Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo darilna pogodba

darilna pogodba

Zanima me, ali z darilno pogodbo lahko jaz moji mami podarim premičnino, ali morava sestaviti kupo-prodajno pogodbo?

hvala

Seveda se da.

Kakšne so obveznosti do države (dajatve) pri darilni pogodbi. Kdo mora sestaviti in kje se takšna pogodba mora overiti.
Hvala

Darilno pogodbo lahko sestavite sami, vendar mora biti podpis darovalca notarsko overovljen. V primeru, da gre za prvi dedni red, se davka na darila in dediščine ne plača( v tem primeru imate samo stroške pri notarju in zaradi vpisa v zeljiško knjigo). V nasprotnem primeru se davek obračuna glede na vrednost prejetega darila po trenutno veljavni davčni lestvici.

Tanci,
skoraj nič od napisanega ne bo držalo:
– S.2 sprašuje za premičnino, vi odgovarjate za nepremičnine
– za premičnine ni nujno, da se plača davek (do določenega zneska se pač ne prijavlja DURSU)
– otrok-starš spada v drugi (in ne v prvi) dedni red (davek znaša od 5 % naprej)
– overitev podpisa na pogodbi za premičnine ni nujna (razen npr. za avto-to pa se overi na UPRAVNI ENOTI…), za nepremičnine pa je obvezna overitev pri NOTARJU,
– stroški vpisa v zemljiško knjigo veljajo samo za NEPREMIČNINE.

Je pa res, da pogodbo (darilno ali prodajno) lahko sestavijo stranke same, seveda če to znajo.

Tole je obrazec za on-line izdelavo darilne pogodbe: Darilna pogodba za premičnine

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close