dedovanje
Oče umrl in ni naredil oporoke. Sestra zahteva vse kar ji pripada po zakonu.
Dedeščina je:
cca 20.000,00 eur na bančni knjižici
nepremičnina kjer stanujem jaz in (še cca 10.000,00 eur, ki je še v tožbi po očetovem dedovanju)
Začasa življenja pred cca 6. meseci je sestra po očetu dobila 10.667,00 eur, za kar obstaja dokument, pred 30 leti sestra dobila 1/4 zemljišča in del zgradbe, ki jo je uporabljala za stanovanje in jo je hotela dograditi (zgradbo je do tričetrt porušila in si zgradila novo hišo). Tudi jaz sem dobila takrat 1/4 zemljišča in si na obstoječo hišo staršev naredila nadzidavo. Ocenjena vrednost takrat je bila : jaz 30.000, sestra vrednost takrat 60.000 dinarjev. V darilni pogodbi je zapisano, da so meni moji starši dolžni pomagati po njihovih zmožnostih. Ker takrat nisem imela problema z denarjem in sem si nadzidavo brez pomoči naredila.Sestra si je izborila tudi služnostno pot ali nujno pot, ker tega dokumenta nimam ne vem točno kaj, ni pa vpisan v zemljiško knjigo.Kaj lahko zahtevam, ker kot tako ne bom mogla nikoli prodati, če bi hotele, zaradi finančnih težav.
Na zapuščinski razpravi je sodnica predlagala sodno cenitev zapuščine. s sestro sva se strinjali s tem,da je predhodno sodnica ocenila neprimičnino na 5000,00 eur (tako je bilo ocenjeno pred 2. leti, ko je umrla mama in je po oporoki vse dedoval oče).ž
Zdaj pa mi prosim pomagajte:
Dobili sva sklep s sodišča, da je potrebno plačati 1600,00 eur varščine v 30 dneh. Če varščina ne bo plačana se bo upoštevala vrednost, ki je bila
podana na sodušču.Ker meni znesek, ki je bil podan na sodišču ustreza,
ali moram vseeno plačati polovice varščine za sodno cenitev ali mi tega ni treba (namreč za mene je znesek previsok in nimam denarja, da bi ga plačala).
Prosim vas, pomagajte z nasvetom kaj narediti!
Kako lahko pričakujem, da se bodo stvari razvijale. res je, da sem se naročila pri advokatu ampak šele čez 14 dni.
Prosim še enkrat za nasvet in pomoč!
Hvala.
Forum je zaprt za komentiranje.