Dedovanje po mami – očitno zadolženi
Zal mi je, avtorica. Premisljujem kaj na napisem…dobro da ste imela vsaj oceta in si lahko samo predstavljam kaj vde ste obcutili, ko ste gledali vrstnike, po katere je hodila mama, predstave, materinski prazniki…
Zdaj verjetno obcutite samo gnev in jezo…s tem obvestilo o dedovanju.
Morda nebi bilo slabo, kot je ze nekdo svetoval, da zakljucite to in greste na sodisce. Ce vam ni do spoznavanja bratov in sester pojdite pogledat v spis. Ce je dolgov vec kot dedovanja, se mu odpovejte po zapisniku. Ce zelite videti sorojence, ki se jim je godilo podobno kot vam, pojdite na razpravo…
Premislite vse moznosti in se odlocite sama, saj se sama najbolje poznate. In da zakljucite to temno stran …pojdite nekam ma samo kjer vso jezo ki se je nabirala v vas izkricite, brcate, jocete…kar koli vam bi lahko pomagalo, da postanete se mocnejsa…
Zelim vam vse dobro.
Res je, kot so napisali nekateri predhodniki, dediči niso dolžni kriti višjih dolgov, kot je vrednost premoženja. Če torej dolgovi znašajo več, kot je vrednost premoženja, se upniki (csd, dso) pač ne poplačajo v celoti. Če po poplačilu dolgov kaj ostane, se razdeli med dediče. Sem pravnica in to kar sem napisala zagotovo drži.
Kar se tiče vaše odločitve, da bi se vsemu odpovedali, jaz razmišljam drugače. Podoben primer imamo tudi v širši družini. Mama ni skrbela za vas, celotno življenje se ni zanimala za svojega otroka. Jaz bi vzela, kar mi pripada, ker je to v tej situaciji lahko edino zadoščenje. Lahko sicer, da premoženja sploh ni, če pa je, ga pa še vedno lahko podarite naprej. Bodisi družinskemu članu, bodisi komu drugemu. Je pa moral nekdo na sodišču povedati, kdo vse ste dediči, tako da očitno drug za drugega tudi nekateri veste. Skratka, na vašem mestu se dediščini ne bi odpovedala.
Matičar, ki sestavlja smrtovnico, ima vpogled tudi v to, koliko otrok je imel pokojni, to je pri nas vse zabeleženo.
Mi je pa padlo na pamet nekaj drugega. Kdo krije stroške pogreba? Da ne bo na koncu tako, da se bo avtorica odpovedala dedovanju, ostalo bo nekaj tisočakov, ki si jih bodo razdelili drugi, njej pa bodo vseeno naprtili del stroškov za pogreb. Vsekakor bi bilo kakšno stvar pametno razčistiti.
Matičar, ki sestavlja smrtovnico, ima vpogled tudi v to, koliko otrok je imel pokojni, to je pri nas vse zabeleženo.
Mi je pa padlo na pamet nekaj drugega. Kdo krije stroške pogreba? Da ne bo na koncu tako, da se bo avtorica odpovedala dedovanju, ostalo bo nekaj tisočakov, ki si jih bodo razdelili drugi, njej pa bodo vseeno naprtili del stroškov za pogreb. Vsekakor bi bilo kakšno stvar pametno razčistiti.
[/quote]
Ko je meni umrl oče, matičar ni imel vpogleda v to, koliko otrok je imel moj pokojni oče.
Me je priznal, a ga nikoli nisem videla.
Na dediščino nisem dobila vabila.
Za njegovo smrt sem izvedela po 3 letih.
Prikrajšana za njegovo ljubezen, podporo in ne nazadnje tudi dediščino!
[/quote]
smrtovnica se sestavi na podlagi navedb dedičev. matičarji ne brskajo po evidencah in iščejo dediče, čeprav bi načeloma to lahko in tudi morali.
Tako. Mene je polsestra, ki je vse rihtala – ZAMOLČALA.
Zato nisem bila vabljena na dediščino. Vse je dobila ona.
A ni to kaznivo?
[/quote]
ne vem če je kaznivo, je pa iztožljivo. tožit jo moraš
http://op.si/pravna-podrocja/smrtovnica-oklic-dedicem-dedovanje
ampak cela zadeva zelo hitro zastara, zato je to treba vložit, bolj ali manj hitro, po tem, ko izveš, da je zapustnik umrl.
ne vem če je kaznivo, je pa iztožljivo. tožit jo moraš
http://op.si/pravna-podrocja/smrtovnica-oklic-dedicem-dedovanje
ampak cela zadeva zelo hitro zastara, zato je to treba vložit, bolj ali manj hitro, po tem, ko izveš, da je zapustnik umrl.
[/quote]
1 koledarsko leto po smrti zapusnika imaš čas oz. eno leto od dneva, ko si izvedel, da je zapustnik umrl – moraš pa iztožiti tistega, ki je pobral oz. vse dediče.
smrtovnica se sestavi na podlagi navedb dedičev. matičarji ne brskajo po evidencah in iščejo dediče, čeprav bi načeloma to lahko in tudi morali.
