj delež, ki ga še vedno lahko posredujete mami. To je delovno pravo in ne poznam vaših odnosov.Sicer pa iz izkušenj, da se včasih stvari na sodišču le ne dogajajo tako, kot je bilo domenjeno.
L.p.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close