Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo davki in mesečni prispevki pri s.p.

davki in mesečni prispevki pri s.p.

Pozdravljeni,

Vpisala sem se v razvid ministrstva za varovanje otrok, zdaj pa moram ustanoviti s.p. Imela bom 5 otrok v varstvu na svojem domu.

Zdaj pa bi rada vedela kako je z temi prispevki. Povem, da imam tudi status izredne študentke, in sem poročena. Mož ima status rednega študenta.

Cena za varstvo je 250 eur + davek. Vem, da država prizna 10% davka za stroške, davek sam pa je 20%.Imam prav ? Brala sem, da moram o plačilu obvestiti durs, ta pa mi v roku 30dni izda potem položnico da plačam davek.

Zdaj pa ne vem kako je z temi prispevki ? Kako je, če se zaposlim ? Kako je, če imam še pomočnico ? Ji plačam preko avtorske pogodbe ali kakšne pogodbe ?

Vse kar sem slišala od drugih, da je s.p. zelo drag, da je boljše d.o.o. Da so na začetku pri s.p.-ju sami stroški mesečni. Nikjer pa ne najdem podatkov koliko je teh stroškov.

Lepa hvala

Ojej, še marsikaj boš morala preštudirati.

Na začetku verjetno ne boš zavezanec za DDV, lahko pa si, če to želiš. Mesečno bo min cca 210€ prispevkov, računovodstvo cca 70€. … V stroške si daš opremo, prevoz, el. energijo, najemnino prostorov.

Na tem forumu je že marsikaj napisanega, marsikaj pa ti bodo povedale še punce.

Vpisala sem se v razvid ministrstva za varovanje otrok, zdaj pa moram ustanoviti s.p. Imela bom 5 otrok v varstvu na svojem domu.

Zdaj pa bi rada vedela kako je z temi prispevki. Povem, da imam tudi status izredne študentke, in sem poročena. Mož ima status rednega študenta.
Status izrednega študenta vam pri plačilu prispevkov po moje ne pomaga in tako jih plačujete v polni ceni- to je cca 225 eur na mesec.

Cena za varstvo je 250 eur + davek. Vem, da država prizna 10% davka za stroške, davek sam pa je 20%.Imam prav ? Brala sem, da moram o plačilu obvestiti durs, ta pa mi v roku 30dni izda potem položnico da plačam davek.
Tukaj nimate prav. Najprej se morate odločiti, če boste davčni zavezanec ali ne. Glede na to da imate pet otrok po 250 eur za varstvo je to max 1.250 eur na mesec, kar vam prinese na leto cca 15.000 eur dohodka. Kot ddv zavezanec se morate registrirati, ko dosežete 25.ooo eur dohodka, prej se lahko prostovoljno. A ne vidim razloga zakaj bi se.
Odločiti se morate tudi med tem ali boste normiranec (jaz ga ne priporočam, ker mislim, da se toliko stroškov hitro nabere) ali boste vodila knjige in nato ali boste imela enostavno (ga imate lahko) ali dvostavno knjigovodstvo…Tudi če se sama lotite vodenja knjig boste morala kar nekaj časa študirati računovodstvo (npr po netu), da boste osvojila osnove in pravila. Obenem se morate držati pravil pri izdajanju računov, kaj vam gre v stroške… In tukaj se mi ne zdi velik strošek za računovodja, ki bi bil v vašem primeru (pri meni) nekje 50 eur- s tem da vam še povem vse, kar vas zanima.

Zdaj pa ne vem kako je z temi prispevki ? Kako je, če se zaposlim ? Kako je, če imam še pomočnico ? Ji plačam preko avtorske pogodbe ali kakšne pogodbe ?

Če boste odprla sp se boste tudi zaposlila. Tukaj se lahko pozanimate na zavodu za zaposlovanje, če imajo na voljo še sredstva za samozaposlitev, ko vam za 2 leti nakažejo vrednost prispevkov ( 4.500 eur).
Če boste nekoga zaposlila je to lahko študentka in gre preko servisa ali pa ga zaposlite za določen ali nedoločen čas in od plače plačujete vse prispevke.

Vse kar sem slišala od drugih, da je s.p. zelo drag, da je boljše d.o.o. Da so na začetku pri s.p.-ju sami stroški mesečni. Nikjer pa ne najdem podatkov koliko je teh stroškov.
Stroški so povsod enaki- mesečni. Je pa ustanovitev doo veliko dražja od sp. In tudi obdavčitev je za manjše bolj prijazna pri sp. Ugodnejša obdavčite za ddo pride šele pri 80.000 eur dobička. Ker pri sp ste obdavčeni po dohodninski lestvici in je sploh pri majhnih dobičkih bolj ugodna.

