Dedovanje po očetu in očimu
Pozdravljeni, imela bi dve vprašanji in sicer
1. moj oče je kmalu po mojuem rojstvu odšel v Nemčijo, kjer se je znova poročil, kolikor vem, otrok nima, mislim, da je sprejel nemško državljanstvo. Njegovi sorodniki (mama, brat, sestra) živijo nekaj km vstran od nas, zame vedo in v osnovi bi me lahko našli, če bi želeli, s tem, da kontakta z mano niso vzpostavili, čeprav sem jim pred leti to ponudila ob edini priložnosti, ko smo se srečali. Nikoli ni plačeval preživnine zame in tudi ni pokazal nobenega interesa, da bi me spoznal. Zanima me, kako je z dedovanjem, domnevam, da niti obvestila o njegovi smrti ne bom dobila. Meni je žal, da ga ne poznam, a tako se je odločil sam.
2. Moja mama je že 35 let poročena z mojim očimom. Skupaj sta tudi zgradila hišo, nekega premoženja nimata, smo se pa že večkrat pogovarjali o dedovanju, pa zadeve ne znamo speljati. jaz po očimu očitno ne bom dedovala, ima nekaj sorodnikov, s katerimi ima samo občasne stike. Sestra je doma na drugem koncu Slovenije, spoznal jo jepred kakšnimi 10 leti, saj sta jima starša umrla takoj po 2. sv. vojni, mislim, da sta bila bolna, lačna, otroka so dali v rejo, njega k daljnjim sorodnikom, sestra, ki je bila starejša, je šla nekam čisto drugam. Tako da razen te sestre ima(pozna) samo otroke od bratrancev/sestričen od mame. Domnevam da zaradi odtujenosti nikoli ne bosta vzpostavila nekega odnosa, mislim, da bi ona še želela, vendar on nima neke posebne želje, to je pač njegova pravica, jaz se v to ne vmešavam.
Zato on sam tudi nima neke posebne želje, da pravzaprav neznanci dedujejo po njem. Vendar jaz ne morem po zakonu dedovati in tudi če bi napisal oporoko, bi bili vseeno še upravičeni do nujnega deleža. Če bi usoda hotela, da očim umre pred mojo mamo, to pomeni, da tako ali tako ona deduje po njem, če se ne motim, če pa bi bilo obratno, bi on postal 3/4 lastnik premoženja. Potem bi prišlo do situacije, ki si je mi kot družina ne želimo, ker se sicer dobro razumemo in si pomagamo, tudi moji otroci ga kličejo dedi. Vem, manj problemov bi bilo, če bi me že takoj ko sta se z mamo poročila, posvojil, vendar nisem bila več majhna, obiskovala sem OŠ in takrat ni bilo tako enostavno, vsi smo potrebovali kar nekaj let, da smo prišli do stanja, ko smo zadovoljni. Zato je stanje pač takšno, kot je, živimo kot družina, tudi jaz občasno kaj vlagam v hišo, sicer pa zaenkrat tam ne stanujem, imam svoje stanovanje.
Moja mama se zaradi tega precej sekira, ker ni ravno trdnega zdravja. Pač ima občutek, da bo to, za kar je sama delala vse življenje pristalo v nekih tujih rokah.
Opravičujem se zaradi dolžine, mislila sem, da je boljše, če bolj nazorno predstavim situacijo.
Lep podzrav
Spoštovani,
v kolikor bi najprej umrl vaš očim, bi po zakonu o dedovanju po njem dedovala vaša mati in njegova sestra, pri čemer bi vaša mati najprej izločala ½ premoženja iz zapuščine na podlagi dejstva, da sta premoženje pridobila v času trajanja zakonske zveze, zaradi česar po zakonu ½ le-tega pripada njej. Ostala bi torej ½ , ki bi jo dedovali vaša mati in očimova sestra, vsaka do ½ . V kolikor bi očim naredil oporoko, bi bila očimova sestra upravičena do nujnega deleža v višini 1/8 – v kolikor je v oporoki ne bi razdedinil.
