Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti dedovanje-zapleteno

dedovanje-zapleteno

Spoštovani!

Želela bi narediti oporoko, pa me zanima če bi šlo tako, kot smo si doma zamislili.
S parrtnerjem imava vsak enega odraslega sina. Noben ne živi pri nama oz. moj sin je še vedno pri nas prijavljen, trenutno pa je pri punci.
Jaz sem l. 2005 kupila stanovanje na kredit, leta 2006 se je prisel k meni partner. Od takrat imava finance skupne, ne deliva kaj je moje in kaj njegovo, iz katerega računa se bo kaj plačalo….

Ko se je partner razvezal, je vse premoženju pustil bivši ženi saj je razmišljal tako, da bo vse to nekoč sinovo, zato je tudi vse pustil.

Glede stanovanja, ki ga imam na kredit sva se pa dogovorila, kako bi napisala oporoko.
Trenutno je na papirjih od kredita za stanovanje (hipotekarni) dedič moj sin.

Želela bi, da v primeru moje smrti (če umrem pred partnerjem) postaneta dediča oba – sin in partner. Noben od njiju ne bi mogel prodati brez soglasja drugega. Tako bi poskrbela, da nobeden ne bi ostal na cesti (sin živi pri trenutni punci…mlad je še in kaj lahko pride kmalu spet nazaj domov 🙂 )

Težava pa je v tem, da če postane lastnik polovice stanovanja partner, bo po njegovi smrti dedič njegov sin. Ta pa je že upravičen do vsega, kar je partner zapustil ob ločitvi. (hiša)
V tem primeru bi moral moj sin še izplačati partnerjevega sina.

Ker se vsi dobro razumemo, smo o tem govorili in se je partnerjev sin strinjal, da ne bo terjal še delež stanovanja, ko umre njegov oče – moj partner.

Zato smo se dogovorili, da bi se partnerjev sin odpovedl pravici dedovanja po svojem očetu na tem stanovanju, ki ga imam na kredit. Ko bi partner umrl, bi postal lastnik celega stanovanja moj sin.

Upam, da ste razumeli, kaj želimo. Lahko naredimo tako?
Uredimo to kar s tako obrazložitvijo pri notarju? Koliko priblj. tak zapis stane in kdo vse ga mora podpisati?

Najlepša hvala, ker ste se prebili skozi mojo zmedo in prijazen pozdrav iz Štajerske!

M.

Spoštovani,

Kar želite narediti vi vsekakor ni mogoče urediti z oporoko. Za to je potrebna sklenitev več pravnih poslov, od katerih se bodo nekateri lahko sklepali šele po vaši smrti. Vi lahko v oporoko napišete, da se navedeno uredi na tak način ,vendar se lahko partnerjev sin dediščini odpove le v celoti in ne delno, na način, da bi se odpovedal le stanovanju, hiši pa ne.
Da vaš partner in sin ne bi morala stanovanja prodati drug brez drugega, pa bosta potem, ko bosta že vpisana v ZK kot lastnika, morala v ZK vpisati tudi klavzuli prepovedi odtujitve in obremenitve v korist drug drugega.
Upamo, da smo vam vsaj malo razjasnili situacijo.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close