Danaja pomoč – Davek od dobička pri prodaji podarjene nepremičnine
Danaja, vidim da ste strokovnjak na tem področju.
Če mi mama podari nepremičnino, v kateri imam stalno bivanje že 6 let in potem to nepremičnino takoj prodam, kakšen davek od dobička iz kapitala moram plačati. Oziroma v bistvu me zanima, kako se ugotavlja davčna osnova? Mama je pred 6 leti pridobila to nepremičnino na podlagi kupoprodajne pogodbe, potem je pred pol leta kupila novo nepremičnino (in zato tudi vzela precej velik kredit), to nepremičnino v kateri smo prej živeli pa je od takrat naprej prodajala. V tem času se je že prijavila na novem naslovu in zdaj ko je stanovanje končno prodala, so rekli, da mora plačati davek na dobiček od kapitala, ker nima več stalnega bivališča tam in tam ne prebiva.
Mami so pravilno povedali, da mora plačati davek na dobiček od kapitala, ker nima več stalnega bivališča tam in tam ne prebiva. Vaše dosedanje bivanje v tem stanovanju ni pomembno, saj dosedaj niste bili lastnik tega stanovanja. Davku na dobiček se torej v nobenem primeru ne morete izogniti. O tem, kako se računa davek na dobiček je bilo že dosti napisanega in tu tega ne bom ponavljala. V grobem pa bo vaš (mamin) davek na dobiček izračunan takole: razlika med nakupno in sedanjo prodajno ceno stanovanja, od tega boste plačali davek na dobiček v višini 15 % ugotovljene davčne osnove. Davčno osnovo pa znižujejo morebitne investicije v stanovanje, strošek morebitne cenitve, plačan davek na promet nepremičnin …
Mene zanima kaj mi lahko svetujete?S punco sva lastnika vsak do ene polovice stanovanja ki sva ga kupila pred štirimi leti. Punca je zamenjala stalnio prebivališče na naslov (kjer sva kupila stanovanje) jaz pa sem zamenjal komaj leto in pol nazaj, tako da moram plačati 20% davek na dobiček.Sedaj pa prodajamo stanovanje. celotni dobiček bi bil 27.000eurov, kaj predlagate ? Mogoče kako darilno pogodbo ali cenitev in ugotavljanje investicij da nebi plačal toliko davka?
Za odgovor se vnaprej zahvaljujem
Davek od dobička boste plačali samo od polovice stanovanja. Punca za svojo polovico ne bo plačala.
Zberite vse račune ki jih imate ( na vaše ime ali ime punce) ki kažejo vaš vložek v stanovanje ( tudi vplačila v rezervni sklad štejejo!
Vse to se bo potem odštelo od osnove.
Če pa počakate še leto in pol pa davka na dobiček ne boste plačali.
Rigi55,
v postopku odmere davka od dobička, lahko uveljavljate račune le za 1/2, kot znaša vaš lastniški delež.
Računom morate priložiti tudi dokazila o plačilu.
Vplačila v rezervni sklad se priznajo le če so bila dejansko tudi porabljena, sama vplačila žal ne. Upravnik vam kopira izdani račun za opravljena dela in navede delež, ki je “odpade” na vaše stanovanje.
Načeloma uveljavljanje investicij na podlagi računov, ki se glasijo na vašo partnerko ni možno, je pa to stvar presoje davčnega kontrolorja v konkretnem odmernem postopku, v katerem preveri še druga dejstva, ki lahko vplivajo na drugačno odločitev. Priznanje investicij na podlagi računov ki se glasijo na vašo partnerko tako ni popolnoma izključeno.
lp Lunara
Ravnokar berem članek o davku na podarjeno nepremičnino in davek pri prometu na nepremičnino. Oba članka sem našel na strani http://www.ius-optima.com in so kar dobri.
lp
c
Forum je zaprt za komentiranje.