Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti dedovanje po možu

dedovanje po možu

Pozdravljeni

Imam eno vprašanje, zapuščinske razprave pa še vedno nismo imeli. Oporoke ni.

Po šestih letih zakona sem zaradi bolezni izgubila moža, ostala sem sama z dvema majhnima otrokoma.
Mož je imel kot premoženje stanovanje v katerem živimo, osebni avto v vrednosti 20.000€, ter na računu okoli 3.000€.
Jaz finančno nisem ničesar vlagala v stanovanje, saj je bilo že popolnoma opremljeno ko sem prišla. To stanovanje so mojemu možu podarili starši z darilno pogodbo že več let preden sva se midva spoznala, tako da ni bilo pridobljeno v času najinega zakona.
Zanima me, kako se bo to premoženje delilo?

Verjetno se bo vse premoženje delilo na tri enake dele. 1/3 jaz in vsak otrok po 1/3?

Glede na to da sta otroka stara 5 let in 3 leta, ali to pomeni da bomo kot lastništvo stanovanja vpisani vsi trije, pa čeprav sta onadva še mladoletna?
Ali to pomeni, da bom kdaj morala “izplačati” oba otroka, v primeru če bom želela za vedno ostati v tem stanovanju, otroka pa se recimo čez 20let poročita in odselita drugam?
Ali bom potem morala vsakemu otroku izplačati 1/3 vrednosti stanovanja?
Stanovanje je danes vredno cca 100.000€. Denarja, da bi ju že zdaj izplačala in jima nakazala na poseben varčevalni račun, nimam.

Mož je imel osebni avto v vrednosti 20.000€, jaz pa imam svoj avto v vrednosti 5.000€. Ali bom lahko prodala oba avtomobila ( njegovega in svojega ), ter kupila nov večji avto v vrednosti 30.000€? Ali bo ta novi avto potem moj, ali moram tudi tukaj otrokoma (v prihodnosti) izplačati vsakemu po 1/3 vrednosti očetovega starega avtomobila? Ali torej vsakemu od njiju pripada cca. 6.600€ ( 1/3 ob 20.000€ )? Novi avto pa bi rada kupila izključno zato ker bo večji, bolj praktičen, novejši in bolj varen.

Denarja na računu mojega pokojnega moža je 3.000€. Ta denar se bo verjetno delil na tri enake dele. Ali to pomeni, da bom jaz dobila 1.000€, vsak otrok pa bo dobil 1.000€ in se bo ta denar od otrok “zapečatil” na računih do njune polnoletnosti? Ali bom lahko jaz upravljala z vsem tem denarjem, glede na to da bi ga tako ali tako porabila za otroke ( nakup opreme in igrač za otroke, oblačila in obutev, plačevanje vrtca, nova otroška soba,… )?

Naj še omenim da jaz svojega premoženja nimam ničesar razen avto vreden 5.000€, ter na svojem računu privarčevanih 10.000€. Moja mesečna plača znaša skupaj z dodatki 800€, otroka pa bosta dobivala družinsko pokojnino po možu, kar pa verjetno nebo več kot 500€ za oba skupaj.

Upam, da kdo pozna odgovore na moja vprašanja.

Najlepša hvala in lep pozdrav,

vdova33

Spoštovani,

odgovarjamo po vrsti: Predlagamo, da kljub dejstvu, da stanovanja nista pridobila z bivšim možem v času trajanja zakonske zveze, na zapuščinski obravnavi predlagate, naj se polovica zapuščine izloči iz naslova premoženja, pridobljenega v času trajanja vajine izvenzakonske in kasneje zakonske skupnosti – s tem boste avtomatično vi postali lastnica ½ premoženja, ki bo predmet zapuščine. Druga ½ se bo dedovala med vas in oba otroka, na vsakega 1/6.
V kolikor ne bi izločali ½ , bi se premoženje delilo na 1/3. V zemljiški knjigi boste vpisani vsi trije kot solastniki nepremičnine, solastništvo pa, kot ste že ugotovili, daje različna upravičenja. Vaši otroci do svoje polnoletnosti ne morejo razpolagati s svojim deležem – razen, v kolikor bi bilo to nujno za zaščito njunih koristi, o čemer presodi pristojni CSD. Predlagamo, da najprej izpeljete zapuščinsko obravnavo, kjer bo sodišče dedovanje izpeljalo v skaldu z določili Zakona o dedovanju, vprašanja, ki sledijo, pa rešujete postopoma in po vrsti.

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close