Si pa izračunajte, da če imate pet otrok po 250 eur je to 1..250 eur na mesec. Od tega daste 220 za prispevke, nekaj vas pride prostor in ogrevanje, elektrika, igrače,…. tako da na tako ceno vam ostane cca 500eur. Meni se zdi po občutku premalo.
Po moje bi morala biti cena za enega 300 eur, da imate vsaj 1.500 eur, pa še tukaj vam ne ostane toliko, da lahko še enega zaposlite- po moji oceni, kar ste napisala.

Lepa hvala

To se pravi, mi za dejavnost ni potrebno zaračunavat ddv, ker ne bom presegla limita 25 tisoč eur.

pazit pa moram, koker sem brala, koliko bo dobička na leto, ker se od višine dobička potem odračunavajo različni % enkrat letno ?

Ja to vam obračunajo po dohodninski lestvici. Je pa razlika med prihodki in odhodki.

25.000 eur je limit. a to je prometa ( prihodki in odhodki všteto v to cifro ).

a če odpreš s.p. si takoj zaposlen pri s.p.-ju ali moraš kako pogodbo sklent med s.p.-jem in fizično osebo ?

Mojca345, v 25.000 eur se štejejo samo prihodki (bolj enostavno seštevek izdanih računov v zadnjih 12-ih mesecih).

Ko odpreš s.p., si enostavno zavarovan na tej osnovi in si zavezan obračunavati in plačevati prispevke, ni potrebno nobene medsebojne pogodbe.

Kot je že omenila Dominika, se meni pri ceni 250 evrov tvoj s.p. ne izide. Upoštevaj tudi, da ne boš imela samo osemurnega delavnika, ampak bo ta verjetno daljši, plus pospravljanje in čiščenje, ko bodo otroci odšli. Govorimo torej o vsaj 10-urnem delovniku. Res se pozanimaj, ali imaš možnost izkoristiti nadomestilo Zavoda za zaposlovanje, ker ti bo ta denar res prav prišel.
Upoštevaj še stroške s hrano (kako bo s plenicami in ostalim sanitetnim materialom, bodo to prinašali starši s seboj?), pranjem, pomivanjem, osnovnimi sredstvi (pohištvo, igrače, posoda), elektrika, voda, sam prostor, drobni material (barvice, papir, ostali pripomočki za ustvarjanje), posteljnina, prti, toaletni papir… Enkrat sem računala, koliko ostane varuški, ko smo se sosedje zgražali, koliko računajo… Na koncu ji za dolg delovni čas ostane ena taka bolj švoh plača.

si zavarovan ja, kaj pa tudi zaposlen ? delam preko društva trenutno, mislim sem tu zaposlena in je kar nekaj prispvekov za plačilo… tukaj je znesek samo za zavarovanje, kaj pa plača ?

sej z višino plače se dvigajo tudi prispevki. to mi tukaj pri s.p. ne gre v lajšte…

mogoče, boljše, da ostanem tukaj zaposlena in si odprem s.p. in plačujem še tistih 30 eur ( čeprav ne vem zakaj ), ker sem že pri društvu zavarovana, dodatno zavarovanje si pa po položnicah plačujem.

popoldanski s.p. razumem kot, da študent ki je prijvaljen na starše in je zavarovan preko očeta ( naprimer ), plačuje potem nekih 30 eur pri s.p.ju. ne prejema pa plače ? izdaš račun ( prihodek ), imaš stroške in nekaj ostane. a tisto si pa tak študent nakaže preko študentskega servisa in tisto kar si nakaže je profit ? od tega profita pa potem enkrat letno se obračuna glede na višino, tudi stopnja.

profit oz dobiček je tisto, kar je mišljena kot plača ali je dobiček nekaj kar ostane na računu, ko si plačal vse stroške in si izplača plačo in še nekaj ostane ?

ne štekam pa čist tega nadomestila. če nisi bil samo zaposlen, ga lahko prejmeš. samozaposlen si pa preko s.p.ja samo. ali se tolerira delo preko društva tudi samozaposlitev ?

ja delovni čas je kar dolg, sploh v Ljubljani.

si zavarovan ja, kaj pa tudi zaposlen ? delam preko društva trenutno, mislim sem tu zaposlena in je kar nekaj prispvekov za plačilo… tukaj je znesek samo za zavarovanje, kaj pa plača ?
Če si plačujete prispevke ste tudi zaposleni, no samozaposleni. Če pa ste nekje že zaposleni, si plačate samo cca 30 eur na mesec.