[/quote]
Ko sem jaz šla na matičnega po tastovi smrti, je vse pregledala, tudi avtomobil. Sem bila zraven, ko je brskala po compu. Bila sem prepričana, da je to standardno.
Njihove evidence so celo tako podrobne, da so k sestavi smrtovnice pozvali mene, njegovo snaho, čeprav se ne pišem tako kot partner in s partnerjem takrat sploh nisva imela istega stalnega naslova. Pa so na matičnem uradu kljub temu – pač po najinem skupnem otroku – vedeli, da sva par. In to je bilo že kar nekaj let nazaj.
Ko sem jaz šla na matičnega po tastovi smrti, je vse pregledala, tudi avtomobil. Sem bila zraven, ko je brskala po compu. Bila sem prepričana, da je to standardno.
Njihove evidence so celo tako podrobne, da so k sestavi smrtovnice pozvali mene, njegovo snaho, čeprav se ne pišem tako kot partner in s partnerjem takrat sploh nisva imela istega stalnega naslova. Pa so na matičnem uradu kljub temu – pač po najinem skupnem otroku – vedeli, da sva par. In to je bilo že kar nekaj let nazaj.
[/quote]
sori, to ni bilo prav narejeno
pozvati bi morali dediče, kaj imaš ti kot snaha s tem? matičarka je delala malo po domače. verjetno je osebno poznala družino.
Najprej v zapuščinski postopek prijavi terjatev preživnine za 18 let, v kolikor je ni plačevala. To je absolutno prednostna terjatev (tudi pred terjatvami državnih organov) in boš najprej ti do celote poplačana, šele potem drugi upniki. S tem ne boš dedovala, ampak boš upnica zapuščine. Če bo po tem poplačilu kaj ostalo, pa se odpovej kar na obravnavi ustno na zapisnik, je najbolj preprosto. Vzemi si odvetnika, če je kaj zapuščinske mase, se ti splača, saj bodo četudi minimalni preživnini prištete se obresti.
sori, to ni bilo prav narejeno
pozvati bi morali dediče, kaj imaš ti kot snaha s tem? matičarka je delala malo po domače. verjetno je osebno poznala družino.
[/quote]
Ne, niti pod razno ni poznala nikogar, pokojni je iz čisto druge občine, midva pa tudi priseljenca v tej občini, ne domačina.
Rekla je, da ni pomembno, glavno, da je bližnji sorodnik. Meni se v vsakem primeru zdi “neetično”, da je to naloga enega od dedičev in potem tako kot v zgornjih primerih zataji polbrata ali polsestro. Ob tako temeljitem pregledu in povezovanju podatkov, kot se je to zgodilo v našem primeru, kaj takšnega ne bi šlo skozi in legitimni dediči ne bi potem imeli stroškov in trošili živcev, da iztožijo svoj delež. Se ti ne zdi?
Vesel oče, 21.06.2020 ob 20:28
In kakšna je razlika če se:
a) Odpoveš v svojem imenu
b) Odpoveš v imenu svojih potomcev
Saj tvoji potomci itak ne morejo dedovati po njej!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pa tole tvoje izražanje:
Dobila sem vabilo na zapuščinsko razpravo. Menda nas je bilo več takih sirot, ki nas je odlagala, kjer smo ji iz riti padli.
Samo drek pade iz riti. Se tako slabo ceniš, da o sebi pišeš, da si drek?
Ja če ona umre pa se najde še kakšno premoženje, tudi otroci pol ne dedujejo..
kaj pa sorojenci po materi, 21.06.2020 ob 07:12
Z dediscino opravis na izi, gres na zapuscinsko in se odpoves dediacini, tako ne dobis nicesar, ne premozenja, ne dolgov.
Kako bos pa s polbrati in polsestrami po bioloski materi?
Se tudi na cesti ne boste prepoznali?
To dediscino bi jaz sprejela…
citiram avtorico “kaj pa sorojenci po materi”:
“Kako bos pa s polbrati in polsestrami po bioloski materi?
Se tudi na cesti ne boste prepoznali? “
To dediscino bi jaz sprejela…
Če se dosedaj niso poznali, se jim tudi odslej naprej ni treba. Simple as that. Moraš to znat razumeti.
A veste morda kaj je zapustila? Lahko da so sami dolgovi. Mislim, da imate 15 dni casa. Svetujem, da se odpoveste, pa ne roka zamuditi. Moja sodelavka ima podobno situacijo. Oce je skrbel za njo od malega. Od matere partner jo je obvestil, da je mati umrla. Posto od sodisca je ignorirala, ker ni nic imela od matere in nic noce. Cez pol leta pa same izvrsbe in tozbe. Materin partner se je odpovedal, ker je pomagal delati dolgove. Podedovala je skupaj s tetami nek delez neke zemlje, ki je samo kamenje in za 7.000 eur dolgov. Tisto zemljo ne more prodati, obresti tecejo, mora v osebni stecaj.
Svetujem, da se odpoveste.
Forum je zaprt za komentiranje.