Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Dal odpoved

Dal odpoved

Zdravo

v podjetju kjer delam sem dal konec decembra odpoved. ker začnem s 1 aprilom z delom v drugem podjetju. Imam 3 mesečni odpovedni rok in ravno bi se mi izšlo, da ko tu končam bi začel pri novem delodajalcu. V ponedeljek sem pa izvedel, da me tukaj ne potrebujejo več.

Ali mi lahko delovno razmerje prekinejo takoj, ali moramo doceči kak dogovor. In v kolikor ni dogovora ali mi delovno razmerje poteče po preteku odpovednega roka.

Kontaktiral sem novega delodajalca in me pred 1.4. ne potrebujejo.

Hvala.

Vsekakor poskušajte doseči dogovor in posledičen umik odpovedi. Če ne bo šlo, Vam bo delovno razmerje prenehalo in boste imeli kratko prekinitev.
Srečno, Daša Modic Gorjup

Daša Modic Gorjup, zakaj neki bi skušal doseči umik odpovedi? Odpoved mu ja ustreza.

Če te ne potrebujejo več, potem boš pač na čakanju na delo doma vse do izteka odpovednega roka in boš moral prejemati 100% nadomestilo plače! V bistvu ti nič ne morejo.

Zdej, če si npr. zaposlen manj kot pet let pri temu delodajalcu, bi ti lahko delodajalec dal odpoved iz poslovnih razlogov in na te na ta način plačeval zgolj 1 mesec, kolikor znaša odpovedni rok, ampak ne verjamem, da jim bo to padl na pamet.

aja še to, pri prvem delodajalcu ti pripada 3/12 dopusta in regresa in pri drugem 9/12.

Kot je napisal že rogi69si… Delodajalec ne more kar reči, da vas ne potrebuje več. Če želi, vam mora dati odpoved, najverjetneje odpoved iz poslovnega razloga. Na podlagi tega imate odpovedni rok, prav tako pa vam je dolžan izplačati odpravnino (odvisno od trajanja zaposlitve pri tem delodajalcu). Po preteku delovnega razmerja se lahko prijavite na zavod in ste upravičeni do nadomestila za brezposelnost, seveda spet odvisno od trajanja zavarovanja pred tem. V času odpovednega roka ste dolžni delati, razen če vam delodajalec ne da pisnega potrdila, da ste lahko v tistem času doma (vztrajajte na pisnem potrdilu in ne le ustnih dogovorih!).

Še enkrat – sam stavek, da vas tukaj ne potrebujejo več, ni nič vreden. Postopki morajo biti speljani po zakonu. Bodite pozorni tudi na to, če vam želijo “vsiliti” kakšen sporazum v podpis, v tem primeru namreč odpadeta odpravnina in nadomestilo (če bi šlo za odpoved z delodajalčeve strani).

Torej če prav razumem,

ker se jaz dal odpoved, mi mora poteči 3 mesečni odpovedni rok, razen če se drugače ne sporazumemo. Če se me pa delodajalec hoče prej znebit mi pa mora dati odpravnino oz. kakšen papir morava podpisati.

lp

1. Vašo odpoved je delodajalec že prejel. Od takrat naprej vam teče odpovedni rok, določen v pogodbi. Po tem nimate nobenih pravic (odpravnina, nadomestilo na zavodu), ker ste vi dali odpoved in vam je torej delovno razmerje prenehalo po vaši “krivdi”.

2. Mogoče vam bo delodajalec ponudil v podpis sporazum, ki bi recimo opredeljeval konec delovnega razmerja npr. 1.2.2013. Takšen sporazum sklepata obe stranki, torej vi in on, kar ponovno pomeni, da nimate nobenih pravic iz naslova odpravnine ali nadomestila za brezposelnost, ker ste se strinjali s prenehanjem delovnega razmerja.

3. Najmanj možna varianta je, da vam delodajalec sedaj poda odpoved. Vprašanje, res vprašanje, če se bo v to spuščal (sodne prakse ne poznam popolnoma, ali je to sploh dovoljeno). V tem primeru vam pripada, če gre za odpoved iz poslovnega razloga oziroma t.i. redno odpoved, odpovedni rok in odpravnina, odvisno od časa zaposlitve pri tem delodajalcu, nato pa še nadomestilo za brezposelnost. Je pa tako, da vi odpovedi NE podpisujete, podpišete kvečjemu, da ste jo prejeli (torej prejel XY dne tega in tega). Velikokrat se menda zgodi, da delodajalec da delavcu “odpoved v podpis”, dejansko gre pa za sporazum, ki seveda ne omogoča nobenih pravic iz naslova odpovedi. Zato je treba tukaj biti previden.

Upam, da je sedaj bolj razumljivo:) Definitivno pa ste v teku odpovednega roka še dolžni delati, če ne koristite dopusta oziroma vam delodajalec ne da na pisno, da vam ni treba. In upam, da imate pri novem delodajalcu že sklenjeno novo pogodbo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close