sej z višino plače se dvigajo tudi prispevki. to mi tukaj pri s.p. ne gre v lajšte… Višina prispevka se dviga glede na vašo plačo lansko leto. Prvo leto plačujete najnižje prispevke. Potem si jih izračunate glede na dobiček v prvem letu in tako imate osnovo za naslednje leto..

mogoče, boljše, da ostanem tukaj zaposlena in si odprem s.p. in plačujem še tistih 30 eur ( čeprav ne vem zakaj ), ker sem že pri društvu zavarovana, dodatno zavarovanje si pa po položnicah plačujem. Kako ste zaposlena? Ste redno zaposlena? Tukaj mi nekaj ni jasno.

profit oz dobiček je tisto, kar je mišljena kot plača ali je dobiček nekaj kar ostane na računu, ko si plačal vse stroške in si izplača plačo in še nekaj ostane ? Recimo tako nekako.

ne štekam pa čist tega nadomestila. če nisi bil samo zaposlen, ga lahko prejmeš. samozaposlen si pa preko s.p.ja samo. ali se tolerira delo preko društva tudi samozaposlitev ? Ne vem na kakšen način ste zaposleni v društvu.

ja delovni čas je kar dolg, sploh v Ljubljani.

Pozdravljeni.

Imam eno vprašanje.

Trenutno sem zaposlena za nedoločen čas, vendar se pogoji v službi precej zaostrujejo oz. slabšajo. Zato dejansko ne vem, koliko časa bom še lahko vztrajala v tej službi (vsakodnevna daljša vožnja, naporen delavnik …), doma pa imam družino.

Razmišljam o ustanovitvi s.p., in sicer s področja računovodskih storitev. Imam namreč VII. stopnjo izobrazbe, večino s tega področja. Vendar se s tem nisem nikoli poklicno ukvarjala, čeprav veliko stvari na tem področju poznam in imam precej teoretičnega predznanja. Pripravljena pa sem se tudi dodatno izobraževati in izpopolnjevati.

Ali je smiselno v mojem primeru razmišljati v tej smeri, glede na to, da bi morda nekaj sredstev pridobila preko Zavoda za zaposlovanje? Tudi ostale pogoje izpolnjujem (prostor, oprema …). Še najbolj sem skeptična ravno glede pridobivanja strank in posla, ker ne vem, kako bi se lotila tega področja.

Hvala za kakršne koli informacije, odgovore, namige in vaše izkušnje.

Trenutno sredstev za samozaposlitev na Zavodu več ni – vsaj za letos… glede tega se najprej pozanimajte na Zavodu, vsekakor boste prej morali opraviti en kratek tečaj pr njih, da boste potem lahko kandidirali za ta sredstva (če seveda še bodo).

Kar se tiče posla in strank – če imate voljo, se vse da. Za začetek si kupite en enostaven program, ki tudi cenovno ni ne vem kako drag (imen verjetno tukaj ne smem objavljati), nato pa malo reklame – med prijatelji, znanci, mogoče kje kakšna plačana reklama, včasih se splača. Tukaj je treba uporabiti mal denarja, kar nekaj volje in potrpljenja, ampak počasi se stranke nakapljajo, ker potem, če ste dobri, stranke pripeljejo nove stranke (v takih primerih vam za tisto stranko, ki vam pripelje novo stranko, svetujem, da ji ponudite kakšno ugodnost – recimo en mesec brezplačno, in to je kar velika motivacija, meni se pozna – to strankam seveda vnaprej poveste, ker se potem prav trudijo še za to, ker vsakemu kak evro prihranka veliko pomeni).

Odvisno kje ste in koliko strank si lahko pridobite. Mogoče bi za začetek poskusili pridobiti nekaj strank, da vidite koliko strank lahko pridobite. Sigurno vam pa denar iz Zavoda ne bo zadostoval za to, da si sp postavite na noge. Vložiti boste morala še nekaj svojega denarja, ker vsaj prvo leto sigurno ne boste imela toliko strank, da bi lahko od tega živeli. Razen, če nimate že kakšnih stran ali kakšne velike.
Namige imate že zgoraj, moj občutek pa je, da največ strank pridobim direktno sama- osebno.

Hvala za obširne informacije.

Imam pa še eno vprašanje. Kje bi si lahko pridobila še kaj več praktičnih izkušenj s tega področja (mislim predvsem na kakšne seminarje in tečaje). Sama sem si jih pripravljena plačati in investirati v praktično znanje.

Če dobim kak namig, bi vam bila zares prav lepo hvaležna.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close