DEDOVANJE IN DOLGOVI, KI NISO PRIGLAŠENI V ZAP.OBR.
Spoštovani,
na zap.obr. sem sprejela polovico dediščine in ker obstaja dolg, ki je bil s strani upnika priglašen v obravnavo, se zavedam, da sem dolg dolžna prevzeti do višine podedovanega. Imam prav?
Za nekaj dolgov tečejo odprti izvršilni postopki, vendar se za te dolgove upniki niso priglasili v zap.obr. Ali lahko zahtevo po odplačilu teh dolgov zavrnem?
Če je upnikov več in z višino podedovanega odplačam tistega, ki se je priglasil v zap.obr. , mi pravzaprav od dediščine ne bo ostalo nič. Če imajo upniki, katerih zahteva je v odprtem izvršilnem postopku, pravico terjati od mene odplačilo še teh dolgov – kako naj jih poplačam, če mi po plačilu prvega dolga ni ostalo več nič? Bodo to izterjali iz mojega osebnega premoženja?
Najlepša hvala za odgovore
Spoštovani!
Odgovornost dedičev za zapustnikove dolgove je po našem pravu omejena, kar pomeni, da za dolgove dediči odgovarjajo le do višine podedovanega premoženja in ne z vsem svojim premoženjem. Vendar pa je tu pomembno, da dediči odgovarjajo po vrednosti podedovanega premoženja, kar pomeni, da odgovarjajo tudi s svojim premoženjem, vendar do višine vrednosti podedovanega premoženja. Upošteva se vrednost, ugotovljena ob smrti zapustnika. Zakon o dedovanju pa pozna tudi omejitev po vrsti premoženja, do česar pride, če zapustnikovi upniki zahtevajo ločitev zapuščinskega premoženja od premoženja dedičev, pri čemer se iz ločenega zapuščinskega premoženja najprej poplačajo upniki in šele, če kaj ostane, s preostalim premoženjem zapustnika razpolagajo njegovi dediči.
S spoštovanjem!
Lep pozdrav
Na kratko…moj preminuli partner mi je zapustil kar lep znesek dolga-zanj nisem vedela-in kar nekaj cestnih kazni
edino premoženje ki je njegovo, je avto,katerega vrednost dosega približno polovico vrednosti dolga
Zanima pa me slednje,je res da se v tem primeru odplača višino dolga do vrednosti premičnine ali v celoti,kako je z cestnimi prekrški,ali te kazni zapadejo in pa na koga se dediščina prenese,če se jaz in moja otroka dediščini odpovemo…najlepša hvala za odgovor
l.p. R. 🙂
Spoštovani,
Dedič se lahko odpove dediščini z izjavo, ki jo poda sodišču do konca zapuščinske obravnave. Če se odpovedo dediščini vsi dediči, ki ob zapustnikovi smrti pripadajo najbližjemu dednemu redu, so poklicani k dedovanju dediči naslednjega reda.
Dedič je odgovoren za zapustnikove dolgove do višine vrednosti podedovanega premoženja. Dedič, ki se je odpovedal dediščini, ni odgovoren za zapustnikove dolgove.
S spoštovanjem!
Prosim dami gdo pomaga z sinom nisva se odpovedali dedisčini po sinovem pokojnem očetu nikoli nisva bila v skupnem gospodinsvu zaradi nevednosti prava nisva pričekovalali danas bo doletela taka strasna zadeva sin je podedovao skoraj 50.000 eur dolga komaj se prezivljavamo sin je ze 4 leta pod hudim stresom racun ima blokiran niker se nemore zaposlit zadevu imamo pri odvetniku ze 3 leta mene pa zanima čese to da spodbiti na sodišču sin ima vse dokaze da ni nič podedovao hvala za pomoč Lep pozdrav
Spoštovani!
Zakon o dedovanju v 142. členu določa, da je dedič odgovoren za zapustnikove dolgove do višine vrednosti podedovanega premoženja. Predlagamo vam, da vašega upnika seznanite s tem zakonskim določilom in mu predložite dokazila.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.