Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Današnji esej – mnenja

Današnji esej – mnenja

Lahek, težak? Kateri esej so pisali vaši maturanti?

Boli nas. Svojo maturo smo odpisali. Otroci pišejo svojo. In helikopterski starši morajo imet nadzor. Groza!

Odgovor na objavo uporabnika
lyly689, 04.05.2023 ob 21:16

Boli nas. Svojo maturo smo odpisali. Otroci pišejo svojo. In helikopterski starši morajo imet nadzor. Groza!

Vedno, ampak vedno skuša nek bolnik zasmetiti in preusmeriti temo.

Tisti starši, ki se pogovarjate s svojimi potomci, kaj so vam povedali. Našemu ni bilo enostavno.

Ne gre za nadzor. Gre za pogovor z otrokom, ki je pisal prvo maturitetno pisno nalogo. Ne, mene ne boli. Sem se s svojim maturantom pogovarjala o delih, ki so jih morali prebrati in razumeti. Sicer pa je komentar, da je bilo vprašanje drugačno od napovedane teme položaj žensk, ampak je bil poudarek na moških in kraju dogajanja. Tako, da so zopet namesto znanja iskali neznanje.

Moj sin je tudi pripomnil, da sta bili obe temi nepovezani s tisto napovedano – Ženske na vrhi sveta. Izbral je tisti naslov, kjer je razpravljal o Tebah in Gogi, pa še to izključno zato, ker mu Nora, ki je bila druga opcija, sploh ni blizu. Je pa rekel, da mu ni bilo težko. Knjige je prebral, v šoli so se pripravljali, prebral pa je tudi dva “priročnika”, ki sta po dolgem in počez debatirala o različnih vidikih teh 4 del.

Njega bolj skrbi matematika 😉

Če vaši sončki ne bodo vsaj eseja znali napisat, ki res ni težek, so še vedno lahko nepismeni inceli na monu kot vi

a zdaj ze napovedujejo teme eseja pri maturi?

Anonimno 00641, 04.05.2023 ob 23:39

Če vaši sončki ne bodo vsaj eseja znali napisat, ki res ni težek, so še vedno lahko nepismeni inceli na monu kot vi

Ti do mature sploh nisi prišla, zato ne piši, da je esej lahek, letošnji pa sploh ni bil.

Anonimno 6883, 04.05.2023 ob 23:54

a zdaj ze napovedujejo teme eseja pri maturi?

Ne. Pripravljali so se na splošno. Tudi naš sin je rekel, da mu je bila tema o Tebah in Gogi zoprna, ampak je pač izbral interpretativnega in dobil ta naslov.
A zdaj je že to problem, če mi lasten otrok pove, kako je bilo na maturi? A zato sem helikopterska? Tudi prav.

Po koncu sem samo dobila sms .. ne vem kaj nej si mislim. Pripravljali so se za lažjega, vzel je potem težjega, ni pa imel pojma kakšni so za tega kriteriji. Je rekel da so bili vsi razočarani nad naslovi, vključno z učiteljicami slovenščine. Niti en ni nasmejan prišel iz razredov. Pripravljalni esej pred mesecem dni je bil super, normalen, tak kot so bili vsi do zdaj na maturah, tale včeraj pa ….. lej, kar bo bo, nimaš kaj 🙂

ena2023xoxo, 04.05.2023 ob 22:49

Ne gre za nadzor. Gre za pogovor z otrokom, ki je pisal prvo maturitetno pisno nalogo. Ne, mene ne boli. Sem se s svojim maturantom pogovarjala o delih, ki so jih morali prebrati in razumeti. Sicer pa je komentar, da je bilo vprašanje drugačno od napovedane teme položaj žensk, ampak je bil poudarek na moških in kraju dogajanja. Tako, da so zopet namesto znanja iskali neznanje.

mogoče pa so iskali razumevanje in ne piflanja?

Kaksni pa so bili naslovi?

Boščki. In ubogi starši. Težek esej in svet se je podrl. Ojoj kam smo prišli.

kokosov oreh, 05.05.2023 ob 12:07

Boščki. In ubogi starši. Težek esej in svet se je podrl. Ojoj kam smo prišli.

Nihče ni ubošček, nihče ne jamra, samo debatiramo in izmenjavamo mnenja. Ni pa treba smetit z neustreznimi komentarji!

Bomo že, 05.05.2023 ob 12:03

Kaksni pa so bili naslovi?

Naslov so vedeli v naprej: Ženska na odru sveta, včeraj pa so dobili dva sklopa za pisanje in noben ni imel veze z naslovom, na katerega so se pripravljali več mesecev. Včeraj so v medijih kar nekaj povedali o tem … Naslova včeraj za razpravljalni esej:  dogajalni prostor v Dogodku v mestu Gogi in Smoletovi Antigoni, interpretativni pa:Medsebojni odnosi v Nori.

takole, 05.05.2023 ob 12:31

Naslov so vedeli v naprej: Ženska na odru sveta, včeraj pa so dobili dva sklopa za pisanje in noben ni imel veze z naslovom, na katerega so se pripravljali več mesecev. Včeraj so v medijih kar nekaj povedali o tem … Naslova včeraj za razpravljalni esej:  dogajalni prostor v Dogodku v mestu Gogi in Smoletovi Antigoni, interpretativni pa:Medsebojni odnosi v Nori.

kako nima veze? Nimajo dendritov, da bo povezali oba naslova in spisali bistvene zadeve?

natalna karta, 05.05.2023 ob 12:39

kako nima veze? Nimajo dendritov, da bo povezali oba naslova in spisali bistvene zadeve?

Najbrž nisi brala nobenega od teh del, sicer bi vedela, da je dogajalni prostor teh dveh del, ki je omenjen v didaskalijah, zelo težko primerjati.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close