Najdi forum

cviljenje v PC ju

Imam na novo instalirane windovse (tretjič) in sem zdaj opazil, da mi v računalniku nekaj cvili (povedano v šali kot črički). To se prekine samo takrat, ko naprimer odpira internet stran ali pa ko z koleščkom na miški iščen gor in dol po odprti strani ali dokumentu.
Prosim za pomoč kaj bi to lahko bilo v kolikor je že kdo imel podoben problem, kajti je zelo moteče in gre kar precej v uho.

Hvala in lep pozdrav

Grafična kartica je vzrok.

Ali je ventilator na grafični totalno zaprašen,
ali ni do konca vstavljena v režo (PCI/AGP/PCI-E),
ali je reža kamor je vstavljena zaprašena/poškodovana.

Ker imam grafiko tudi na matični plošči sem vzel mojo grafiko ven in priklopil na intergrirano grafiko matične plošče. Problem je bil še vedno isti tako da mislim da mojemu problemu ni vzrok grafika.
Ali je možno še kaj drugega??

LP

žal ti konkretno ne znam pomagati, lahko pa poizkušam z kako idejo – tako ali tako me ni potrebno upoštevati 😉
Če znaš / smeš fizično odpreti računalnik, bi lahko ob odprtem slišal, od kje cvili? Je to morda sistemski zvočnik? Po napisanem sodeč bi bilo le malo čudno, da bi ropotal kak ventilator ( in nehal takrat, ko odpiraš kako stran), je pa kdaj tudi kaj čudnega možno.
In če je morda le sistemski zvočnik – morda bi bilo malo smiselno pogledati za kakimi virusi.
Tretja možnost – ropota disk? CDrom, disketnik? V tem primeru bo verjetno pametno razmislit o novem.
kaj veliko drugega pa v računalniko skorajda ne bi smelo ropotati – razni čipi in vezja pač nimajo aparatur, s katerimi bi proizvajali zvok.. razen, če se že kaj ne cvre.. 😉

Če ni grafična, je lahko edino še RAM.
Čeprav sem jaz naletel že na ogromno primerov, da je bila kriva grafična in sploh ventilator na njej. Govorim o samostojni grafični kartici na AGP/PCI/PCI-E vodilu.

Poskusi zamenjati RAM, če imaš možnost poskusiti s katerim drugim.
Če imaš pa hkrati dva modula v režah, pa poskusi najprej z enim potem pa še z drugim.

Kaj pa, če spremeniš lastnosti grafičnega prikazovanja?
Da vse skupaj zmanjšaš naprimer na 1024×768 in pa 16bit ?

Namaži ga z wd-jem!

Birot, preden sem dal vprašanje na forum se pomislil prvo na rame. Ker imam dva po 512 M sem jih izločeval in menjaval v vseh varjantah pa ni pomagalo. Sedaj sem probal tudi z ločljivostjo in barvno kakovostjo kot si mi predlagal pa tudi ni učinka.

“Avtor: en pameten, da se kar kadi” je napisal da naj prisluhnem kje cvili.
Saj sem pa mi verjemi da kjerkoli poslušaš ne moreš ugotovit kje cvili ker je vse zelo blizu.

hja.. seveda se spet lahko motim, ampak rado kaj ropota tam, kjer se kaj vrti ali ima pa naprave za to, da se jih sliši (zvočniki). kako bi naprimer rami sami po sebi cvilili sicer ne vem, ampak če jaz ne vem, to seveda še ne pomeni, da pa ne morejo 😉

Ostane potem iz laičnega vidika verjetno le ena možnost – da pač postopoma izklapljaš reči – tudi disketnik in cdrom. To bi pač jaz naredil , tako na pamet je pa le malo težko pravilno delovat. Ko bo enkrat izklopljena tudi matična plošča, pol verjetno res ne bo imelo kaj več ropotati 😉 Je pa velikokrat problem ugotoviti napako tam, kjer je napaka le “slabše delovanje” ali le “občasno nedelovanje”, ki kot zakleto vse dela ok takrat ko buliš v njegovo drobovje.. 😉

pa veliko sreče 🙂

Ok, včeraj sem pa pregledal vse svoje stare zapiske podobnih napak pri strankah in glej, glej kaj sem odkril….

Oktobra 2005 in Marca 2003 sem imel tak primer kjer ni bil vzrok niti grafična niti RAM ampak….

v enem primeru zvočna kartica, in v drugem primeru tuljava na matični plošči!

