Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis DANEI – sklanjanje imena

DANEI – sklanjanje imena

Zanima me, kako se sklanja ime mojega sina Daneia. V enem voščilu so napisali Daneiju… se kdo spozna?

Brez zamere, ampak kako lahko otroku daš ime, ki ga ne znaš sklanjat? Tega pa res ne razumem.

danei
daneia
daneiu
daneia
daneiu
daneiem

zdaj si pa to skopiraj pa pošlji vsem sorodnikom in znancem, da bojo vedeli za drugo leto. mislim …

Tudi mene zelo zanima, od kod ti ideja za sinovo ime. Verjamem, da imaš razlago. Torej…

Kar prav so napisali Daneija, saj tako predpisuje tudi SP, § 781.

Zgledi:
taksi, taksija
Galilei, Galileija

(lahko pa tudi Toni, Tonija)

Se strinjam s Kumarco. Danes dajejo otrokom taka imena, da moraš najprej seči po leksikonu, če si ga hočeš razložiti. Še najbolj “posrečeno” pa je, da še sami ne vedo včasih razložiti, kaj pomeni otrokovo ime, ali pa ga pravilno sklanjati, kot vidimo v primeru Maje. Nekateri toliko eksperimentirajo z otrokovim imenom, da je pozneje otroke sram lastnega imena …

Ime smo izpeljali iz ženskega imena Danaja…Danaj…Danej….Danei. V nosečnosti nama je bilo z možem najtežje poiskati ime in upava, da bo najin otrok z njim zadovoljen, tako kot sva midva in vsi, ki otroka poznajo. Če lahko pomagate bomo zadovoljni, kritike o tem imenu in naših “eksperimentih” pa si prišparajte za imena svojih otrok. Res znate pustiti dober feeling človeku….vseeno hvala.

Sama sem se vzdržala debate, a mislim, da nihče ni kritiziral imena tvojega otroka, ampak le to, da bi bilo dobro, če bi ga tudi znala sklanjati. Sploh ker je tvoj otrok in si mu ti dala ime, a ne? Meni je ime sicer čisto všeč.

Če bi bil Danej bi bilo veliko lažje. Sicer pa sploh nisem kritiziral, le zanimalo me je od kod ideja. Sem zagovornih čistih enostavnih in “uporabnih” imen. S tem namreč otroku prihraniš marsikakšno težavo.

Maja, saj ime je čisto v redu, mene je zbodlo to, da šele “post festum” razmišljaš take stvari, ki bi ti morale biti jasne že pred podelitvijo imena.
Sicer pa – kakor komu paše.

pa upam da se piše Novak al pa Kuhar!

New Report

Close