Darilo si mora kupiti sama
Pri sestri sem preživela vikend. Opazovala sem njihovo družinsko dinamiko. Nečakinja je praznovala 20. rojstni dan. Nad darilom staršev je bila vidno razočarana. Mama ji je zavila rokavice, KI SI JIH JE PUNCA morala kupiti sama s svojim denarjem, mama ji je obljubila, da ji vrne denar. Poleg ji je priložila še namizno igro, ki jo je enkrat nekdo od njih dobil za darilo in je bila še zavita, vse skupaj je zmašila v vrečko, ki jo je dobila v službi za darilo. Nečakinja je mami iz svoji prihrankov za rojstni dan podarila bon za 100 e. Kaj rečete na ta pristop? Moja sestra misli, da ji da dovolj čez leto in da je to z darili samo ena gesta, da vse skupaj boljše izpade. Meni je za nečakinjo grozno hudo.
stara forumašica, 06.01.2025 ob 15:02
Bom pikra in bom vprašala, če si ti obdarovala nečakinjo?
Seveda, da sem jo! Vsako leto, tudi, ko nisem živela v Sloveniji, je dobila darilo po pošti, rojstni dan, božič in ob zaključku šolskega leta in vsak mesec od njenega 15tega leta ji nakažem 50 eur preko Flika, da nihče ne ve, da si lahko kupi tudi kakšno bedarijo za katero doma ne more prositi.
Lej…pri 20-ih , so nekateri že finančno samostojni, redno zaposleni in tak dalje in jim je darilo staršev za rojstne dneve, torta, cvetje – samo mala pozornost , spomin na ta dan…
In nič več neka fama in delanje cirkusa – kot za četrti in šesti rojstni dan, ko je otrok v prvem razredu osnovne šole ….
To je mlada odrasla oseba. Če želi luksuz- delo prek študenta…Ker v neki fazi se popkovina od staršev preseka in so samo male pozornosti…
Zaživeti bo potrebno čisto samostojno. Pri dvajsetih so se včasih že poročale, rojevale …
Ne pa travmirale ob odraslih rojstnih dnevih in da…- mamika ni kupila “Barbike z avtekom in konjičkom “…
Pri mojih dvajsetih, doma kosilo in kos torte, majhno darilo- bonboniera, roža… in potem ven v lajf s fantom, prijateljicami in njihovimi fanti, se je dogajalo, ples, druženje, pijačka, smeha in veselja…Mi na kraj pameti ni padlo , da bi starše šimfala v povezavi z pazi to- mojim – rojstnim dnevom, nista starša , da mene zabavata na -moj -rojstni dan. Sem 50+zdaj , dokler sta bila živa- vedno voščilo, kava, tortica …čisto dovolj za odrasle osebe.
jah, no pri 20-ih si odrasla samostojno opravilna oseba in tako se živi. starši so dali življenje, ki ga pri teh letih že znaš živeti samostojno. tako, da je spomin na rojstni dan, da ti voščijo, dajo malo pozornosti čisto dovolj. ne vem kaj se to velikega pričakuje . v odrasli dobi je drugače kot pri malčkih. verjetno bi starši radi , da gre se zabavat ven po svoje, oni so svoje oddelali , ni več vse na njih , konec koncev ,da bo dobivala / večja / darila tudi od fanta…
Kakšna hinavščina, tukaj podpirate mamino obnašanje, po drugi strani vas pa ne moti, da starši otrokom kupujejo stanovanja in avtomobile. Sicer pa ni težava v vrednosti darila, ampak načinu. Kakšno darilo je to, če ga je kupila z njenim denarjem?! Ta mama bi lahko imela malo samospoštovanja in se malce potrudila pri obdarovanju hčerke. Darilo je lahko tudi lep spomin.
Tetkica, 06.01.2025 ob 14:59
Pri sestri sem preživela vikend. Opazovala sem njihovo družinsko dinamiko. Nečakinja je praznovala 20. rojstni dan. Nad darilom staršev je bila vidno razočarana. Mama ji je zavila rokavice, KI SI JIH JE PUNCA morala kupiti sama s svojim denarjem, mama ji je obljubila, da ji vrne denar. Poleg ji je priložila še namizno igro, ki jo je enkrat nekdo od njih dobil za darilo in je bila še zavita, vse skupaj je zmašila v vrečko, ki jo je dobila v službi za darilo. Nečakinja je mami iz svoji prihrankov za rojstni dan podarila bon za 100 e. Kaj rečete na ta pristop? Moja sestra misli, da ji da dovolj čez leto in da je to z darili samo ena gesta, da vse skupaj boljše izpade. Meni je za nečakinjo grozno hudo.
tu pravzaprav ne gre za vrednost darila, ampak za odnos do nečakinje. Za totalno neprimeren način, kako nekoga obdariš. Pa naj bo to kdorkoli.
