Čudno obnašanje računalnika
V delu imam računalnik od znanca. Konfuguracija je:
– duron 1,3 ghz
– 256 mb ram – a
– S3 Graphics ProSavageDDR (na plošči;uporablja 32 MB sistemskega pomnilnika)
– 40 GB Western digital uata100 disk
– (noname) CDRW 48/16/50
– realtek ethernet onboard
– firewire onboard
– osnovna plošča z naborom VIA
V osnovi so bili nameščeni Win XP professional SLO. Priložen je analogni modem LG – LM-I56M. Sistem ga sicer prepozna, a ko ga hočem uporabiti za klicanje ali pa v možnosti “modemska poizvedba”, mi javi, da vrata ki jih uporablja modem že uporablja druga aplikacija (ne napiše katera) in da jo moram zapreti. Ker mi v ozadju ne teče nobena aplikacija ki bi uporabljala to vrsto vrat, mi je vse skupaj neznanka. Modem sem tudi prestavljal v vseh treh PCI vodilih, pa nobene razlike. Tudi COM porte namenjene modemu sem prestavljal, a isto. V lastnostih modema v sistemu pa ne javlja nobenega spora – kao vse okej. Sicer sem opazil, da menda ima plošča tudi svoj onboard modem, a na zadnji strani ohišja ni nobene vtičnice. Sicer pa sem to varianto v biosu onemogočil. A mogoče kdo ve, kaj bi bila rešitev za to, preden grem kupovat nov modem? Za pokušino sem namestil še WIN ME angl.različica, pa se je zgodilo podobno, le da mi je pri poizvedbi modemskih parametrov sistem rahlo zablokiral, največ miška, ki je bila skoraj popolnoma blokirana.
Drugi problem se pojavi v nekaterih DOS igrah npr. DOOM. Ko katera od pošasti v igri sproži kak zvok ali pa streljanje, se igra strašno zatika oz. obstoji. Ko pa zvoki utihnejo, pa spet teče gladko. V Milleniumih je bilo pa vse v redu.
In tretji ugotovljen problem: Igro HALF LIFE poženem, ugotovim, da na plošči integrirana grafična podpira DIRECT 3D. Igra se požene, vse OK dokler se kmalu ne ustavi v nalaganju za naslednji del igre, nakar se igra takoj samodejno zapre, brez obvestila o kakršnikoli napaki, torej jo je nemogoče igrati. Tudi ob izklopu direct3d – ja (preklop na software grafiko) je isto. V WIN ME se je zgodilo isto.
Malo sem nakladal, a upam da si bo kdo vzel kako minutko časa, pa mi podal kak odgovor. Imam pa občutek, da je celoten sistem bolj socialne (beri – zanič) narave.
Hvala vsem!
David
Ja očitno imaš težave z irq-ji, najbrž se zadeve nekje v ozadju pretepajo,
da je veselje.
Ob takih težavah najprej mašino dvigneš z minimalnim naborom strojne opreme, torej ne vstaviš modema, ne enablaš mrežne kartice nič skratka.
Instaliraš samo minimalno:
video kartico
miško
tipkovnico
vse ostalo onemogočiš v bios-u, oz. populiš ven iz mašine.
Potem najprej vstaviš zunanje enote in na koncu enablaš še bios,
ali obratno – najprej enote ki so integrirane na plošči
in na zadnje še zunanje naprave – pri tebi modem.
Čeprav mislim da je modem zanič, pojdi pa si kupi eno čudo tehnike za 2 jurja, samo ne sme bii motorolin čipovje gor.
Ali si pogledal kaj na proizvajalčevi strani za novejše gonilnike za osnovno ploščo.
lp
Kdor inštalira modem mora vedet kaj dela. Treba je pogledat če ima modem nastavljive IRQ in Com-e. Nato je treba v biosu pogledati kam so nastavljeni comi z IRQ-ji vse je potrebno vskladit, priporočam default na mami plati (BIOS) in skonfiguriraj modem. Modem je možno skonfigurirati tudi v windowsih -> beri navodila (po mojem je zraven tudi kašen utility ki zna to poštimat ali pa vsaj nastavit) pobriši vse com porte iz device managerja, reštartaj in naj sam OS najde kar ma za najt… če ne najde -> add/remove hardware -> autodetect… drugače pa peš… (upam da maš kašnga frenda ki se razume mal boljš na PC-e)..
Srečno!
Forum je zaprt za komentiranje.