Kje si lahko bolj natančno preberem, za koga in točno kdaj pride v poštev obrnjena davčna obveznost? Zaključna dela v gradbeništvu je le preohlapen pojem…a je pomembno , če je novogradnja ali gre samo za investicijo, popravilo itd.
Meni vseeno ni čisto jasno! Ukvarjamo se z vzdrževanjem stanovanjskih objektov, občasno je potrebno tudi kaj storiti, kar spada pod klasifikacijo 43. Se pravi da del računa izpišemo tako, da obračunamo ddv, za del računa pa ga samo prikažemo? Se pravi, da se klavzula nanaša samo na del računa?
Ja, če je to storitev ali v sklopu storitve. DDV in obračun morate spodaj prikazati tudi za neobračunani ddv. Obračuna morata biti tudi ločena na računu ali pa na dveh računih, če vam program le tega ne podpira.
Zdravo. Mene pa zanima naslednje: Jaz Gradbenik s.p. posodim drugemu Gradbeniku S.P. premični oder ( dvigalo) izstaviti mu moram račun za najemnino, torej ali je to obrnjena davčna obveznost? Oba sva zavezanca za DDV.
Smiljan
Na seminarju smo se pogovarjali o podobnem primeru in to naj bi bila najemnina, kar ni gradbena storitev- tako da naj bi se zaračunal ddv. Ob nejasnosti nam je svetovala, da se obrnete na Urad za statistiko, kjer so vam dolžni pisno posredovati, če gre dejavnost v klasifikacijo gradbeništvo.