Dedovanje nekrvnega sorodnika
Spoštovani,
Ker sem imela sama izredno slabo izkušnjo ker ni bilo napisane oporoke in je bilo uvedeno dedovanje po zakonu (zakonska zveza brez otrok), bi rada uredila stvari pravočasno.
Smo trije ZKI solastniki hiše z dvemi stanovanji, v deležih 50 – 37,5 – 12,5. Med seboj smo v sorodstvu po mojem pokojnem možu, njegov nečak in njegov brat (stric tega nečaka, ki si lasti oz. ima dejansko v posesti tudi moj 37,5% delež).V teku je etažiranje hiše.
Svoj delež bi rada zapustila lastniku, ki ima 50 % delež solastništva, nečaku. Sem vdova brez otrok, imam še živega očeta in brata.
Prosim za nasvet, kako bi z najmanj stroški za pridobitelja, glede davka na dediščine za nekrvne sorodnike, lahko izpeljala svoj namen in tudi na nek način zaščitila sebe. Razmišljala sem o pogodbi o doživljenjskem preživljanju, ali obstaja tudi kakšna drugačna možnost ? Na kaj moram biti pozorna ?
Hvala.
Spoštovani!
V vašem primeru imate več možnosti. Najbolj primerni sta pogodba o dosmrtnem preživljanju ali pogodba o preužitku,kot ste že ugotovili. Pri pogodbi o preužitku lastništvo na nepremičnini ( v vašem primeru )preide na prevzemnika že za čas življenja preužitkarja, prevzemnik pa se zavezuje, da bo preužitkarju do njegove smrti nudil določene dajatve ali storitve, pomoč ipd.. Namen preužitka je v tem, da si preužitkar zagotovi dosmrtno eksistenco v zameno za svoje premoženje. Pri pogodbi o dosmrtnem preživljanju pa preide lastništvo na nepremičnini ( v vašem primeru ) na preživljalca šele po smrti preživljanca. Pri obeh pogodbah si lahko izgovorite pravico dosmrtnega bivanja v vaši nepremičnini, kar kot stvarno služnost tudi vpišete v zemljiško knjigo ( v primeru pogodbe o preužitku lahko v zemljiško knjigo vpišete tudi prepoved razpolaganja z nepremičnino za časa vašega življenja v vašo korist, pri pogodbi o dosmrtnem preživljanju pa bo taka prepoved vpisana za vas v korist preživljalca – vašega nečaka). V obeh primerih pa to premoženje ni predmet zapuščinskega postopka po vas, zato je možnost izpodbojnosti manjša.
Lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.