Niste zapisali, ali je vaš oče očetovstvo priznal – sicer pa ne glede na to svetujemo, da vaš očim pri odvetniku po vaši izbiri naredi ustrezno oporoko ali s pravnim poslom prenese lastninsko pravico že za časa svojega življenja na vas (npr. pogodba o preužitku – druga možnost je pogodba o dosmrtnem preživljanju, tretja možnost je klasična prodajna pogodba, kajti darilna pogodba je v smislu prikrajšanja nujnega deleža dedičev tudi po smrti darovalca izpodbojna), sam pa si npr. v tem poslu izgovori pravico dosmrtnega bivanja v nepremičnini, ki se prav tako vknjiži v zemljiško knjigo.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani!
Pri podpisu pogodbe o preužitku se lastninska pravica prenese na preživljalca ob podpisu pogodbe, pri podpisu pogodbe o dosmrtnem preživljanju pa šele po smrti preživljanca.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Oče bi rad prijateljici omogočil, da po njegovi smrti vzame vdovsko pokoljino po njem. Ne živita skupaj. Ali lahko in kako lahko to stori?.
V primeru, da bi se morala prijaviti na istem naslovu ali verificirati nezakonsko skupnost, me zanima kaj in v kolikšnem deležu lahko na deduje po njem? Lahko imam kot hči težave pri dedovanjau, ji bo pripadalo karkoli, kar bo imel oče v lasti pred smrtjo (hiša, denar)?
Lep pozdrav
Polona
Spoštovani,
v skladu z veljavno zakonodajo je izvenzakonski partner v svojih pravicah in obveznostih izenačen s položajem zakonca, torej ima partnerica vašega očeta pravico do dedovanja po njem – v primeru, da je dejansko njegova izvenzakonska partnerica (pogoj za to glede na dejstvo, da ne živi pri njem, zdaj ni izpolnjen). Kot taka bi izvenzakonska partnerica po vašem očetu sodila v prvi dedni red, tako kot vi, torej bi vidve dedovali po enakih delih (vsaka polovico zapuščine). Morda bi bilo dobro, da bi vaš oče napravil oporoko, v kateri bi drugače/pravičneje uredil dedovanje. Pogoji za prejemanje vdovske pokojnine so določeni v ZPIZ ( starost 53 let/popolna nezmožnost za delo/otrok, katerega ima vdova dolžnost preživljati).
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Pred 6 leti mi je umrla mama in ko smo bili klicani na sodišče sem pismeno napisala da dam očimu,ki pa je tudi zboleu za rakom,ker nisem ga otela še z tem obremenjevati. Bil je 4 mesece v bolnici in smo vsi do njega šli in mu nosili ksila,ker imel želje IN VEDNO TUDI PRED POLBRATOM GOVORIL,DA JE ZA OBA DOSTI.Kot ste zasledili je moja mama mene imela prej (nezakonsko) in spoznala očima,se poročila in po njeni smrti čez 6 mesecev je umrl še očim,ki pa je imela z njim 2 sina.Eden je mlada umrl,ta drugi pa je ostal doma. Ne obkolingo je bil kličen samo moj polbrat,JST NE!
Sedaj me zanima a meni res nič ne pripada po očimu? Z njim sem živela od svoje skorej 3-ga leta naprej,sem pa 71 letnik.Ko je mama njega spoznala in se z njim poročila,imela še 2 sinova. Polbrat je bil tiskrat klican na obkolingo,meni nič rekel,izvedela sem po drugi ljude da je bil.Po nekem času sem ga klicala in vprašala,kaj je delal na sodišču inmi neki na itro govoril,da bil na zapuščini.Pa sm ga vprašala,kako da nisem jst bila poklicana,pa mi odgovoril,da ga vprašala matičnem uradu ko nesel mrliški če še kdo za prijavit,pa da je rekel da polsestra in je umolknil pol.
Kaj,zakaj je tko bilo pa ne vem,se ne razumem v to in bi prosila za nasvet.
Pišem,sprašujem za nasvet,ker sem par dni nazaj slišala,da mi pripada,ker sem toliko let bila pišena,živela na istem naslovu itd.Sem pa poročenainživim 13 km vstran od bajte mame in očima.
Lp,MARJANA
Spoštovani,
Na podlagi zakona dedujejo po zapustniku: njegovi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegov zakonec, njegovi starši, posvojitelj in njegovi sorodniki, njegovi bratje in sestre ter njihovi potomci in njegovi dedi in babice ter njihovi potomci. Pastorki po zapustniku na podlagi zakona ne dedujejo.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.