Najdi forum

Čudno ozadje

Pozdravljeni!

Spet me nekaj zanima… v službi imam za ozadje nastavljeno neko pokrajino, zadnje čase je pa ozadje črno (blank)… ko sem šla gledat nastavitve pri zaslonu, je bilo vse normalno, pač, označena pokrajina… Ko sem računalnik resetirala je bilo spet običajno ozadje, ko sem prišla zjutraj v službo pa spet črno…

Opazila pa sem, da se ozadje spremeni ko se nekdo poveže na moj računalnik, z drugim up. imenom in čekira kaj delam… (server)

Bi bilo torej možno, da sem, medtem/takrat ko je ozadje spremenjeno, na računalniku nekoga drugega, ki kontrolira vsak moj gib oz. pritisk tipkovnice? Malo zmedeno napisano, a upam, da razumljivo…

Hvala, pa LP!

Bad ideas indicate an open mind...

Opazila pa sem, da se ozadje spremeni ko se nekdo poveže na moj računalnik, z drugim up. imenom in čekira kaj delam… (server)

Jap – načeloma imaš čisto prav, ozadje se ti pa spremeni zato, ker
ima tisti, ki te nadzira – tako urejen dostop, da prenaša čimmanj grafičnih dodatkov (ozadja, teme, itd…)

Če nisi seznanjena pisno s tem, da te lahko nadzirajo imaš vso pravico
nemudoma zahtevati, da nej se s tem takoj preneha, sicer ti pa
v teh primerih z veseljem pomaga pooblaščenka (Nataša Pirc Musar), katera
ima zaenkrat še vedno dovolj pristojnosti, da take pokvarjence
nadzira in jih kaznuje. Ne se pustit, pa povej svojemu šefu, da
zahtevaš svoje pravice.

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Hm, se mi zdi, da sem tuki bolj na tankem ledu, ker gre nenazadnje za služben računalnik in načeloma naj v službi ne bi surfali po netu… no, rečeno je bilo naj “tovrstne obiske čimbolj omejimo” – torej to NI prepoved, ali pač? Glede na to, da je zgodovina polna igric in ne vem kakšnih neumnosti ko me kdo nadomešča, sem še kar znosna… 🙂

Me pa neki zanima… če medtem ko je nekdo priklopljen “name” (mimogrede, zdaj je, ker je vse drugače) in grem jaz pogledat mejl (osebni), je to vseeno vdor v zasebnost ali lahko počnejo vse, ker je to pač služben računalnik in je moja zasebnost na službenem področju brezpredmetna? Spet kompliciram… :S

In ne, obvestili nas niso, samo grozili s tem da “vse vidijo”… in ne gre le za zgodovino, jaz jasno in glasno povem vsem, ne brišem nič, pustim vse kot je… moti me predvsem to, da sredi delovnega dneva, popoldne, čekira kolk sem zaslužila, čeprav ITAK na koncu dneva pošljemo poročilo… in moti me, ker ni nekega iskrenega odnosa… itak, naivnica… 🙂

čao,

Hm, se mi zdi, da sem tuki bolj na tankem ledu, ker gre nenazadnje za služben računalnik in načeloma naj v službi ne bi surfali po netu… no, rečeno je bilo naj “tovrstne obiske čimbolj omejimo” – torej to NI prepoved, ali pač? Glede na to, da je zgodovina polna igric in ne vem kakšnih neumnosti ko me kdo nadomešča, sem še kar znosna… 🙂

— poglej, ali si dobila kaj pisnega, da ne smeš “surfat” po internetu ??
Samo odgovori DA, ali NE, namreč predpostavljeni te mora PISNO seznaniti
z prepovedmi dostopa do neta.

4. Ali lahko moj šef vpogleda v mojo elektronsko pošto?

Ne. Sama vsebina je varovana neposredno na podlagi 37. člena Ustave RS (varstvo tajnosti pisem in drugih občil), vendar za ta del elektronske pošte Pooblaščenec ni pristojen (možnost vložitve odškodninske tožbe ali uvedba kazenskega postopka). Teorija je iz nekaterih primerov Evropskega sodišča za človekove pravice (npr. Halford v. Velika Britanija) izvedla tudi predpostavko, da so varovani tudi prometni podatki, torej komu ste poslali elektronsko pošto in kdo jo je poslal vam. To pa je tudi zbirka osebnih podatkov in za morebiten vpogled delodajalca v te podatke mora pridobiti vašo privolitev.

