dedovanje po možu
Pozdravljeni
Imam eno vprašanje, zapuščinske razprave pa še vedno nismo imeli. Oporoke ni.
Po šestih letih zakona sem zaradi bolezni izgubila moža, ostala sem sama z dvema majhnima otrokoma.
Mož je imel kot premoženje stanovanje v katerem živimo, osebni avto v vrednosti 20.000€, ter na računu okoli 3.000€.
Jaz finančno nisem ničesar vlagala v stanovanje, saj je bilo že popolnoma opremljeno ko sem prišla. To stanovanje so mojemu možu podarili starši z darilno pogodbo že več let preden sva se midva spoznala, tako da ni bilo pridobljeno v času najinega zakona.
Zanima me, kako se bo to premoženje delilo?
Verjetno se bo vse premoženje delilo na tri enake dele. 1/3 jaz in vsak otrok po 1/3?
Glede na to da sta otroka stara 5 let in 3 leta, ali to pomeni da bomo kot lastništvo stanovanja vpisani vsi trije, pa čeprav sta onadva še mladoletna?
Ali to pomeni, da bom kdaj morala “izplačati” oba otroka, v primeru če bom želela za vedno ostati v tem stanovanju, otroka pa se recimo čez 20let poročita in odselita drugam?
Ali bom potem morala vsakemu otroku izplačati 1/3 vrednosti stanovanja?
Stanovanje je danes vredno cca 100.000€. Denarja, da bi ju že zdaj izplačala in jima nakazala na poseben varčevalni račun, nimam.
Mož je imel osebni avto v vrednosti 20.000€, jaz pa imam svoj avto v vrednosti 5.000€. Ali bom lahko prodala oba avtomobila ( njegovega in svojega ), ter kupila nov večji avto v vrednosti 30.000€? Ali bo ta novi avto potem moj, ali moram tudi tukaj otrokoma (v prihodnosti) izplačati vsakemu po 1/3 vrednosti očetovega starega avtomobila? Ali torej vsakemu od njiju pripada cca. 6.600€ ( 1/3 ob 20.000€ )? Novi avto pa bi rada kupila izključno zato ker bo večji, bolj praktičen, novejši in bolj varen.
Denarja na računu mojega pokojnega moža je 3.000€. Ta denar se bo verjetno delil na tri enake dele. Ali to pomeni, da bom jaz dobila 1.000€, vsak otrok pa bo dobil 1.000€ in se bo ta denar od otrok “zapečatil” na računih do njune polnoletnosti? Ali bom lahko jaz upravljala z vsem tem denarjem, glede na to da bi ga tako ali tako porabila za otroke ( nakup opreme in igrač za otroke, oblačila in obutev, plačevanje vrtca, nova otroška soba,… )?
Naj še omenim da jaz svojega premoženja nimam ničesar razen avto vreden 5.000€, ter na svojem računu privarčevanih 10.000€. Moja mesečna plača znaša skupaj z dodatki 800€, otroka pa bosta dobivala družinsko pokojnino po možu, kar pa verjetno nebo več kot 500€ za oba skupaj.
Upam, da kdo pozna odgovore na moja vprašanja.
Najlepša hvala in lep pozdrav,
vdova33
Spoštovani,
odgovarjamo po vrsti: Predlagamo, da kljub dejstvu, da stanovanja nista pridobila z bivšim možem v času trajanja zakonske zveze, na zapuščinski obravnavi predlagate, naj se polovica zapuščine izloči iz naslova premoženja, pridobljenega v času trajanja vajine izvenzakonske in kasneje zakonske skupnosti – s tem boste avtomatično vi postali lastnica ½ premoženja, ki bo predmet zapuščine. Druga ½ se bo dedovala med vas in oba otroka, na vsakega 1/6.
V kolikor ne bi izločali ½ , bi se premoženje delilo na 1/3. V zemljiški knjigi boste vpisani vsi trije kot solastniki nepremičnine, solastništvo pa, kot ste že ugotovili, daje različna upravičenja. Vaši otroci do svoje polnoletnosti ne morejo razpolagati s svojim deležem – razen, v kolikor bi bilo to nujno za zaščito njunih koristi, o čemer presodi pristojni CSD. Predlagamo, da najprej izpeljete zapuščinsko obravnavo, kjer bo sodišče dedovanje izpeljalo v skaldu z določili Zakona o dedovanju, vprašanja, ki sledijo, pa rešujete postopoma in po vrsti.
Lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.