davek 20% ali 2%
Pozdravljeni!
Prosil bi za pomoč, nasvet. Namreč odločil sem se prodati stanovanje in kupiti večjega, nakar je nastala težava glede davka!!!
Stvar je v tem da bom maja lastnik stanovanja 3leta, nisem pa vedel da moraš biti na tem naslovu prijavljen tudi 3leta. Zadevo glede prebivališča sem uredil (malomarnost) šele januarja naslednje leto.
Zanima me če je kakšna luknja v zakonu glede 20%davka in če obstaja opcija, da ti na občini naredijo velikooo uslugo in ti datum, ko si uredil prebivališče malo popravijo (za 7mesecev).
Prosim za kakršenkoli nasvet!
Kolikor je meni znano, bo za del stanovanja, ki ga bo dal v najem, tudi januarja oz. po januarju plačal 20 % davek na dobiček iz kapitala (ker v tem delu stanovanja ne bo DEJANSKO bival ). Poleg tega bo od najemnine plačal tudi dohodnino. Tudi to, kako bi to v praksi izgledalo mi ni jasno. Mislim, da to z najemom ni rešitev. Bila bi rešitev samo v primeru, da bi se najemna pogodba naredila “na črno”. Samo tega pa res nikomur ne priporočam.
Pozdravljeni!
Najpomembnejša olajšava pri ugotavljanju in plačilu kapitalskega dobička od prodaje nepremičnine je stalno bivanje lastnika (lastnikov) na naslovu nepremičnine vsaj 3 leta do datuma sklenitve nove prodajne pogodbe (potrdilo upravne enote od kdaj je lastnik (lastniki) stalno prijavljen na naslovu nepremičnine, ki jo želi prodati). Poleg te DURS priznava še druge olajšave.
Vsekakor pa so to zakonska določila Zakona o dohodnini, katerim pa se ni mogoče izogniti.
Glede na to, da je pri tem vprašanju potrebna obširnejša obrazložitev in pregled dokumentacije vas vabimo, da se oglasite v naši pisarni.
Lep pozdrav!
Bojan
Forum je zaprt za komentiranje.