Najdi forum

Dagnje

Kako naj pripravim dagnje, ki jih obozujem jest? in koliko jih potrebujem za naprimer dve osebi?

lp
anja

na buzaro

Na olivnem olju prepraži čebulo, nato česen in peteršilj, dve žlici pelatov (v kockih) iz konzerve, dodaj dagnje, zalij z belim vinom, dušiš dokler se ne odprejo, nato dodaš drobtine, peteršilj in česen in zaliješ z juho iz kocke. Božansko dobro. Ješ kar z rokami, lupine od školjk pa ti služijo za žlico.
Za dve osebi jih rabiš približno 1 do 1/2 kg, odvisno kakšni jedci ste.

a kdo dela na buzaro brez kocke in drobtin, a je to obvezno?

A lahko prosim napisete tocno koliko ccesa se potrebuje?

hvala

kocke nikoli ne dajem! okus mora vendar imeti po skoljkah in morju 🙂 drobtine pa mirno lahko opustis,ce ti ne pasejo. ponavadi se jih doda na cesen,preden dodas skoljke.
olivno olje, na drobno sesekljan cesen, malo paradiznika,pol kozarcka belega vina….sol,poper- po obcutku… pa malo petrsilja za potresanje….lp petra

Jaz jih delam tako kot petra. S kocko bi po mojem mnenju samo pokvarila okus.

kocka ne pokvari okusa po školjkah ampak samo izboljša, ker ne daš cele ampak samo 2 dcl od cele raztopljene. Poskusite!

No, jušno kocko sicer uporabljam (ne sicer pogosto), ampak da bi jo dala k školjkam bi bil pa greh. Naj imajo okus po morju…. tudi paradižnika mi ne dajemo v buzaro, to pa je že stvar okusa ;-)). Joj ste mi lušte nardile…

Sestavine res dajemo kar po občutku.

Seveda, kocka v buzaro je milo rečeno katastrofa.
Tudi brez drobtin gre z lahkoto.
Poskusi takole (recimo za 3 osebe):

Sestavine:
1kg dagenj, olivno olje, stroki 1 česna, nekaj vejic peteršilja, lovor, 2dl belega vina, po želji poper in pol žličke origana.

Na olivnem olju prepražiš polovico sesekljanega česna in peteršilja, pazi da se ne zažge. Dodaš školjke in pokrito kuhaš 3-4 minute. Doliješ vino, dodaš lovor, po želji malo popra, in pokrito kuhaš še 10 minut. Nato dodaš ostali česen,peteršilj in po želji origano. Pretreseš lonec in kuhaš še kakšno minutko. Iz omake pobereš školjke in jo na hitro prevreš.

Seveda lahko v buzaro dodaš tudi malenkost paradižnikove omake (ne ketchupa!).

mislim,da tukaj ni nicesar “popravljati” ! 🙂 ne vem,okusi so razlicni- meni morska hrana + kocka absolutno ne gresta skupaj ! kock v kuhinji prakticno ne uporabljam…….ce se mi kaksna stvar ponesreci, vcasih “resujem” s kocko…. ne vedno uspesno 🙂 lp petra

A skoljke prej dobro operete ali to ni potrenbo?

l.p. Maja

ja,seveda,skoljke je treba dobro oprati…zdrgniti obrascene dele…lp petra

Hej!

1. Skoljke zelo dobro ocisti, da ti ne bo potem v tej naravni omakci kaj skripalo pod zobki:)))
2. Tiste, ki se ne odprejo, zavrzi!
3. Kot so napisale Petra, Zloba in Sonce…je zakon. Jaz se paradiznika ne dam. Tista malenkost drobtinic samo malo zgosti, niso pa nujne.

Se dodatek na uho:

V nedeljo popoldne zvoni GSM in kdo je na drugi strani? Primoz – popolno presenecenje!

Na Pagu je nabral nekaj skolj, ki jih ni poznal. Vprasal je, ali so katere skoljke neuzitne( kot gobe). Seveda sem bila v dilemi, ker enostavno tega ne vem. Vem, da skoljk ne jemo v dolocenih mesecih.
Po opisu sem prepoznala skoljke, ki jih vidim tudi v ribarnici in rekla OK, ker so bile nabrane na skalah pod morsko gladino.
Potem pa se nasvet, naj jih dobro ocisti in tiste, ki se ne odprejo, naj zavrze in v stilu naprej do konca.
Upam, da ni bilo nic narobe z zelodcki in da so uzivali.
Bilo mi je prijetno slisati njegov glas in iz ozadja vesele vzklike njegovih deklic.

Ne me, prosim, izdati. Lep dan Babi

ja, še o čiščenju. Dagnje imajo običajno zraven še malo morske trave. Tisto kar “gleda ven” iz školjke potegni od tankega proti debelejšemu delu – gre z lahkoto – potem pa še z gobico nad njih ;-)). Mene je zadnje čiščenje v kampu “stalo” bolečega hrbta (res neugodno postavljeni umivalniki) in revme v rokah (res mrzla voda) ;-)). Ampak se je splačalo. Močno upam da jutri ponovimo vajo – če bodo le še školjke na rivi, ko pridemo dol ;-)). Pa kozice…. Pa se mi sline cedijo ;-)).

Babi praviš da je Primož užival v morskih dobrotah ;-)). Ne bomo nikomur povedali ;-))

Lep pozdrav.

Hej, Sonce!
Ce prav razumem, jutri odrines na morje.
Skrajno lepo se imej in cimvec skoljk, pa nic bolecega hrbta.

Leta nazaj smo jih sami nabirali(tudi tauhali) , ocistili – problem je bil dobiti petersilj ( strasna susa). Pa sem ga le staknila na skromnem vrticku in ponudila prijazni gospodinji cokolado zanj. Tudi to so morske pocitnice.

Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close