Me pa neki zanima… če medtem ko je nekdo priklopljen “name” (mimogrede, zdaj je, ker je vse drugače) in grem jaz pogledat mejl (osebni), je to vseeno vdor v zasebnost ali lahko počnejo vse, ker je to pač služben računalnik in je moja zasebnost na službenem področju brezpredmetna? Spet kompliciram… :S

— ne nič ne kompliciraš. Očitno vaši sistemci, ali šefi kršijo vse
možne pravilnike in zakone, v kolikor se kar tako, meni nič – tebi nič
priklapljajo na osebne računalnike in gledajo kaj delaš.
Minimalno kar bi moralo biti urejeno, je da se ti strinjaš, da gledajo
tvoj ekran. npr.:
– na računalniku bi moral biti tak program za nadzor, ki bi ti npr:
na ekranu napisal:
– nekdo se želi priključiti na tvoj računalnik: ali dovoliš DA/NE
in ti bi imela prosto izbiro, torej bi kliknila DA, ali NE.
Kaj pa če imaš zaupne podatke na ekranu, katere NE sme nihče videti, razen
tebe in direktorja.

In ne, obvestili nas niso, samo grozili s tem da “vse vidijo”… in ne gre le za zgodovino, jaz jasno in glasno povem vsem, ne brišem nič, pustim vse kot je… moti me predvsem to, da sredi delovnega dneva, popoldne, čekira kolk sem zaslužila, čeprav ITAK na koncu dneva pošljemo poročilo… in moti me, ker ni nekega iskrenega odnosa… itak, naivnica… 🙂

— Groziti NE smejo in NE morejo, če ti prej niso napisali in te
seznanili s tem, kaj delajo.

Daj preberi malce http://www.ip-rs.si/pogosta-vprasanja/varstvo-osebnih-podatkov/
Pa malce si poglej še ostale strani od pooblaščenke, sicer ti
pa predlagam, da jih malce pokličeš in poprašaš za mnenje – čisto
anonimno – ni ti potrebno povedati, ne kdo si in ne iz katerega
podjetja kličeš.
Moram pa poudariti, da so tam zelo prijazni uslužbenci in rade
volje pomagajo pojasniti stvari, tako da ti bo bolj jasno vse skupaj,
kaj tvoj delodajalec sme in česar ne sme.
Če pa to delajo vaši sistemci na lastno pobudo – npr. da si ti nekomu
všeč – no takega bi pa jaz samo na cesto postavil brez besed.

lp
klemenxx

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Hm, ne vem no… Ampak v teh časih so ponekod zelo zaostrili ‘računalniško svobodo in zasebnost’ na službenih računalnikih. Če se bo zaposlenec skliceval na zakone in celo obvestil Natašo Pirc, se kaj kmalu lahko nadeja mobbinga in šikaniranja. Skratka, za nekaj korakov bo bližji zavodu, saj veste kateremu?
Poleg e-pošte imamo na voljo druga sredstva za zasebno komuniciranje, npr. mobitel. Tistim, ki pridno in marljivo delajo, se ni treba bati, če administratorji ‘po nalogu’ nadrejenih tu pa tam pokukajo na njihov zaslon. Ponekod so namestili celo videonadzor ipd. Resda ni prijetno delati v takem kolektivu, ampak služba je služba. In vse teže jo bo dobiti, kaj šele ohraniti na daljši rok.

Da, oba imasta prav, in Klemen in Lozar. Delo v takŠnem kolektivu ni prijetno, imamo sicer kar nekaj “pravic”(http://www.youtube.com/watch?v=hWiBt-pqp0E George Carlin je “človekovim pravicam” rekel “začasni privilegiji”), a kako je s tem v praksi, vsi dobro vemo. Pri nas recimo, uporabljamo VNC za podporo uporabnikom, vendar jih nihče ne nadzira. VNC je namenjen izključno podpori, s tem namenom je bil tudi razvit in uporabnik seveda opazi, da je nekdo “priključen” na računalnik, odstrani se odzadje(če je VNC server tako nastavljen), spremeni se ikonica v tray-u(če jo imaš v trayu), nenazadnje pa, ko se klient poveže, slika nekoliko “žmkrkne” in uporabniški vmesnik je med tem nekoliko manj odziven. Tako da, če vas že preko VNCja nadzirajo, se meni to zdi smešno. Dobi se kar nekaj dobrega softwerja, ki je temu namenjen. Jaz sicer nisem nikoli delal s tem, imam pa sodelavca, ki je s tem delal in menda uporabnik na nadzorovanem računalniku sploh ne opazi, da mu kdo kaj gleda gor. Tile bi se lahko vsaj malo bolj potrudili.

