cvetačna juha za začetnike – nasvet, prosim
Živ,
prosim vas za nasvet, kako pripraviti dobro cvetačno ali kako drugo kremno juho. Saj verjetno gredo vse po istem kopitu, ali ne?
Kaj delam pri pripravi narobe, da na koncu izpade zelo čudna juha? Najprej malo prepražim čebulo, dodam cvetke cvetače, zalijem z vodo in nekaj časa kuham, potem dodam še kakšne dve žlici paradižnikove kreme, pa majaron, sol, poper, baziliko. Ko je cvetača kuhana, jo zmiksam s paličnim mešalnikom, nekaj cvetkov pa pustim. Ampak na krožniku je na sredini kupček zmiksane cvetače, nekaj cvetkov, okoli pa voda.
Enako se je zgodilo tudi, ko sem poskusila narediti porovo juho.
Enostavno ne gre. Zato vas prosim za vašo pomoč. Sem pa res popolni začetnik v kuhinji. Napredujem šele od kuhanja hrenovk in makaronov:)
Lep dan vsem,
Pija.
Najbolj preprosta, ki jo delam jaz, če delam kremno… velja za cvetačno, grahovo, špargljevo… v posodo dam zrezano eno od teh zelenjav, prav toliko krompirja, strok česna, košček masla, sol in zalijem z vrelo vodo. Kuham do mehkega, zmiksam in dodam sesekljan peteršilj. Ponavadi ponudim s popečenimi kruhovimi kockami.
Čeprav za raznorazne zelenjavne enolončnice, zelenjavo vedno dušim in šele na koncu zalijem z vodo, se pri kremnih juhah tega ne držim.
Vladka
Jaz cvetačno juho vedno kuham brez krompirja. V vreli, soljeni vodi skuham cvetačo, popopram, dodam žlico k.smetane, zmiksam. Pomembno je seveda, da je količina cvetače dovoljša (jaz dodam samo toliko vode, da je cvetača do vrha pokrita z njo). Na isti način delam tudi brokoli, grahovo juho.
Za zelenajavne pa na malo ol. olja in masla podušim različno zelenjavo (+ česen in čebula), dodam začimbe, prelijem z vrelo vodo. Dodam še stročnice in skuham.
Forum je zaprt za komentiranje.