Poskusi narediti tako kot je prikazano v pripeti sliki.
Onemogoči postopoma vse kontrolerje za zvok, kar se jih da, pa boš videl kaj te zafrkava. Če imaš pa dodatno samostojno zvočno kartico, pa jo poskusi fizično odstraniti iz računalnika.

Če pa ni kriva niti zvočna, potem pa nekaj ne špila z ozemljitvijo na matični plošči/zvočni kartici.

Moja primera sta bila rešena tipično poslovno – popravilo matične plošče (lepljenje tuljav s silikonskim kitom in lotanje hladnih lotov), v drugem primeru pa zamenjava zvočne kartice.

A ni namen forumov, da več ljudi izve za v teh primerih rešitev določenih težav? No… in če je to to… a bi blo tako težko na koncu pripisati, ali je bila težava rešena in kaka je bila rešitev? Mene naprimer fuuul zanima, kaj se je zgodilo s tistim škripanjem in cviljenjem.. 😉

Tak post, kot je pa zdaj to pa, verjetno v bodoče nobenemu več ne koristi, ker.. se pač nekje na sredi konča, brez zaključka.

Res je. Se strinjam.
In tistega, ki naj bi pomagal, počasi že mine, ker se mu zdi, kakor bi govoril zidu. 🙂

Sram ga je povedat, da je zadevo rešil z …. deratizacijo.

________________________________________________ Prave kritike so zasnovane na trdnem prepričanju ali znanju.

Pozdravljeni

Štajerka tud z deratizacijo ni pomagalo;)))

Se opravičujem, če je nekdo mislil da se je zastonj trudil iskat moj problem. Res je forumi so zato da se problemi rešujejo s pomočjo drugih in kot pripomoček tretjim.
Naj povem da se nisem javil zato, ker sem pred dvema dnevoma prišel iz 10 dnevnega dopusta kjer nisem imel povezave z netom.
Kar se pa tiče mojega PC-ja pa naj povem da sem pred dopustom počasi izklapljal vse možne naprave: grafiko, flopy, CD/DVD, ćitalec kartic, menjaval grafiko ter spreminjal resolucijo. Ampak problem se ni rešil. Tako je verjetno ostala samo matična plošča tisti grešnik.
Naj povem da je matična plošča stara 3 mesece in je prvih 2 in pol meseca delovala dobro, šele potem, ko so se Windovsi ponovno naložili se je ta problem pojavil. Med tem časom se PC ni odpiral in se ni popolnoma nič izključevalo ali priključevalo, zato ne vem če bi se kaj lahko spremenilo z ozemljitvijo.
Verjetno bom moral matično peljat na servis saj je še v garanciji, pa naj oni pogledajo kako je s hladnimi loti ali pa s tuljavicami. Druge rešitve jaz ne vidim.

Tudi če nebi prebral zadnjih treh postov bi se javil in obrazložil kako je z mojo situacijo le možnosti nisem imel zato včasih ni dobro biti preveč kritičen, čeprav bi jaz mogoče podobno ravnal na vašem mestu v kolikor bi se trudil iskat stare zapiske in nekomu pomagat.

Želim vam lep dan

Lepo da si se oglasil, pa četudi le z novico, da tokrat nihče ni uspel bit dovolj “pameten” 😉

Je pa tako.. kritika ni letela (samo) nate, ampak je bilo bolj kot obvestilo tistim, ki tuhtajo, “kolk fino so plačani uni tam na forumih”… in ki se jim zdi povsem samoumevno, da nekaj skorajda zahtevajo, nato pa se jim ne ljubi niti še tolk pripisati, da bi morda vsaj še kdo kasneje imel kaj od teh pisanj.

Saj vem.. najlažje je vprašat. Se pa veliko dobi tudi z iskanjem… ampak to pa že zahteva malo več časa. je pa res, da velikokrat niti ne vemo, da kaj sploh obstaja, oz pojma nimamo, kako naj bi sploh vprašali..(kljub temu, da sem hudo pameten, kar pogosto najdem tle kako reč, ki jo sicer trenutno ne rabim, ampak je uporabna in si jo poizkušam zapomnit )… skratka.. forumi naj bi bili v pomoč vsem.. drug drugemu in fino bi bilo, če bi se tega vsi držali 🙂

Pa brez zamere 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close