Pri nas pač uporabniki vedo, da je VNC namenjen izključno podpori, da nihče nikogar ne nadzoruje,da se včasih(ampak zelo redko) zgodi, da kdo prevzame napačno namizje, to pa je tudi vse. Nadzora je pač toliko, kolikor je nujno potrebno, predvsem glede kurjenja internetnega prometa, količine el. pošte, ki jo nekdo pošilja navzven in pa raba omrežnih diskov. S temi tremi stvarmi je največ problemov, ko se nekdo spomni nekomu poslati 100mb mail z nevemkoliko mp3-jev goveje muzike na 384kbps uplinku, od tega je 256kbps rezervirano za SMTP, službena pošta pa stoji v queue-u, na primer.

Pri nas recimo, osebna pošta, facebook, mesengerji in podobne neumnosti niso omejene. Jenna, jaz bi ti svetoval, da se držiš “tihih” pravil in pač svoje stvari opraviš na svojem osebnem računalniku v svojem prostem času.

Hvala vsem za odgovore… ja, tuki je tudi VNC in dejansko se to dogaja kar si opisal, rachek… in ja, definitivno opazim… 🙂

Sej, ne mislim tekat naokoli pa zahtevat svoje pravice, zanimalo me je v bistvu če imam prav, potem pa še par podrobnosti… 🙂

Ja, zanimivo je tudi to, da si določeni sodelavci na šiht prinesejo tudi laptope, po mobitelih itak komuniciramo, a ni hujšega kot če grem na kak forum, kjer recimo iščem informacije o izdelkih ali pa privat odgovarjam na določena vprašanja (v zvezi s službo sicer, ampak ne po naročilu vodilnih…:)) Na Facebooku, netlogu, myspace-u nisem, MSNja nimam inštaliranega, vse kar je, je gmail (ne pošiljam muske, nč ne shranjujem, nič ne downloadam) in ta forum in po potrebi, google in pač vsebina, ki je v povezavi z delom… mislim, da ne pretiravam, no… 🙂

Sam tko, nekaj je, če ima človek delo od 7 – 15 in to stalno nekaj za delat, drugo pa je, če delaš od 10 – 19 in imaš vmes tudi po 4 ure lufta, brez enega človeka, ki bi stopil v trgovino… takrat ja, priznam, surfam… in se ne bojim, ker sem drugače pridna in marljiva! 🙂

U, pa še neki sem opazila – ko je to črno ozadje, ikonce VNC ni… Zakaj pa do tega pride? Kot sem že napisala, ne mislim mahat s svojimi pravicami, me pa zanima…

Hmm, težko rečem, mi uporabljamo UltraVNC 1.0.2, po nekaterih del. postajah pa je instaliran RealVNC, mislim, da v3.3.7, samo ga na nove instalacije ne dajem več. Jaz naredim tako, da ikonica v trayu ne izgine(niti nisem nikoli zasledil te opcije, da bi izginila, ko se klient poveže) in uporabnik lahko po barvi ikone vidi, ali je kdo povezan ali ne. Lahko klikne tudi z desno miškino tipko na ikono in prekine vsem povezanim klientom povezavo, v UltraVNCju pa jih lahko celo pregleda(list all clients).

Hvala rachek za razlago! 🙂 Tuki je RealVNC viewer in server in prav po barvi ikonce in žmrkanju mi je bilo jasno kaj se dogaja – sem imela doma namreč tudi sama to zadevo ko so mi rihtal računalnik in mi je nekak znan… 🙂 Sam zdej ga pa kr ni… in se ne sekiram preveč… 🙂

Hvala še enkrat, pa lepo se mej!

Poglej pod Application event log.
Tam so v koloni Source zapisi tipa WinVNC4, če se je nekdo povezal na tvoj računalnik preko VNC-ja.

http://www.realvnc.com/support/faq.html

Under Windows NT based platforms, including Windows XP, you can find out why VNC Server closed the connection by looking at the server’s Application Event Log using the Event Viewer administrative tool. VNC Server will log information under the tag “WinVNC4” when running as a service. Log entries starting “Connections: closed” will include a brief description of the reason for the connection closing. If you don’t see any such messages at all then VNC Server is not even receiving the connections – this can happen if a firewall is blocking them, or if you are connecting to the wrong computer.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close