Davčna 2007 – prosim za pomoč
Pozdvav vsem.
Prejšnji teden sem dobil od davčne pošto, da moram plačat 126€ za dohodnino 2007. V 2007 sem preko študenta zaslužil 4800€. Od 1.1.2007 do 1.7.2007 sem imel status študenta, nato pa sem odprl SP. Torej se jemlje doba le za prvo polovico leta, ker se davek po odprtju SP-ja zaračunava ločeno(katerega sem že plačal).
Pametnjakovič kot sem, sem zaupal davčni, in sem veselo spravil položnico, da jo bom plačal, list z izračunom pa je romal med star papir. Vem da sem bubmar, ker izračuna nisem shranil, tako da mi prosim tega ne pisat kot odgovor.
Imam še sestro in starša v pokoju. Sestra je že dobila od davčne, starša pa ne. Torej, kako naj vem, da je plačati ta znesek smiselno? Lani, ko smo morali napoved oddati sami, sem lepo izračunal, kaj se nam kot družini najbolj izplača (v excel tabeli od davčne sem vse tako poklikal, da sem enkrat izbral, da sem vzdrževan družinski član, drugič ne… in sem videl, kaj se nam splača).
Sklepam, da me je davčna letos obravnavala kot vzdrževanega člana.
Časa za ugovor imam pa še do konca tega tedna.
Imate kakšen nasvet?
Hvala.
Sicer ne zastopim čisto tvojega vprašanja, pa vseeno: čas za ugovor iz druge skupine informativnih izračunov je 13. junij. Če nisi prepričan v pravilnost podatkov oz. najbolj “idealno” razporeditev olajšav, lahko pokličeš na svojo izpostavo in prosiš za kopijo (?). Iz tvojih podatkov pa ne morem vedet, kaj so ti upoštevali, ker ne poznam tvojih podatkov (navedel si samo dohodek preko štud. servisa, ne pa tudi, koliko akontacije si plačal pri teh dohodkih, kako je bilo z s.p.- dobiček, akontacije…).
Tanya74,
prihodkov je bilo 4800€, akontacije je 10%, torej 480€.
Kot pa sem povedal že prej: Kar je bilo v času po odprtju SP-ja, pa nima veze, ker se to obračunava posebej, in računovodja zrihta in izračuna vse potrebno, ter nato odda vse skupaj na DURS, tako da prometa iz SP-ja se v tem primeru tukaj zraven teh 4800 NE upošteva.
Forum je zaprt za komentiranje.