DEDOANJE PO UMRLI TETI
Spoštovani !
Imam nekaj vprašanj glede dedovanja.
Naj na kratko opišem primer:Moja pokojna teta je sicer imela partnerja, vendar nista nikoli živela skupaj. Ni imela potomcev, njeni starši so že davno umrli.Imela je brata (mojega očeta, ki je tudi že umrl), ki je imel tri otroke (mene in brata in sestro). Drugi, tudi že umrli brat, je imel 4 otroke.Šeživeča sestra ima dva otroka.
pred dnevi sem dobila zapisnik o naroku, o katerem sploh ne vem, da je bil.Prisoten naj bi bil moj brat in hčerka še živeče sestre.
Zdaj pa me zanima:
– kdo je sploh povabljen na narok
– kako to, da sem dobila zapisnik
Na zapisniku je navedeno,da je moj brat predložil originalno oporoko. O oporoki se vse do sedaj ni nič vedelo.
Na zapisniku piše dobesedno tole:
” Sodediča nečaka, ki danes nista pristopila, v primeru, da priznata oporoko za veljavno, ne moreta več uveljavljavljati nujnega deleža, ga pa lahko sestra zapustnice,če izkaže, da nima potrebnih sredstev za preživljanje.”
Domnevam, da se to nanaša na naju s setro. Kako naj priznavava oporoko, če ne poznava vsebine?
Ali to pomeni, da bi lahko uveljavljali nujni delež, čeprav sva tako oddaljen dedni red?
Ni nama jasno zakaj sploh gre, brat pa noče ničesar povedati (čudak, pa kaj hočeš).
Ker ne gre za takomajhno dediščino, naju malopa sevedatudi zanima.
Upam, da je bilo vprašanje dovolj jasno. Zanima pa me tudi, če imava na okrajnem dosišču ki zadevo vodi, možnost dobiti kakšno dodatno informacijo.
Hvala za odgovore in lep pozdrav
Spoštovani!
Vam kot nečakinji zapustnice ne pripada pravica do nujnega deleža na podlagi vstopne pravice po umrlem očetu – bratu zapustnice, saj je po stališču pravne teorije v primeru uporabe instituta vstopne pravice nujni dedič lahko zgolj oseba, ki jih Zakon o dedovanju v 25. členu priznava to lastnost (pokojnikovi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegovi starši in njegov zakonec; dedi in babice ter bratje in sestre pokojnika so nujni dediči le tedaj, če so trajno nezmožni za delo in nimajo potrebnih sredstev za življenje). Iz tega stališča nam je naveden izrek sodišča popolnoma nelogičen.
Predlagamo, da se obrnete na sodišče in zahtevate vpogled v spis, kjer boste našli vse potrebne podatke, tudi za morebitno izpodbijanje oporoke.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.