Najdi forum

datumi

Ali se lahko datume razume vedno kot vrinjeni stavek ali to ni nujno?

Npr. V ponedeljek, 30.11., bo ….
Ali je lahko tudi V ponedeljek 30.11. bo….

leaa1 napisal:

> Ali se lahko datume razume vedno kot vrinjeni stavek ali to ni
> nujno?
>
> Npr. V ponedeljek, 30.11., bo ….
> Ali je lahko tudi V ponedeljek 30.11. bo….

Po moje vsekakor z vejicami. Pa še presledek mora biti med številkami, pa štiripičje ne obstaja:

V ponedeljek, 30. 11., bo …

Zdravo!

Obvezno z vejicama.

Lp

Tole s presledki pa ne verjamem, a resno?

Leaa1, kar verjemi. 🙂
Res so presledki, čeprav v besedilu številko raje izpišemo:
V ponedeljek, 30. novembra, bo …

Ni res, da so vejice obvezne!

V SP pri paragrafu 299 (posebnosti pisanja vejice med nestavčnimi enakovrednimi deli) piše:

Zveze kot “v nedeljo, 9. maja, (bo) …” se redkeje pišejo tudi brez vejic, tj. “v nedeljo 9. maja (bo).”

Tudi sama zagovarjam pisavo z vejicami in jih v takih primerih vedno pišem, ne morem pa trditi, da so obvezne.

Preverite v pravopisu (in drugih priročnikih, saj za to jih imamo, ne?), preden prepričujete druge o nečem, kar sploh ni res!

Lp

Moja malenkost, ne jezi se! Pravopis in priročnike pa smo tudi že preverili. Pa še kaj drugega tudi.

Moja malenkost 1,

se opravičujem, ker sem napisala, da je vejica obvezna. V praksi lektoriranja je pač tako, da če imaš dve možnosti in je ena pogostejša, uporabljaš pogostejšo.
Še en razlog, zakaj sem napisala obvezno. Če imaš primer – V ponedeljek, 20. 11. 2006, 0b 16. uri … – sta pa obe vejici obvezni. Vsem tistim, ki se s slovenščino ne ukvarjajo, jo pa radi pravilno uporabljajo, je lažje razložiti, zakaj je tako.

LP

Čakte no malo! Filim je napisal, da so presledki med številkami – pa saj to ni res! Nihče ne dela presledkov med 30. 11. Da pa se dela presledek med vejico in številko to pa ja: …, 30.11.

Zakaj pa je vejica v primeru … 30.11., ob 16. uri?

Po Pravopisu presledki so.
Saj tudi v primeru, ko po cesti nihče ne pelje po omejitvi, omejitev uradno še vedno velja.

REs dobra primerjava – kaj če bi začeli še za slovenične napake zaračunavati kazen?! Jezikovna policija:)))
Samo razlika vendarle je – nikjer še nisem opazila, da bi pisali 10. 12. 2006, res ne, no! Pri vožnji pa se jih nekaj vseeno drži omejitev, ni res?:)
Pa brez zamere!!!

Ti že ni prišlo v roke nobeno Filipovo besedilo 🙂
V Slovenskem pravopisu 2001 so glede tega čisto lepo dosledni tudi v Spremni besedi.

leaa1 napisal:

> Samo razlika vendarle je – nikjer še nisem opazila, da bi
> pisali 10. 12. 2006, res ne, no!

Nimam pri sebi časopisov ali drugih publikacij, imam pa nekaj Uradnih listov RS in datumi so izpisani s presledki. Zakaj presledki? To si lahko razložimo povsem enostavno: če datum izpišemo z besedo, so med besedami tudi presledki.

Res pa je tudi:

– da se v praksi večinoma piše brez presledkov;
– da se v tekstu mesec običajno izpiše z besedo, torej 10. december 2006;
– da presledkov običajno ne predvidevajo niti računalniški programi, čeprav slovenski Word jih, slovenski Excel pa nudi obe možnosti.

Pa še to je res, da presledke v datumih pišem podpisani samo tam, kjer se bojim, da bi mi potem kdo mahal pred nosom s slovenskim pravopisom :)))

LP/Filip

:))) OK, hvala za pojasnilo!LP

New Report

Close