Dandanes lahko diplomira vsak bedak!
kaj pa tisti k gredo po diplome “v trgovino” oz. jim jih spišejo drugi proti plačilu, pa ponavad sami niti ne vedo iz česa so diplomiral? tist k se nadudlaš pol že napisano diplomo pa zrecitiraš je še tanajmanjši problem.
Vse drži, ampak, v podjetjih kjer iščejo kader (ne gledajo stopnje izobrazbe, pač pa kje si jo pridobil) jih ostalo ne zanima.
In ne glede na polno zasebnih šol (ala Doba in še mnogo drugih) ti “diplomiranci” nimajo neke hude veljave razen, če imajo veze. In redkokateri so tudi povabljeni na razgovor (odvisno za kakšno delovno mesto gre, ampak za vodilna, jih zagotovo ne vabijo). To ti povem iz prve roke.
Diplome in magisteriji univerz (Ljubljanska, Mariborska, Primorska) pa imajo še vedno veljavo. In da končaš katerokoli od njih, pa moraš še vseeno kaj narediti… nobena od njih ni prav lahka.
Ne pretiravajte! Nekateri niso imeli možnosti, da študirajo mlajši ali pa delajo prekvalifikacijo, zato je prav, da obstajajo tudi plačljivi študiji. Če so ustrezno akreditirani, se morajo študenti ravno tako potruditi za znanje kot na klasičnem študiju. Pomembno pa, da do znanja pridejo sami.
Poleg tega pa, na univerzah se dogaja vse mogoče. Obstaja znan primer, ko nekdo opravlja celo doktorat, pa mu tega delajo drugi. Zakaj? Ker tako inštitut dobi denar, ker ima pomanjkanje podiplomskih študentov in ker je ta doktorant in podjetja, ki je pokasiralo denar od Ministrstva za šolstvo za spodbujanje mladih raziskovalcev iz gospodarstva, pa še pomožnosti sredstva za razvoj iz Evropskih skladov. Kontrole itak da ni.Vsi skupaj se lepo zmenijo, pa je. Korupcija pač.
Angel
Se popolnoma strinjam. Tudi moj brat lahko diplomira, čeprav je popolnoma nepismen in se je cel faks šlepal na druge. Ampak diplomo pa ima in mamica je ponosna na svojega 30 letnega sinka.
Da ne bo kdo mislil, da sem ljubosumna, sploh ne…mam višjo izobrazbo kot on…mi gre pa na živce, če kdo (napisala sem moj brat, pa ne samo on), ki je diplomiran, ne zna sam spisat enega dopisa ampak prosi druge….
Bom takole rekla.
Vpišite se na medicino ali farmacijo, pa bomo videli kdaj boste diplomirali in če seveda redno. Ne metat vse fakse v isti koš. In nikar ne primerjat nekih triletnih faksov, kjer izpit obsega pod 50 strani z izpiti na drugih fakultetah, ki obsegajo 350 strani in več.
Tako, med vrednostmi diplome so VELIKE razlike.
Pa daj no, že za vsakim vogalom, v vsakem selu in pri vsaki večji kanti za smeti je, neki kao “faks”.[/quote]
Tudi jaz imam občutek, da imajo o ničvrednosti diplom največ za povedati tisti, ki nimajo nikakršne, pa čeprav je “v vsakem selsu nek kao faks”.
Še vedno so ljudje, ki imajo fakultetno izobrazbo, v povprečju na precej višjem nivoju od nižje izobraženih.
Vrednote in znanja, ki so nekoč imela veljavo so danes morda že malce pase! Toliko novega se je med tem zgodilo, da bi bilo čudno, če bi sedanji diplomiranci vedeli vse tisto kar vedo nekdanji. Vedo pa marsikaj kar se nekdanjim niti ne sanja!
Bedaki pa tako ali tako vedno stopajo v ospredje, pa jih je lažje opaziti!
Problem ni toliko v znanju. Naša univerza nima nobene akademske vrednosti več. Zakaj pa diplomanti ne dobijo nobene službe? Ker morajo vse od začetka, kavice kuhat šefom, raznašat pošto, … Ker so povsem otročji. O poslih pa nimajo pojma. In pol jih prehitevajo razni “doktorji turizma”, ki so diplomirali zaradi političnega špekuliranja.
Forum je zaprt za komentiranje.