čudno
Lep pozdrav!
Ko sem dal računalniku ukaz, naj se ugasne, se je pojavilo hudo čudno Win sporočilo, in sicer : Na ta računalnik so priklopljene tudi druge osebe. Če računalnik ugasnete, se lahko zgodi, da bodo te osebe neshranjene podatke izgubile.
Sporočilo je bilo v angleščini, ker imam okna v angleščini. Jaz sem samo povzel.
Torej, je mogoče, da se je nekdo vtihotapil na moj računalnik? Kako lahko to stori, preko IP-ja?
Ali pač ni razlogov za strah in je vzrok kje drugje?
Računalnik je popolnoma običajen domač PC, ki pa ima ADSL in je nanj stalno povezan, ko je pač prižgan. Ne vem, če je to kakšen bistven podatek, a vseeno.
In še to: Mi lahko ta potencialni vohun stori kakšno škodo, denimo uniči kakšne podatke?
Hvala.
Mislim, da ne gre za vdor čeprav ne bo odveč da si prebereš nekaj tem nižje navedene ukrepe, kako se zaščitiš pred nezaželenimi gosti. Stane te prav nič saj gre za shareware programe, kakšen siv lasek ti pa le prihrani.
No, ampak tvojem primeru pa gre verjetno zato, da imaš tvoj OS prirejen tako, da se nanj lahko prijavi več oseb. V win XP se na začetku celo pojavi tak cortkan meni s sličicami in imeni vseh uporabnikov ki si delijo bogi PC in se potem lepo klikneš in izbereš. Ko pa hočeš za trenutek prenehati z resnim in utrujajočim delom, imaš več možnosti: lahko se samo odjaviš, ali pa še to ne: lahko samo preklopiš med uporabniki, tako da nekje v ozadju ostaneš lepo prijavljen z vsemi odprtimi (neshranjenimi) excelovimi grafi in dokumenti, ki si jih mukoma v potu svojega obraza sestavljal zadnjih 22 ur, hkrati pa se prijavi tvoje ljubo dete pod svojim uporabniškim imenom, hvala bogu, ljubi bog kakšno namizje si je omislilo pa ikone ima kar počez razmetane, ah ta mladina…, no, ljubo dete odstrelja par streljačin, razčef.uka nekaj glav groznih napadalcev z vesolja in – hopla klikne na izklopi računalnik. Aaah, si predstavljaš, kako bi bilo, če bi se vseskupaj ugasnilo brez opozorila, ki si ga opisal zgoraj in ki v bistvu pomeni “Eee, khm, veš tvoj očka ima tamle zadaj še nekaj neshranjenih dokumentov, a boš res tako neumen in si nakopal prepoved približevanja pcju v naslednjih 6 mesecih?”
LP, Wega
Živjo!
Nič ni čudno. V računalništvu ni nič čudnega, vse je samo posledica.
Pa vseeno, če na svojem računalu nimaš primerne zaščite se ti zna
kaj hitro zgoditi, da se kak tujek prikrade v računalo, posebej če imaš diske
dane v skupno rabo in ti malce “šnofa” po podatkih.
Seveda obstaja tudi verjetnost, da ti podatke uniči.
Malce se pa le zavaruj..
lp
ps. sicer ti je pa tudi Wega prav napisal..
Forum je zaprt za komentiranje.