Darilo nečakinji ?
Knjiga je zelo dobra govori o Lili, svojeglavi in jezikavi, in Mateji, odgovorni in pridni odličnjakinji, se kmalu po prihodu v idilično obmorsko mestece vse zalomi in postavi na glavo. Najstnicam v iskanju odraslosti in samih sebe nikakor ne uspe več najti skupnega jezika in vsaka po svoje doživljata lepe in manj lepe plati samostojnega pubertetniškega odraščanja. Dokler se nekega dne ne zalomi do konca. Kriva je seveda Lili, kakopak. Problematična smrklja, ki naj bi na dno potegnila tudi Matejo.
Rdeča nit knjige je, kako hitro lahko v tem občutljivem obdobju odraščanja, stopimo čez črto in zgrmimo v prepad, s katerega je vrnitev zelo težka in dolgotrajna, ali pa je sploh ni več.
Avtor knjige je :Silvana Caserman
Se strinjam z oceno zelo dobra knjiga. Zakaj? Pri nas so jo imeli za bralno značko, in to je bila ena izmed redkih knjig, če ne celo edina, ki jo je naša prebrala brez da bi jo blo treba priganjat. V šoli so jo sicer priporočali tudi staršem in eni so bli prav navdušeni, no, jaz še nisem našla časa, čeprav mi zaenkrat ni jasno, kako bo ena knjiga za najstnike všeč tud meni. No, povem ko jo preberem.
Za vse, ki želite otrokom dati res dobre knjige, pa da ne ugibate: v Pionirski – centru za mladinsko književnost in knjižničarstvo, preberejo čisto vse kar izide v Sloveniji za otroke in mladino, ter ocenijo. Priporočilni seznam z ocenami najboljših knjig najdete na:
http://www.mklj.si/index.php/digitalna-knjiznica/priporocilni-seznami/120-pregledni-in-priporocilni-seznami-za-mlade
Za darilo bi morda podarila večno aktualne (verjetno si tudi ti prebirala tole)
– Galeb Jonathan Livingston
– Mali princ
(meni sta obe zelo pri srcu in ju imam doma)
potem so aktualne, pri moji hčerki, ki je sicer stara 14, a je pred letom dvema brala tole:
-Harry Potter – več delov
– Princeskin dnevnik – več delov
Najboljši prijateljici, ali vse od J. Wilson
Sedaj je aktualen Somrak in Hči lune, sam to se mi zdi vseeno rahlo predivje za 12letnico, sploh za darilo…