Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dedovanje in vožnja avtomobila

Dedovanje in vožnja avtomobila

Pozdravljeni,
imam eno vprašanje. Tast je pred mesecem umrl, med drugim je bil lastnik avtomobila. Tašča ne vozi več, avto bova “kupila” midva z partnerjem (živiva v zunajzakonski zvezi, 10 let na skupnem naslovu). Kupila-plačala sva preostale obroke za avto in pomagala tašči zapreti račun-pokriti limit… Naslednji mesec poteče registracija, le-to bomo podaljašali tako, da bodo šli vsi trije dediči (še partnerjeva sestra) na UE… Sedaj pa me zanima sledeče: Partner nase že ima registriran naš družinski avto. Tega bi rada registrirala name. Kakšna je za nas najugodnejša pot: Ali naj se na zapuščinski oba otroka avtu odpovesta v dobro mame in mi ona avto podari (brala sem, da je darovanje tašča-snaha oproščeno davka?!), ali naj se avtu odpovesta tašča in svakinja v dobro mojega partnerja in mi avto podari on, ali naj avto preprosto kupim od njih-kako je v tem primeru s pogodbami in davkom… Se opravičujem za zapleteno pisanje, ampak radi bi zadevo speljali s čim manj dodatnih stroškov… Aja, pa še, ali lahko avto v tem času vozim jaz-ali rabim potrdilo dedičev,…?!
Hvala in lep pozdrav! D.

Spoštovani!

Na zapuščinski obravnavi se lahko sporazumete o delitvi premoženja zapustnika, kar pomeni, da lahko določite, da avto pripade kateremukoli od dedičev. Pri tem je vseeno ali bo pripadel vaši tašči ali vašemu partnerju, saj ste kot snaha/zunajzakonska partnerka oproščeni plačila davka na darila. Menimo, da je vseeno bolje, da se dogovorite, da avto pripade vašemu partnerju.
Kolikor želite že sedaj upravljati z vozilom, morate pridobiti potrdilo/dovoljenje dedičev.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close