Dedovanje nujni delež
Pozdravljeni,
dolga leta se nisem zanimal za nujni delež ali če sploh imam kakšno možnost dedovanja! Z bratom sva dva otroka najine mame,najina mama ni nič dedovala od moje prababice,ker je dala darilno pogodbo napisat na mojega brata.
Zadeva je sledeča: brat je dobil v mladosti od prababice se pravi od babice moje mame darilno pogodbo nepremičnino se pravi posest hiša in zemlja okrog hiše vse skupaj nekje 700m2. S tem da mama moje mame je že umrla,moja mama pa ima še enega brata in pol sestro. Zanima me če meni tudi kaj pripada na tole nepremičnino nujni delež??
Zahvaljujem se za odgovor
Aleš
Spoštovani!
Nujni delež na tej nepremičnini pripada vaši mami, kolikor je ta že mrtva pa na podlagi vstopne pravice vam. Rok za tožbo na vrnitev darila v zapuščino zaradi prikrajšanja nujnega deleža znaša 3 leta od zapustnikove smrti, vendar le v primeru, da vaša mati ali vi nista sodelovala v zapuščinskem postopku, v tem primeru vaju namreč veže pravnomočnost sklepa o dedovanju, na katerega sta se imela možnost pritožiti.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
Kolikor se vaša polsestra v dogovoru z očetom ni odpovedala neuvedenemu dedovanju, je tudi ona dedič polovice zapuščine. Predlagamo pa, da na sodišču zahtevate, da se ji znesek, ki ste ji ga izplačali všteje v dedni delež.
S spoštovanjem!
Moja žena je prvi in edini otrok svojega očeta iz prvega zakona. Njen oče se je potem ločil in drugič poročil in imel še dva otroka. Ženina mati ni nikoli zahtevala preživnine za hčerko niti hčerka z svojim očetom ni imela stikov.
Njegova druga žena je od svoje matere dobila v dar zazidljivo parcelo na kateri sta si postavila nadomestno gradnjo, to je družinsko hišo. Ženin oče in njegova druga žena sta hišo poklonila enemu od svojih dveh sinov zato, da ostali ne bi ničesar dedovali.
Ženin oče je zdaj umrl, njegova druga žena pa živi v domu starejših (pokojnina zadostuje za stroške). Sin ki je zdaj formalno lastnik hiše trdi, da svojemu bratu in svoji polsestri (moji ženi) ne dolguje ničesar.
Kaj storiti, kaj dejansko spada v zapuščino (imel je tudi prihranke, ker je delal v tujini, pred leti je podedoval zemljišče po svoji materi na Primorskem), kako uveljavljati nujni delež in kakšni so postopki? Hvala za odgovor, Matija
Spoštovani,
nujni delež lahko zahtevate na zapuščinski razpravi. V primeru, da bo tekom postopka prišlo do spora, pa vas bo sodišče napotilo na pravdo.
Nujni delež je sicer moč zahtevati, če je šlo za darilno pogodbo.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.