Upam, da je ni preveč prizas+delo. JAz SI VSEKAKOR DARILA NE BI KUPOVALA SAMA. Naj naslednjič podari nazaj namizno igro in NIČ DRUGEGA
Moj 21letnik si tudi kupuje stvari sam, ampak še vedno dobi darilo za rojstni dan. Ni treba, da je neki woow, čeprav gledam, da je tako, da mu zadane. Pri nas pač nismo skromni tko kot večina tu gor. Še njegova punca je več od mene dobila kot pa ta hči od matere. Žalostno, da se na tak način in za rd otroke in bližnje uči skromnosti.
Strinjam se,da je skromnost lepa čednost,ampak darilo mora biti novo in plačano iz strani tistega,ki obdaruje. Tudi sama sem pristaš skromnosti,nikakor pa pristaš cenenosti. Raje se odpovem kakemu obroku,kot pa otroku podarim darilo,ki si ga je sam plačal,oziroma darilo,ki ga je v preteklosti že dobil nekdo drug. Dajte no ljudje,se vam to res zdi normalno in poučno v namen pridobitev lastnosti skromnosti? Sama bi bila razočarana že nad mamino šlamparijo in brezčutnostjo. Če je omenjena mama v finančni stiski,se da lepo popraznovati,z doma narejeno torto in darilom v vrednosti 30€ – parfumska vodica,rožica. Precej bolje,kot darilo,ki ga je (ni) dobila…
Ravno to je fora vzgoje, da jim čez leto ne daš dovolj, da so potem prazniki res prazniki. Torej da so čas pričakovanja. Ker kako se naj razveseliš, darila, če maš že vsega skozi leto preveč?
Vi komentatorji ste primitivni in duševno plehki, zato ni noben od vas tega napisal pred mano.
Kot je rekla Svetlana Makarovič ti ljudje, ki otroke razvajajo tako, da jih cel čas zasipavajo s stvarmi uničujejo njihovo dušo. Za te otroke ni več presenečenja, želje, ko po nečemu hrepeniš, pričakovanja in iskrenega navdušenja ko to dobiš.
Ti otroci imajo ubito dušo.
Zelo čustveno olehki ljudje ste komentatorji, da tega ne razumete, saj nihče tega ni omenil. Le primitivci ne razumejo tega.
Jaz tudi to težko razumem, ko imaš nekoga res rad, je njegovo veselje tvoja sreča, komaj čakaš, da razveseliš otroka in s tem tudi sebe, to ne pomeni, da ga razvajaš in celo leto zasipavaš z darili, ampak da mu ob posebni priložnosti kot je rojstni dan, daš še posebej vedeti, da ti je pomemben.
Sploh pa če je otroku obdarovanje pomembno in pričakuje darilo, da ga potem izneveriš, ker bodisi tebi ni pomembno, ali pa lastnega otroka ne poznaš dovolj dobro, da bi vedel, da mu ni vseeno, zveni brezsrčno.
Čez leto daš otroku zato, ker si dolžan, ker si si ga umislu pizda baba glupa (sori, ampak tvoja sestra je retardiran osebek). Svaka čast teb, da ji flikaš 50. To je res gesta pa pol. Drugače pa ja, point rojstnih dni je, da takrat ljubljeno osebo obdariš in ji s tem pokažeš spoštovanje in ljubezen. Ni potrebno da gre za bogastvo. Če otrok pri 20 (dokončan prvi letnik faksa) v dobro situirani družini dobi za darilo neveeeem tri desetake, da si gre neki kupit u btc je že neka pozornost, in definitivno ni to nikakor povezano s tem, ko ste se vsi usuli … da naj gre delat. Kako pa veste, če punca dela al ne? Mogoče je ful pridna, si je sama kupla izpit za avto, sama plačuje celotno najemnino (upam, da živi med tednom stran od te kure) in neglede na vse si od starša zasluži pozornost. Upam, da ko bo mtka mela rd, ji bo zjutri tamala rekla, naj dons nardi pohano, ker bi jo pol to pohano od nje, ona na mizi nazaj podarila za RD. Sick res.
Forum je zaprt za komentiranje.