Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dedovanje ob ločitvi

Dedovanje ob ločitvi

Pozdravljeni!

Po pokojnem očetu sem še pred svojo poroko podedovala tretjino nepremičnine, lastnica drugih dveh tretjin je moja mama. V hiši dvajset let živim s svojim možem in hčerko. Z možem načrtujeva ločitev, vendar ne verjamem, da bo to izvedeno v nekaj dneh. Ker je mama hudo bolna in verjetno ne bo več dolgo med nami, me zanima če lahko mož ob razvezi zahteva kakšen del te neprimičnine? Ali se bo ob mamini smrti ta del nepremičnine avtomatsko prepisal name, ali je lahko kakorkoli udeležen pri dedovanju tudi moj mož? Kaj je zame osebno najboljše? Bi bilo bolje, da se ločiva pred mamino smrtjo? Je kakšna razlika če mi mama (sedaj ko je to še mogoče) njen delež podari, ali to nima nobene vloge? Ali je za takšno darilno pogodbo potrebno obiskati odvetnika, ali se to lahko opravi samo pri notarju? Mož je finančno preskrbljen in se bo po razvezi preselil v prazno stanovanje svojih staršev.

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni,

Sonja

Spoštovani!

Vaš mož ne more dedovati po vaši mami. Pripada pa mu polovico tistega kar sta z delom ustvarila v času trajanja zakonske zveze, torej ne hiša sama kot taka, ampak ½ vlaganj v to hišo, kolikor sta jih izvedla.
V skupno premoženje se šteje le premoženje, ki sta ga zakonca pridobila z delom v času trajanja zakonske zveze, v skupno premoženje se ne šteje dediščina, ki ste jo/jo boste prejeli in ne darila namenjena le vam. Glede na navedeno ni pomemben trenutek ločitve, niti ni potrebno sklepati darilne pogodbe z vašo mamo. Darilno pogodbo vam lahko sestavi tudi sam notar.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close