Dedovanje in vožnja avtomobila
Pozdravljeni,
imam eno vprašanje. Tast je pred mesecem umrl, med drugim je bil lastnik avtomobila. Tašča ne vozi več, avto bova “kupila” midva z partnerjem (živiva v zunajzakonski zvezi, 10 let na skupnem naslovu). Kupila-plačala sva preostale obroke za avto in pomagala tašči zapreti račun-pokriti limit… Naslednji mesec poteče registracija, le-to bomo podaljašali tako, da bodo šli vsi trije dediči (še partnerjeva sestra) na UE… Sedaj pa me zanima sledeče: Partner nase že ima registriran naš družinski avto. Tega bi rada registrirala name. Kakšna je za nas najugodnejša pot: Ali naj se na zapuščinski oba otroka avtu odpovesta v dobro mame in mi ona avto podari (brala sem, da je darovanje tašča-snaha oproščeno davka?!), ali naj se avtu odpovesta tašča in svakinja v dobro mojega partnerja in mi avto podari on, ali naj avto preprosto kupim od njih-kako je v tem primeru s pogodbami in davkom… Se opravičujem za zapleteno pisanje, ampak radi bi zadevo speljali s čim manj dodatnih stroškov… Aja, pa še, ali lahko avto v tem času vozim jaz-ali rabim potrdilo dedičev,…?!
Hvala in lep pozdrav! D.
Spoštovani!
Na zapuščinski obravnavi se lahko sporazumete o delitvi premoženja zapustnika, kar pomeni, da lahko določite, da avto pripade kateremukoli od dedičev. Pri tem je vseeno ali bo pripadel vaši tašči ali vašemu partnerju, saj ste kot snaha/zunajzakonska partnerka oproščeni plačila davka na darila. Menimo, da je vseeno bolje, da se dogovorite, da avto pripade vašemu partnerju.
Kolikor želite že sedaj upravljati z vozilom, morate pridobiti potrdilo/dovoljenje dedičev.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.