Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti dedovanje polbratov

dedovanje polbratov

Jaz, starša ter moja dva starejša polbrata (imamo isto mamo) smo živeli skupaj v stanovanju. Po smrti mojega starega očeta smo se jaz in starša preselili v hišo, saj je moj oče z oporoko postal lastnik hiše in zemlje v kateri sedaj živimo. Starša sta se kasneje poročila. Starejši polbrat se je odselil, drugi pa je živel v stanovanju, katerega je nato odkupil po Jazbinškovem zakonu in katerega je sedaj tudi lastnik.

Sama sem si kasneje v hiši uredila zgornje nadstropje v stanovanje, kjer danes živimo. Zgornje nadstropje mi je nato oče prepisal z darilno pogodbo. Tako da sva lastnika hiše oba z očetom, jaz 1/3. Lastnik zemlje je oče.

Sedaj želi polbrat (mamin sin iz prvega zakona) na parceli mojega očeta narediti hišo. Parcelo naj bi mu moj oče dal z darilno pogodbo.

Ker je oče dobil vse to z oporoko njegovega očeta, me zanima kako se vse to deli med nas? Kdo in koliko sploh lahko deduje v primeru smrti očeta ali matere?

Glede na to, da je vse v lasti mojega očeta me zanima ali sploh lahko kaj dedujeta moja polbrata? Kako narediti, da bo vsem prav? Lahko polbrata sploh zahtevata kak nujni delež?

Ne nisem požrta in nočem vse zase, vendar bi se rada že za časa življenja staršev dogovorila, kaj bo od koga, da potem ne bo neke gonje po sodiščih in plačevanje odvetnikom… Tudi starša se strinjata, da to dorečemo že prej….
Prosim za malo pojasnil glede tega dedovanja in nujnih deležev v našem primeru.
Hvala

Spoštovani!

Pokojnikovo zapuščino dedujejo pred vsemi njegovi otroci in njegov zakonec. Vaša polbrata tako dedujeta le po vaši mami, po vašem očetu pa ne. Drugače je le v primeru, da ju je posvojil, v tem primeru sta izenačena z vami.
Glede na to, da je vaš oče premoženje podedoval z oporoko in ga je imel v lasti že tudi pred sklenitvijo zakonske zveze, to premoženje ne spada v skupno premoženje. V skupno premoženje spada le premoženje, ki sta ga zakonca ustvarila z delom v času trajanja zakonske zveze. V skladu z navedenim vaša mama ne more zahtevati izločitve polovice premoženja in bi tako v primeru, da vaš oče umre pred vašo mamo, boste dedovali le vi in vaša mama. Ker vaša polbrata nista potomca vašega očeta, ne moreta zahtevati niti nujnega deleža. Polbrata sta tako upravičena le do dedovanja premoženja, ki pripada vaši mami (npr. del premoženja, ki sta ga z vašim očetom ustvarila skupaj ali če ima še kaj drugega premoženja).

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close