Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev davčna,ni mi jasno

davčna,ni mi jasno

ni mi jasno kako je oče otrok dobil vrnjeno dohodnino 178 e,za 2 otroka.vsako leto je enako pisal,oba otroka,vrnjeno pa vedno 1100.e,firma mu nakazuje dosti,pri olajšavi pa ima pri vsakemu otroku 400e,torej 800e za oba.če pa je za 1.otroka olajšava 2066.e.ni mi jasno.prosim pomagajte.

drugi del olajšave je najbrž dobila mama…če ne, potem bo potreben ugovor

Kakšno obdobje vzdrževanja otrok pa je vpisano? 1-12 najbrž ne.

dohodnino je vlagal oče,jaz sem brezposelna.nevem pa ali je bilo potrebno do 31.1.potrebno poslati kot olajšavo koliko preživnine je plačal za leto 2007,ali ne.

ziher otroci niso prav prijavljeni. če jih med letom ni uveljavljal pri plači bi moral dobit malo več. ne pa toliko, kot prejšnja leta.

ali je lani imel tudi kako olajšavo od kreditov?
zaradi tega je pri meni 600 EUR razlike (lani dobila nazaj 500, letos moram doplačat 100)

ja,vpisano je 1-12.sicer otroka živita pri meni,ne pri očetu.

Če je plačeval preživnino, sklepam, da vi niste mama teh otrok, torej, se mora najprej pozanimati, če je drugi del dobila mama teh otrok.

Ker če starša ne opredelita, kdo vpiše olajšave za otroke, ali če oba starša vpišeta 1-12, se avtomatično deli olajšavo vsakemu pol!

ni imel drugih olajšav lani tako da to ni razlog,1000.evrov manj,res me zanima kje je vzrok.

kar na davčno poklicat, pa preverit…po moje:)

ali jih je imel v službi med letom prijavljene?
vem, da so določene računovodkinje lani težile, da je treba otroke prijavit na začetku leta, ali pa jih ne bo možno uveljavljat pri dohodnini.

izračun lahko preveriš na dursovi strani

Ali mogoče plačuje preživnino na podlagi sodne odločbe, olajšavo pa uveljavljata oba z materjo otrok? V tem primeru se očetu prizna polovica olajšave, oziroma ne več, kot je plačane preživnine.

jaz sem mama ja,in sem brezposelna,tako da jaz ne vlagam dohodnine.

Pa je plačal preživnine toliko, kot so mu upoštevali olajšave, se pravi za vsakega otroka po 400 eur?

preživnina na mesec za vsakega otroka je bila 38 evrov.samo vsako leto mi plačuje preživnino,pa baje se to nebi rablo tja pošiljat sploh.

Ja, če je januarja oddal obvestilo o vzdrževanih članih in tja vpisal znesek preživnine, so mu verjetno lepo upoštevali olajšave samo toliko. Mislim, da je najbolje, da pokliče na davčno in vpraša, kako in kaj.

Če bi bila ti zaposlena, bi tebi pripadla razlika do polne olajšave, ker pa nisi, je res neumno, da bi olajšava kar tako propadla. Samo v zakonu res piše, da če je nekdo dolžan plačevati preživnino, se mu prizna olajšava v višini plačane preživnine, če je to manj, kot bi mu drugače pripadalo.

Vanika, samo v tem primeru je treba vložiti poseben ugovor, ker načeloma davkarija deli olajšavo na pol, če se starša ne moreta dogovoriti in oba vpišeta otroka za celo leto. Če pa se dogovorita in olajšavo uveljavlja samo eden, ni problema, jo v celoti priznajo njemu. Se pravi, v tem primeru so mu jo.

To, kar pišeš ti, nekaj o 400 evrih za enega in 800 za oba, ne vem, kaj je za ena cifra – če so mu pri določanju akontacije res upoštevali tako visok znesek, so zakonsko določeno olajšavo presegli za skoraj še enkrat, posledično je plačeval toliko manj akontacije in posledično bo letos dobil vrnjeno manj kot prejšnja leta. Naj se gre pozanimat v svojo firmo, ali je res tako.

Bistven podatek tukaj je pozabljen, kakšen dohodek je imel v primerjavi s prejšnjim letom…
Preveriti je treba na odločbi, ali ima vse dohodke prav vpisane, ali ima vpisana oba otroka vseh 12 mesecev, če to štima, potem tudi izračun drži.
Res pa je, da za leto 2007 tisti ki so imelo srednjo – povprečno plačo, dohodnine plačajo več – oz. dobijo vrnjeno manj – posledica novih predpisov.
Zelo majhne plače in zelo velike plače so na boljšem.

ma ne, davčna mu je pri vsakem otroku upoštevala 456 EUR, ker je plačal točno toliko dohodnine za njih.

preživnine, ne dohodnine, najbrž

Ja saj nekako je logično, da ne more uveljavljati več olajšave, kot je pa res dal denarja za otroke.

kje je potem logika,da je vse enako kot lani,pa razlika skoraj 1000 evrov?sva bila na davčni,pa tam oni sami nevejo,torej kam se lahko še obrnem,res bi rada vedla zakaj je razlika takšna.

daj prilepi podatke iz odločbe sem gor, ni vrag, da ne bi kaj pogruntali

evo-skupaj dohodki-16.130,66 e
skupaj prispevki 3427,71 e
skupaj spodaj navedene olajšave 3618,88 e-splošna olajšava 2800 e,posebna olajšava za vzdrževane družinske člane 818,88 e.
potem pa spodaj piše ime otrok,ter pri obema čas vzdrževanja 1-12,in za vsakega 409,44 e priznana olajšava.
osnova za izračun dohodnine 9084,07 e
odmerjena dohodnina 1704,70 e
skupaj akontacije 1879,13 e

torej razlika je 174,43 e
to dobimo vrnjeno.

ni mi jasno zakaj je za otroka samo 409 e olajšava,če vem da je dugače več.

upam da mi bo kdo pomagal .hvala.

Še vedno mislim, da gre za preživnino. Ali se mogoče spomni, če je januarja, ko je oddajal vlogo za vzdrževane člane, vpisal tja tudi znesek plačane preživnine?

Tista, da durs tudi ne ve, od kod to, je bosa. Ne se pustit tako odpravit, oni imajo vse podatke in menda že znajo pogledat v računalnik, od kod je privlekel podatke.

Res so mi tam rekli da oni nevedo zakaj je tako,da moramo mi to vedet.Pa sem rekla če lahko kam pogleda ali morda kje v Lj vedo,pa je rekla naj pač napišemo ugovor,druga ona neve.Torej se tista preživnina sploh nebi rabila pisat ali kako?Saj lani je vse bilo enako,ali ne?

napiši ugovor
davčna bi morala upoštevati preko 4.000 EUR olajšave za oba otroka, tako pa so upoštevali samo dejansko plačano preživnino.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close