Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis d. d., d. o. o. in eventua(e)lno

d. d., d. o. o. in eventua(e)lno

Se piše spredaj in zadaj z vejico ali brez prve oz. tako, kot ima podjetje v originalu navedeno? In kako je s presledki med tem?

Torej: v podjetju Turist, d. d., smo … ali v podjetju Turist d.d., smo …

Tako še Mercator d.d., NLB d.d. ipd.

Kaj pa eventualno ali eventuelno?

Hvala!

Imena podjetja ne smeš spreminjati, tudi če je napačno registrirano. Če ima podjetje potrdilo o registraciji z nazivom Turist,d.d., moraš pisat tako, če imajo pa Turist d.d. pa pač tako.
Eventualno.

Zanimivo. …
To si bom nekam shranu.

[url=http://igreigregames.com]igre[/url]

Ja pa kaj še! Naj “registratorji” zaposlijo sposobnega jezikovnega svetovalca, da ne bodo več dovolili registracije imen kot je npr. Kobilar Štefan s.p.*
Jaz bom vselej pisal:
V podjetju Turist, d. d., so povedali …
Ali: V podjetju Ventura, d. o. o, so izdelali …
Ločila, presledki in vrstni red imajo svoj namen in svojo utemeljitev.

Se strinjam. A praksa je žal drugačna. Med priimkom in s.p. ne pišejo vejic, ker se s.p. nikoli ne izgovori samostojni podjetnik ampak samo s.p., ostala je le okrajšava. Tako mi je razložila gospa, ki izvaja registracije s.p. na naši obrtni zbornici. To je menda njihovo pravilo.

V običajnih besedilih doo-jem, d.o.o.-jem in vsem mogočim različicam dodamo pike, presledke, vejice spredaj, zadaj in vse, kar spada zraven.

Malce več pozornosti pa je nujne, ko npr. pišemo/lektoriramo npr. letno poročilo podjetja – tam striktno ne spreminjamo nobene vejice, pike, presledka, ničesar skratka, saj je zapis podjetja njegova identifikacija in to letno poročilo gre inštitucijam (npr. Ajpesu ipd.), ki jih jezikovna korektnost bolj malo briga (zato pa imamo zmazke, kot jih imamo), ob tla se bodo pa metali za vsak presledek, kaj šele vejico.

Še eventuelen – korektnejši je zapis eventualen, vendar tudi ta ni najboljši; izberi ustrezen pomen glede na sobesedilo: morebiten, mogoč ipd., kar paše.

Pravopis označuje, da je eventualen prišel iz pravne stroke, torej izraz v tovrstnih besedilih ohranjaš.

nstjaaaa

če ti paše svoje znanje slovenščine utrjevati na obrtnih zbornicah, kar izvoli

Filip,

Napisala sem, kako je tam. Napisala sem tudi, da je žal praksa takšna. Nikjer nisem napisala, da se s tem strinjam ali da mi je to všeč. Tudi tovrstnega pouka ne rabim.

Tudi če je samostojni podjetnik ostal “le okrajšava”, pišemo s. p. (s presledkom), ker gre za dve besedi.
Drugače je npr. pri “lastnoročno”, kjer presledka ni: l.r., saj je okrajšana zgolj ena beseda.
Potem so tu še bolj zanimivi primeri kot: npr. (na primer), tj. (to je), itd. (in tako dalje), ipd. (in podobno).
Mar ni slovenščina navdihujoča …

New Report

Close